Różności > Historia - Front wschodni
Wieczny konkurs II
gustavo:
Nie bardzo mam pomysł na pytanie więc troszkę z tyłka: w trakcie II wojny armia amerykańska szkoliła swoich żołnierzy do strzelania z karabinów z 4 pozycji, jakie to pozycje ??
MJ:
Dobra zrobił się trochę zastój więc będę strzelał:
leżąca, klęcząca, stojąca, stojąca zza przeszkody.
gustavo:
W zasadzie to pozycje zza przeszkody liczono jako odpowiednio leżącą klęczącą czy stojącą a pozycją czwartą jest pozycja siedząca ale ze względu na nieoczekiwany początek pracy oraz coraz bardziej zagęszczającą się sytuacją na uczelni zupełnie pozbawiającymi mnie czasu na sprawdzanie odpowiedzi uznam odpowiedź w 3/4 poprawną ;) zadajesz :)
MJ:
Znalazłem coś trudnego. Co to za odznaka:
BUBEL:
Na początek mogę tylko pospekulować. Z symboli umieszczonych na odznace zgaduję, że była przyznawana załogom pociągów pancernych ? Rok 1919 zawęża ilość krajów z których mogła pochodzić do tych, które dalej potrzebowały pociągów pancernych w tymże roku. Zatem na pewno Polska, Rosja sowiecka (czy jak tam ją wtedy nazywano) może jakaś Ukraina (URL, albo hetmanat). Pozostaje zatem kwestia liter na odznace - V, B i P (możliwe, że są to litery grażdanki). Więcej nie jestem w stanie poradzić :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version