Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Broń

Wybór celów dla LKM

<< < (10/12) > >>

Shock:
)
--- Quote --- w ogóle trafienie kogoś pow. 50 metrów z postawy nieleżącej jest trudne, tym bardziej jeżeli cel, jak i strzelający jest w ruchu :)

--- End quote ---

Hmm, nosisz okulary ? :) Ja na szkoleniu (100m) miałem 48/50 w celu także nie wiem jak trafienie z 50m może być trudne :P
W sumie to strzelam już jakieś 9 lat i może mam oko wyćwiczone ale strzelam 2-3 razy w tygodniu na strzelnicy zamkniętej (25m) i jak jest pogoda na otwartej, z trafianiem problemów nie mam :) Czasem (rzadziej teraz) jezdze na polowanie i strzelanie do celów żywych w ruchu takie trudnie nie jest (dla osoby obeznanej). Pochwale się tylko, że mój rekord to dzik trafiony ze sztucera Remingtona z 201 m - było mierzone :) i był w ruchu :)

PS. Nie doczytałem dokładnie. "Jak strzelający jest w ruchu" - Na każdym szkoleniu czy wojskowym, policyjnym itp powiedzą Ci żeby kategorycznie nie strzelać w ruchu, tylko zatrzymać się i oddać strzał. Jak zaczynałem przygode z bronią a póżniej z wojskiem też myslałem że można biegać i wszystko trafiac bo na filmach tak było - nie można ! :)

_KaszpiR_:
bieganie i strzelanie to raczej na maks 5 metrow i to seriami :D

asn:
Shock coś mi się wydaje ze wolno strzelać do zwierzyny z odległości max 200m ale mogę się mylić....
Shock cos mi sie wydaje ze gdyby stal przed toba typ z kalachem to bys uciekal i strzelal bo ja bym sie nie zatrzymał...

Shock:
Co wolno a czego nie wolno hmm :)

Co do kolesia to raczej nie dopuściłbym do takiej sytuacji, gdybym jednak miała miejsce to bym nie uciekał tylko strzelał.

OK. Koniec OT :)

BartBear_[PL]:

--- Quote ---Shock :
Hmm, nosisz okulary ?

--- End quote ---

Nie, ale powiem Ci że mieliśmy jednego człowieczka który miał "dna od butelek" i patrzyliśmy trochę ironicznie jak się składał do strzału...na dodatek był z wykształcenia teologiem, więc myśleliśmy że w ogóle tarczy nie draśnie a jego średnia ze strzelań to 42 ;p

--- Quote ---
Ja na szkoleniu (100m) miałem 48/50 w celu także nie wiem jak trafienie z 50m może być trudne :P

--- End quote ---

Przeczytaj uważnie chodziło mi o strzelanie w ruchu a nie strzelanie nr 1 NA CELNOŚĆ i SKUPIENIE (strzałów) i to ogniem pojedynczym a nie serią - czyli właśnie na 100 m gdzie czas jest "nieograniczony" a postawa leżąc z podpórką ;p;p;p
pomimo wszystko szacun :), chociaż przez 9 lat 2-3 razy w tygodniu powinno być 5 dziesiątek (joke) :D

Takiego strzelania na swoich szkoleniach odbyłem więcej niż numeru 2 może z 8 co się ma nijak do Twojego doświadczenia, ale nie licząc 3 pierwszych gdzie bardziej ja odskakiwałem po strzale niż Kałach ;) to potem mniej niż 40 pkt. też nie miewałem :P

--- Quote ---
 Nie doczytałem dokładnie. "Jak strzelający jest w ruchu" - Na każdym szkoleniu czy wojskowym, policyjnym itp powiedzą Ci żeby kategorycznie nie strzelać w ruchu, tylko zatrzymać się i oddać strzał. Jak zaczynałem przygode z bronią a póżniej z wojskiem też myslałem że można biegać i wszystko trafiac bo na filmach tak było - nie można ! :)

--- End quote ---

Teoria teorią, szkolenie szkoleniem, ale jak naprzeciwko nie masz tarcz, tylko kule świstają Ci wokoło głowy a "efekt rozmycia" jest realny a nie DX9 ;), jakiś biedak którego mniej lub bardziej znasz pada koło Ciebie z chlustającą na czerwono tętnicą, a ten co ma więcej na pagonach ryczy żeby dalej kontynuować atak a nie zatrzymywać się to co najwyżej przed oddaniem strzału przyhamujesz, przyklękniesz, ewentualnie jeżeli warunki sprzyjają padniesz i odczołgasz się za jakąś przeszkodę (prawdopodobnie natychmiast obstrzelaną przez przeciwnika). Żeby się zatrzymać, przycelować i wystrzelić w takich warunkach chyba musiałbyś być naćpany albo mieć j..a większe od mózgu ;)...albo totalny brak wyobraźni:)
Oczywiście strzelanie w pełnym biegu i trafienie jest czysto przypadkowe (prędzej własną stopę odstrzelisz jak nie uważasz), ale efekt psychologiczny na przeciwniku może, lecz nie musi ;) umożliwić Ci w miarę bezpieczne przenieszczenie się do innego punktu.
Pamiętaj że mówimy o realnej walce w której nie ma Rambo tylko jest drużyna/pluton/kompania/batalion itd. więc jeżeli Ty strzelasz, strzelają także Twoi koledzy...ale i nieprzyjaciele, w takiej walce ilość procentowa trafień śmiertelnych do wystrzelonej amunicji zapewne jest mniejszy niż 5%, a głównie liczy się efekt "przygniecenia" nieprzyjaciela, taktyczne jego oflankowanie i dopiero wybicie z bliskiej odległości, a nie pojedynki pseudo snajperskie :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version