Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Broń

Wybór celów dla LKM

<< < (2/12) > >>

Mati:
Żeby nie było wątpliwości...

CKM
LKM
RKM

Goral:
I żeby nie było dalszych wątpliwości, bazując na Podręczniku użytkownika w oryginalnej wersji, użyto tam nazwy Light Machine Guns (pkt 4.3.5) i można by się spierać z odniesieniem do rzeczywistości, ale tak jest w opisie do gry i basta.
W czołgach karabiny maszynowe są nazwane ogólnie Machine Guns bez żadnego dodatku.
Więc żeby był porządek i nie było nieporozumień posługujmy się określeniami LKM (LMG) i KM (MG) lub nazwą konkretnej broni.
[_]
A tak na marginesie tamatu i wikipedii, to np. MG-34 i MG-42 są zaliczane do uniwersalnych karabinów maszynowych :) Taki karabin stawał się ręcznym karabinem maszynowym (RKM) jak się go używało korzystając ze stałej podstawy dwunożnej, a stawał się ciężkim karabinem maszynowym (CKM) po zamocowaniu go na podstawie trójnożnej i co? :D

thebil:
Czepiacie się szczegółów... Jeżeli nie znacie odpowiedzi na zadane pytanie nie zaśmiecajcie tematu, bo zrobi się kolejny o łosiach :s

Eric:

--- Quote ---Goral :
 Taki karabin stawał się ręcznym karabinem maszynowym (RKM) jak się go używało korzystając ze stałej podstawy dwunożnej, a stawał się ciężkim karabinem maszynowym (CKM) po zamocowaniu go na podstawie trójnożnej i co? :D

--- End quote ---

...i wygrałeś :D

Możliwe że chodzi w wpływ Squad Lidera na żołnierza. Wskazywanie celów może znaczyć równie dobrze, że siedzi obok niego. Być może wzrasta wtedy celność LKM. Dla przykładu SL ma wpływ na zdobywanie miejsc na mapie, suwak przesuwa się 1,5 raza szybciej gdy miejsce zdobywane jest przez SL. Wyczytałem to na którymś z for zagranicznych.

Goral:
Przeniosłem ten wątek tutaj bo bardziej się zrobił o broni niż o żołnierzach.
[_]
thebil: tutaj raczej nie chodzi o celność ile o skuteczność, szczególnie w kontekście nieśmiertelnej acz mało używanej pozycji jak Podręcznik gracza (3.2.1.6), w którym jest napisane mniej więcej, że dowódców uczono m.in. rozmieszczania kluczowych rodzajów broni takich jak drużynowy LKM czy też kierowaniem snajperami.
[_]
Wracając do niemieckich MG-34 i MG-42 to mam żal do autorów, że obniżyli ich wartość bojową poprzez zastosowanie swoich własnych rozwiązań dotyczących zasilania tych broni w amunicję.
Autorzy wyposażyli MG-34 w magazynek bębnowy z 50 pociskami, a faktycznie powinna być albo taśma z 50 nabojami albo magazynek bębnowy z 75 nabojami.
Podobnie z MG-42, gdzie autorzy wyposażyli go w taśmę ze 100 nabojami a faktycznie była to taśma z 250 nabojami.
Tego mi brakuje, bo 50 zamiast 75 czy 100 zamiast 250 to bardzo duża różnica w warunkach bojowych.
Tu ukłon w stronę autorów DoD i DoD:S, gdzie jest OK z amunicją.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version