Różności > Historia - Front wschodni
Wieczny konkurs II
morticore:
Zdjęcie powyżej przedstawia nadanie sztandaru pewnej jednostce wojskowej.
-Jaka to jednostka?
- jaka jest krótka historia każdego z trzech znajdujących się na zdjęciu sztandarów (o środkowym jest strasznie mało w internecie, więc w jego przypadku to już jest opcjonalne)
Pytanie z gatunku niezbyt trudnych, ale trzeba za detalami nieco poszukać :)
------
dodane jeszcze jedno zdjęcie ;)
Pobor:
Jednostka to 1 SBS. Co do sztandaru, to wiem na pewno,że któryś został wyprodukowany w Polsce i przewieziony do Wlk. Brytanii w '43 albo '44 roku. Jeśli się mylę, to ktoś zapewne mnie skoryguje i dopowie :)
gustavo:
Ten z krzyżem wyhaftowały i poświęcony 3 listopada 1942 w Warszawie przetransportowany przez Włochy do Wielkiej Brytanii (operacja Most 1) i tam nadany przez prezydenta Raczkiewicza 15 czerwca 1944. Drugi "duży" sztandar to prezent od Brytyjskiej 1 Dywizji Powietrznodesantowej podarowany przez jej dowódcę gen. Browninga 21 listopada 1942 a ten najmniejszy to dobra zagadka ;)
morticore:
Wygląda na to, że gustavo zadaje ;)
Ten mały został ufundowany jako dar dla Brygady od zżytej z nią społeczności szkockiego hrabstwa Fife, w obrębie którego formowano jednostkę. W sieci nic o tym nie ma, dopiero dziś w NACu wygrzebałem to zdjęcie.
gustavo:
Pytanie pasujące do majówki więc z natury lekkie ;) Czyjego autorstwa jest poniższy rysunek i jak wyglądał jego wkład w II wojnę światową ?? :)
ps Jeśli ktoś udzieli dobrej odpowiedzi w piątek czy sobotę może śmiało zadawać, pytanie jest (chyba) za łatwe na pomyłkę a ja mogę być niedostępny ::)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version