Różności > Hyde Park
17. Panzer Division - szuka żołnierzy! (podzielony)
Wojski:
A tak, żeby nowi zapłacili frycowe :p
van_mars:
--- Quote ---Ale weźmy dla przykładu takiego Mansteina, któremu umiejętności dowódczych nikt nie odmawia, w sumie to jest to chyba najlepszy dowódca w II wś, to jednak był sądzony w Norymberdze za stosowanie na ruskich taktyki "spalonej ziemi".
--- End quote ---
Tylko pamietaj, ze historie pisza zwyciezcy. Jak taktyke "spalonej ziemi" stosowali niemcy, bylo to be, ale jak ruscy, to bylo to traktowane jak "taktyczny odwrot na z gory upatrzone pozycje". Gdyby losy wojny potoczyly sie inaczej to Zukow i spolka traktowani byliby jak zbrodniarze wojenni. To, ze zbrodniazami byli, to juz zupelnie inny temat i zadna to chluba i zasluga brac ich na 'patronow' klanow, badz nikow.
jenkins:
--- Quote ---Franz :
Kommandeur - Komandor
Kommandant, Heerführer, Befehlshaber - Dowódca
Widzę, że zdania są dzielone jak dupy. Nie będę z wami wchodził w dalszą zbędną dyskusję. Niewiem skąd tyle zawiści, skoro jest to klan, zabawa. A Wy sie przychrzaniacie o takie detale? Ale tacy się zawsze znajdą. Pierwsi Nas życzliwie powitali na scenie. Powinniście się cieszyć, że przybywa polskich klanów, a nie urządzacie tutaj taki teatrzyk. I tak nic nie zmienicie. Tacy są polacy swego w łyżce utopi a np. usa dupy da.
Z tym, pułkiem grenadierów, po części ktoś miał rację, - no ale mniejsza z tym, gdzieś poprostu musiałem ulokować sekcję dla "piechoty".
A ja dalej widzę na serwerach nazwy klanów LSSAH, także jest dużo dywizji pancernych SS.
"po co brać przykład z takiego głupiego Wehrmachtu, jak Polacy też dzielnie walczyli" - taaaa...tylko szkoda, że trwało to 3 tygodnie. Dzielnie walczyli?, hehe, jak polska brygada pomorska kawalerii zaatakowała bronią białą Niemieckie czołgi. Wyobrażasz to sobie?. Ogólnie przez dekady byliśmy stale nękani zaborami;rozbiorami, byliśmy ciągle jebani. Po II Wojnie Światowej, to co?, za tą całą naszą przelaną krew...sprzedano polskę na Jałcie. Ot nasza polskość...
--- End quote ---
..............interesuje mnie atak Polskiej kawalerii bronią białą na czołgi, jakbyś mógł podać jakieś poważne źródło to byłbym wdzięczny...........
Franz:
Poważne źródło? Heinz Guderian "Wspomnienia Żołnierza", hmmmmm...no portalach polskich, niemieckich sobie też poszukaj o kampanii wrześniowej. Co nie chce się wierzyć, że polaczki z szabelkami na czołgi wybiegali?, trudno polacy nie mieli żadnego wyobrażenia o czołgach Niemieckich (nie znali budowy ani działania).
Guz:
Franz czytam to co piszesz i oczom nie wierze ze niemiecka propaganda zbiera plony po 70 latach...
Czy Guderian wspominal o tym ze korpus ktorym dowodzil zostal zatrzymany pod Wizna przez raptem kilkuset polakow? Ponadto jako ze nie przepadasz za dawaniem konkretnych info o zrodlach wiec i ja analogicznie powiem bys poszukal informacji o SS-Germania.
Wracajac do wymienionych "szarz" kawalerii to jest to wlasnie wymysl propagandy, poczytaj sobie o bitwie pod mokra czy o walka kolo glowna w czasie bitwy o bzure. Zreszta powiedz mi jaki by byl sens atakowania czolgow przy pomocy broni bialej jezeli na etacie BK znajdowalo sie dosc duzo broni p-panc?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version