Różności > Hyde Park
17. Panzer Division - szuka żołnierzy! (podzielony)
Wojski:
A nie mogliście w klimacie Wojska Polskiego? :yes
a no tak Wojsko Polskie jest za mało klimatyczne :con
Guz:
--- Quote ---Skar :
--- Quote ---Super wzor sobie obraliscie...
--- End quote ---
Nie widze w tym nic złego??
--- End quote ---
--- Quote ---Wikipedia :
Żołnierze Wehrmachtu w czasie działań zbrojnych popełnili wiele zbrodni wojennych, m.in. podczas agresji na Polskę w roku 1939. Przez 55 dni, od 1 września do 26 października, kiedy to dowództwo Wehrmachtu sprawowało władzę wojskową na zajętych polskich terytoriach (27 października przekazano ją cywilnej administracji niemieckiej), Wehrmacht uczestniczył w 311 zbiorowych egzekucjach[1] na polskiej ludności cywilnej i żołnierzach Wojska Polskiego. Ogółem, w okresie od 1 września do 26 października, różne siły niemieckie wykonały 764 egzekucje[1] w których zginęło 24 tys.[1] obywateli polskich. Żołnierze Wehrmachtu stanowili także osłonę dla tysięcy innych masowych mordów dokonywanych przez oddziały niemieckiego Selbstschutzu i bojówek Volksdeutschów oraz jednostki policji i Grup Operacyjnych SD, przydzielanych jeszcze przed agresją na Polskę do każdej armii Wehrmachtu.[1]
--- End quote ---
Wysatarczy?
--- Quote ---Skar :
Moim zdaniem nawet jeżeli ktoś sie interesuje historią nazizmu czy gra w gre o tych klimatach nie czyni go to odrazu Nazistą.
--- End quote ---
Oczywiscie, ale nie trzeba tego propagowac. Ponadto mam watpliwosci czy Franz naprawde interesuje sie silami zbrojnymi III Rzeszy, gdyby tak bylo nie nazywal by siebie komendantem 17DPanc. - w wehrmachcie ani w waffen SS nie bylo takiego stopnia
Franz:
Po pierwsze kolego nie nazywaj mnie nazistą. Po drugie interesuję się II Wojną Światową, ogólnie od strony militarnej - Wehrmacht&Kriegsmarine. A stopień jaki mam w 17. Dywizji Pancernej to OBERST - czyli Pułkownik. To, że w topicu na moim forum przytoczyłem sformuowanie - Kommandant - znaczy z niemieckiego - "Dowódca" - czyli jestem Dowódcą 17. Dywizji Pancernej w stopniu Oberst. Rozumiemy się?
Na marginesie, mam watpliwosci czy w ogóle znasz język niemiecki i znaczenie pewnych wyrazów.
Bo Kommandant to nie stopień wojskowy.
Ponadto za przeproszeniem nie pierdolcie mi tu o nazwie, czy klimacie, na scenie RO widuję różne klany, począwszy od Wehrmachtu, kończąc na Formacji "Leibstandarte SS Adolf Hitler".
Ponadto, lepiej poczytaj sobie o bolszewickim ścierwu i o jego zbrodniach wojennych, niż zajadaj tutaj tekścikami z wikipedii. Na wojnie nikt nie jest święty, nawet polacy dokonywali zbrodni wojennych.
I nie nazywaj całego Wehrmachtu zbrodniarzami, bo należy też im się szacunek, to byli tak samo żołnierze. Równie banalnie mogę stwierdzić i nazwać tak polską armię.
Odi^PrOfAnUm:
Dlaczego akurat 17 dywizja pancerna, która w sumie nic "wielkiego nie pokazała" Nie lepiej było wziąć 3, 4, 7, 10, 12 , Panzer Lehr - to były jednostki z historią i walczyły w niejednej bitwie;)
--- Quote ---(Pułk Grenadierów Pancernych = piechota)
--- End quote ---
No nie do końca... Grenadierzy pancerni tworzyli tzw "siły szybkie" i mieli za zadanie uderzać wraz z czołgami, osłaniać je, lub jako siły, które działały samodzielnie. Mówiąc o grenadierach pancernych jest to nieścisłość , bowiem raczej była to piechota zmotoryzowana, a grenadierami nazwani przez samych Niemców jako określenie zwykłej piechoty, pochodzi ono bowiem od czasów I wś. Podobnie wygląda statu odnośnie transporterów opancerzonych, których jak to pokazuje RO jest bez liku, a w rzeczywistości było ich bardzo mało (btw jedyną formacją, której pułki grenadierów w 100% były wspierane przez transportery opancerzona była Panzer Lehr)
Zwykła piechota raczej nie woziła dup ciężarówkami, troszeczkę gorzej była wyposażona, mniej liczna( w skali dywizji), zresztą i jej zadania były zgoła inne...
--- Quote ---Wehrmacht może i popełnił wiele zbrodni, ale podobnie rzecz się ma do Armii Czerwonej, wojsk japońskich, itd - taka wojna.
Ponadto, lepiej poczytaj sobie o bolszewickim ścierwu i o jego zbrodniach wojennych, niż zajadaj tutaj tekścikami z wikipedii. Na wojnie nikt nie jest święty, nawet polacy dokonywali zbrodni wojennych.
I nie nazywaj całego Wehrmachtu zbrodniarzami, bo należy też im się szacunek, to byli tak samo żołnierze. Równie banalnie mogę stwierdzić i nazwać tak polską armię.
--- End quote ---
Nazizm jest za to zajebisty - obie ideologie są siebie warte.
Koniec off topa i zgadzam się z Guzem - "Cudze chwalicie, swojego nie znacie", po co brać przykład z takiego głupiego Wehrmachtu, jak Polacy też dzielnie walczyli, przez wszystkie wieki historii, zresztą chyba wszyscy o tym dobrze wiemy, że nie jesteśmy takie tanie kurwy jak Francuziki, które mając przewagę liczebną wtapiają bitwy, niemal bez walki oddają swój kraj i jeszcze się tym szczycą, idioci, zresztą dobrze walczyli tylko za czasów Napoleona. Mimo wszystko Polska to kraj, któremu w pojedynkę nigdy nikt nie najebał:D i trzeba być z tego dumnym^^.
van_mars:
Herr Oberst, a aktualna ksiazeczke wojskowa trzeba miec?
A swoja droga to z szerzeniem obcej porpagandy koles nie przeginaj i rewizjonistyczna nazwa Katowic oczu nie draznij.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version