Author Topic: problem z wyborem karty graficznej  (Read 19037 times)

Skucha

• Guest
problem z wyborem karty graficznej
« on: 30 October 2008, 16:36:38 »
witam, mam pewien problem, a raczej watpliwosci... no wiec bez owijania: mam 1000 zl do wydania na grafe i nie wiem za cholere co wybrac... czy: 9800gtx+, HD4870, 260.. Drugi problem: ktora firma... jesli chodzi o GF to myslalem o EVGA, Gainwardzie, BVG a jesli chodzi o radka to szafirek lub toxic.... Wiem, ze to nie jest forum hardware, ale wiem, ze duzo osob jest bardzo "wtajemniczona" jesli chodzi o sprzet. Z gory thx za rade.

Trójgraniec

• Guest
« Reply #1 on: 30 October 2008, 21:14:27 »
No ludzie - wszedł na forum poszpanowac zakupami :D. Wejdz na jakas strone o sprzecie, tam to faktycznie moze byc ktoś kto sie na tym zna.http://forum.pclab.pl/ - po odfiltrowaniu wypowiedzi idiotow fanbojów i reszty plebsu mozna sie nawet czegos dowiedziec

Sojuz_PL

• Guest

Skucha

• Guest
« Reply #3 on: 30 October 2008, 22:39:38 »
Sojuz_PL :
http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html  :D

to sa tylko cyferki sojuz w grach to wyglada inaczej... no nic czekam dalej na jakies sugestie

Sojuz_PL

• Guest
« Reply #4 on: 30 October 2008, 23:38:30 »
Ale cyferki są bardzo pomocne.. zreszta mysle to samo co graniec ^^  jak nigdy...

Trójgraniec

• Guest
« Reply #5 on: 31 October 2008, 00:51:10 »
Quote from: Sołdżaz
zreszta mysle to samo co graniec ^^ jak nigdy...

I tu tkwi Twoj problem ...

Offline Odi^PrOfAnUm

• Towarzysz broni
  • Honor: +4/-0
    • View Profile
« Reply #6 on: 31 October 2008, 17:26:17 »
bse nie spamujcie...:dozingoff:no
w RO gram jako raq

Chupacabras84

• Guest
« Reply #7 on: 31 October 2008, 18:07:52 »
BTW Skucha a jaka masz reszte kompa bo jak masz plyte glowna na pci-e x16 to juz masz wydajnosc w plery bo karty sa na pci x16 2.0 kompatybilne chyba sa ale i tak nie wyrobia na maximum na starszym pci-e x16  chociaz jak na razie gry az tyle przepustowosci nie uzywaja   tak samo jak xp dla takiej karty to tez jakby minus karta na dx10 wiekszosc nowszych gier jest w tym a dla wisty to musisz miec ram i procek.
Tak na marginesie wiele ludzi przezucilo sie na geforcy bo radki ponoc maja dziadowskie stery wiele gierek krzaczy sie nawet na nowych kartach a opengl ponoc wogole tragedia

Quote from: Odi^PrOfAnUm
bse nie spamujcie...:dozingoff:no
ciezkie jest zycie straznika texasu co nie profan :D

kryszek

• Guest
« Reply #8 on: 01 November 2008, 10:10:00 »
Masz tysiaka?? Hmmm wstrzymaj się z miesiąc, spróbuj zarobić 400 stówki i zakup sobie gtx 280, i wtedy będziesz miał 100% pewność,ze w najbliższym czasie sobie pograsz.Ale też podaj najlepiej resztę sprzętu, bo tak to możemy sobie gdybać, a nie wiadomo jaka jest reszta... A z tych 3 kart co podałeś, to 9800 -dosyć stara już jest ta karta (z tego co się orientuje) A 4870 i  260?? Nie potrafie Ci pomóc, bo wielu ludzi mówi,ze 4870 prawie taka sama wydajność jak 260 , ale tańszy jest, chociaż jak wyżej Czupak pisał, są problemy ze sterami i w niektórych grach. A jeśli o firmy chodzi, no to ja mam Gainwarda 8800 i nie narzekam póki co na tą karte:PP

BIA Radzio

• Guest
« Reply #9 on: 03 November 2008, 03:24:54 »
polecam ci jakiegos radka w wersji Hd np. 4800   mniej zapłacisz, po wejsciu na rynek własnie tych serii kart dało solidnego kopa Gfsowi tak ze spuscili ceny, jedni twierdza ze sa problemy ze sterami ale do radka zawsze sa co miecha nowe  i odpowiednie do kazdego modelu karty, zreszta zawsze wolałem radeony zywe kolorki itp. zreszta to karty uniwersalne wersja Hd swietnie nadaje sie do tworzenia grafiki ale to co cechuje ten sprzecik to dobra cena czyli wydasz na karcioche i jeszcze na ram ci zostanie ,a z Gf od jakiegos czasu jest jak z butami adidas płacisz za trzy paski a tramp jak kazdy...:wink(acha pamietaj ze jest wiele modeli Hd od 256 ramu ,512 po 1 g ale zawsze staraj sie wybierac z jak najlepsza szyna pamieci by w miare pokrywała sie z ramem,po co ci np.815 ram z o połowe mniejsza szyna bedziesz miał taki problem ze ram wydusi a szyna zwolni, przypomne juz chwaleba karte radeona 9800 pro, gdzie ram na karcie to 128 a szyna 256 nikt nie powie ze jak na owe czasy ta karta  nie wymiatała i dopiero nowszy Gf 6600 dawał troszke  lepsza wydajnosc bo miał odrobine wiecej dupereli np shader 3.0 gdzie radek 2.0 ale  szybkosciowo był wrecz taki sam a nawet lepszy na niektórych grach co za tym idzie wiekszosc Gf czerpie za duzo pradu z zasiłki i rachynki za energetyke po jakowys nocnych maratonach wychodza odrobine za duze , ale co tam rodzice zapłaca nie...)

Chupacabras84

• Guest
« Reply #10 on: 03 November 2008, 05:24:05 »
BIA Radzio :
polecam ci jakiegos radka w wersji Hd np. 4800   mniej zapłacisz, po wejsciu na rynek własnie tych serii kart dało solidnego kopa Gfsowi tak ze spuscili ceny

ja slyszalem raczej ze nvidia spuscila z ceny kiedy sie okazalo ze 8800 ultra sa porownywane wydajnoscia do serii 9 wiec wycofali ultry i spuscili z ceny tak czy inaczej kupujacy zyskuje

BIA Radzio : jedni twierdza ze sa problemy ze sterami ale do radka zawsze sa co miecha nowe  i odpowiednie do kazdego modelu karty

Problem polega na tym ze na wiekszosci forow zarzuty dotycza nie tego ze stery za rzadko wychodza czy cos tylko ze nie poprawiaja w nich kompatybilnosci w grach i jakby na to nie spojzec wciaz sa badziewne jezeli chodzi o bezkonfliktowosc w nowszych i starszych grach. Jako ze sam teraz szykuje sie do kupna nowej karty to juz troszke poczytalem na forach i raczej jestem za nvidia co nie znaczy ze radki sa jakeis duzo gorsze chyba kwestia osobistych upodoban ciekawe czemu ty radzio tak lubisz radki :D

BIA Radzio :zreszta zawsze wolałem radeony zywe kolorki itp. zreszta to karty uniwersalne wersja Hd swietnie nadaje sie do tworzenia grafiki ale to co cechuje ten sprzecik to dobra cena czyli wydasz na karcioche i jeszcze na ram ci zostanie

nie zauwazylem zeby ktos narzekal ze 9800 GTX+ alo GX2 miali jakos szczegolnie gorsze kolorki ani zeby jakos szczegolnie gorzej spisywali sie przy tworzeniu grafy ale z ta cena to owszem plus dla radkow
BIA Radzio :a z Gf od jakiegos czasu jest jak z butami adidas płacisz za trzy paski a tramp jak kazdy...:wink

A radki w takim porownaniu wypadaja jak banany chikita :D
BIA Radzio :(acha pamietaj ze jest wiele modeli Hd od 256 ramu ,512 po 1 g ale zawsze staraj sie wybierac z jak najlepsza szyna pamieci by w miare pokrywała sie z ramem,po co ci np.815 ram z o połowe mniejsza szyna bedziesz miał taki problem ze ram wydusi a szyna zwolni, przypomne juz chwaleba karte radeona 9800 pro, gdzie ram na karcie to 128 a szyna 256 nikt nie powie ze jak na owe czasy ta karta  nie wymiatała i dopiero nowszy Gf 6600 dawał troszke  lepsza wydajnosc bo miał odrobine wiecej dupereli np shader 3.0 gdzie radek 2.0 ale  szybkosciowo był wrecz taki sam a nawet lepszy na niektórych grach
:dozingoff  
BIA Radzio :co za tym idzie wiekszosc Gf czerpie za duzo pradu z zasiłki i rachynki za energetyke po jakowys nocnych maratonach wychodza odrobine za duze , ale co tam rodzice zapłaca nie...)

Ok a gdzie zaleznosc na podstawie ktorej jedno wynika z drogiego :D bo jezeli czerpia za duzo pradu bo maja za duzo dupereli shaderki i takie tam to to raczej jest dobra rzecz chyba ze preferujesz mniejszy pobor mocy na rzecz shaderkow i duperelek  a to ze byl lepszy na niektorych grach teraz tez nvidia jest lepsza w jednych grach,  radki w innych jakos nie moge powiedziec zeby nvidia byla jakos szczegolnie gorsza pls radek nie badz fanboyem 8)

BIA Radzio

• Guest
« Reply #11 on: 03 November 2008, 14:47:45 »
http://www.heise-online.pl/news/Radeon-HD-4800-bije-konkurencje-pod-kazdym-wzgledem--/4844 ze tak sie spytam panie wszystko cytujacy,miałes czy grałes na karcie tego typu ,wiesz czasy gdzie radeony miały problemy z grami juz dawno mineły i tak samo jak gf miały swoje dobre i badziewne karty tak samo radeony ,sam wiesz ze posiadałem  gf 6200 ktory sie spalił poprostu sie zjarał po miesiacu(a swoja doskonałoscia miał powalic takie serie jak 9550 czy 9700),bo sterowniki jakie otrzymałem do niego pozwalały mi tylko odpalic gry  !!!! przy filmach zawieszał sie komputer a w procu podskakiwała temperatura,a kiedy zgosiłem problem koles polecił mi zassac ze strony inne ktore owszem, pozwalały juz na wszystko ale zbytnio podkrecały karte i boom ,oczywiscie wymieniłem na radka 9550 ciut (shader 2.0 tak to samo)słabszy ale tanszy  o 40 zł :D oczywiscie w sklepie powiedzieli mi ze nie tylko ja miałem taki problem i ze wycofali te karty do producenta,dopiero fg 6600  dawał rade (niby potem poprawiali te karty ale i tak sie  zniecheciłem).
   Wiedz zanim zaczniesz sie czepiac(pamietasz co mowiłes mam gf8500 ale do bani) sprawdz jakis model tych nowych radków w wersji Hd
i sam ocen czy maja problem ze sterami bo zawsze fani gf tego sie czepiaja(dziwne),ja u kumpla widziałem w akcji o wiele słabszego radka bo Hd 4670 z szyna pamieci 256 i ramem 512 i powiem ci wymiata gry takie jak wiedzmin czy COH (coh na sieci a jak wiadomo siec zawsze ciagnie wiecej ze sprzetu)na maxsa ze łeb od patrzenia boli a płynnosc obrazu wbija w ziemie.
 ps. jesli idziesz zakupic jakas karte to zawsze sie pytaj ile ma bitu(to jest szyna pamieci) i ile ramu , i wybieraj mniej wiecej rowne >bo nie zawsze  wysokosc ramu na karcie pozwala grac płynnie(i nie zawsze karta drozsza to karta lepsza ale chupa chyba nie zrozumiał mojej wypowiedzi).
Ps .  Fanboyem nie jestem poprostu, po co przepłacac a z tym czerapaniem pradu to fakt i to nie od shadeli  zalezy tylko od czego  innego przeczytaj z linka a i sam powiesz hmm:love

kryszek

• Guest
« Reply #12 on: 03 November 2008, 16:12:17 »
Ojj Radzio nie byłbym pewien czy minęły czasy problemu w grach, teraz ostatnio na forum, bodajże gram.pl juz ktoś dawał linka do patchy fixów i różnych dupereli dla użytkowników radeonów, bo w far cry 2 jakies problemy były^^

BIA Radzio

• Guest
« Reply #13 on: 03 November 2008, 16:29:24 »
Tak samo jak w rome total war na gf 8500 tarcze niektorych jednostek rzymian poprostu przeswitywały (tez jakies patche itp),wiesz wy dalej nie rozumiecie o co mi chodzi nie wiem czy przeczytaliscie dokładnie tekst z linka, bo po co mam wydawac wiecej pieniedzy tylko dlatego zeby sie pochwalic kolega ze ma gf'A, to troche takie wiejskie zdeka :O_o zreszta z kazda karta ,sa jakies problemy nie ma, gf czy radeon ale te nowe serie HD sa bardzo dobre i za przystepna cene wiedz po co sie spierac dane techniczne  mowia same za siebie ., wiem ze koledzy na gf jada to im nie wesoło ze np.przepłacili

kryszek

• Guest
« Reply #14 on: 03 November 2008, 16:55:48 »
Tak, ale wiedz Radziu, ze 8500 to kiła jak skur... która nie została stworzona do gier.A co do tekstu z linka, dane są tylko danymi, daj mi proszę jakieś testy, ale prawdziwe testy, z Twojej, czy ręki Twoich znajomych, a nie z pclab czy benchmark.pl , gdzie czasem nawet mój 8800 gts 320 potrafił w crysisie cuda wyczyniać ;p
Tu nie chodzi o przepłacenie,, po prostu nie ufam ATI, i teraz powoli zaczynam planowac kolejną kartę, a dokładniej gtx 280, jak pozbieram troszkę kasy, i uwierz mi, ze nie po to,zeby zaszpanowac znajomym jakiego ja mam potwora...