Różności > Historia - Front wschodni
Wieczny konkurs II
kazmirzk:
Widzę, że oglądałeś mój ulubiony serial ;)
Jest to podpułkownik Ronald Speirs z Dywizji Powietrznodesantowej. W pojedynkę bez osłony zniszczył działo broniące plaży Omaha, a także sam przeprawił się przez całe miasto bronione przez Niemców w celu nawiązania łączności ze swoim plutonem. Czy opowieść pośród jego żołnierzy to historia, wg której rzekomo miał rozstrzelać 6 jeńców wojennych, których przed egzekucją poczęstował papierosami? Czy chodzi CI o to, że miał zastrzelić pijanego żołnierza?
Pobor:
To także mój ulubiony serial, do którego regularnie wracam ;)
A co do Speirsa, to jako wydarzenie chodziło mi własnie o przebiegniecie przez całe miasto by nawiązać kontakt, historyjka o zastrzelonych jeńcach i pijanym żołnierzu była legendą w 506 pułku i to własnie o nie mi chodziło :)
Genialna odpowiedź,zadajesz! :)
kazmirzk:
Z racji tego, że zaglądam tu okazjonalnie raz na tydzień, albo nawet jeszcze rzadziej, nie chce spowalniać tematu. Jeśli ktoś ma jakąś zagadkę niech się nie krępuje i zadaje.
morticore:
--- Quote from: kazmirzk on 30 November 2013, 10:41:46 ---Czy opowieść pośród jego żołnierzy to historia, wg której rzekomo miał rozstrzelać 6 jeńców wojennych, których przed egzekucją poczęstował papierosami?
--- End quote ---
Winters w swojej biografii (L. Alexander Największy brat) stwierdza, że to prawda. To było w dniu inwazji, a jako, że spadochroniarze nie brali jeńców, sprawie urwano łeb. Oczywiście, historia ta żyła własnym życiem wśród żołnierzy ;)
Z jakiej operacji pochodzi to powszechnie znane zdjęcie:
Mr.Victor (Eragon16):
Rajd na Dieppe (Operacja Jubilee)
Aliancki desant w 1942r. we francuskim mieście Dieppe.
:D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version