Chupacabras84 :
Odnośnie zdjęcia 1 mam pytanie który głupi Rosjanin według ciebie założył by uniform z plakietka Gruzji teamkill na respie murowany
Taki sam jak ten co zamawia 5 piw?
teraz na powaznie, akurat odprucie czy tez odciecie oznaczen nie jest problemem. Po za tym osetyjskie milicje tez czesto uzywala "natowskich" mundurow m.in. woodlandu, i radzili sobie w ten sposob jak ak podczas powstania, na prawym ramieniu mieli biala opaske (widoczne na filmie). Chesz wiecej zdjec prosze bardzo:
czapeczka i gogle
http://img379.imageshack.us/img379/4880/hlyrvawn2.jpg(ze wzgledu na wielkosc link do zdjecia) Tutaj widzisz wiele elementow wyposazenia zdobytych na gruzinach
http://img300.imageshack.us/img300/5156/georusbr3.jpg(ze wzgledu na wielkosc link do zdjecia) Koszulka w marpacie
Chupacabras84 :
Odnośnie reszty obejrzyj film i pogadamy
Film obejzalem i jest dokladnie tym czego sie spodziewalem. Co do domniemanych zbrodni wojennych to powiem ze nie wykluczam ze gruzinom mozna by zarzucic kilka atakow skierowanych wobec ludnosci cywilnej, ale ten sam zarzut mozna wystosowac wzgledem strony rosyjskiej (tak dobrze znane z konfliktu w czeczeni). Dla mnie np niszczenie znaku czy tez tablicy nie jest symbolem ataku wobec ludnosci cywlnej. Niestety wiekszosc filmow na ktorych sa przedstawione ataki wobec ludnosci cywilnej sa bardzo slabej jakosci, a najbardziej zastanawia mnie wypowiedz eksperta na temat ostrzelania samochodu z grantnika automatycznego. Akurat na tym filmie na dachu otokaru widac zamontowany PK a nie widzailem zdjec granatnikow zamontowanych na tych pojazdach. O filmach przedstawiajacych wymanie ognia trudno powiedziec czy gruzini strzelaja do ludnosci cywilnej, rosjan, milicji osetynskiej, amerykanow, ufo, entow, smokow czy innych zywiolakow.
Co do wczesniejszych zarzutow na temat zagranicznych najemnikow to zaczne od filmu przedstawiajacego murzynow tanczacych "zlodziejski" taniec. Akurat podobne tance sa typowe dla tamtego regionu i tak samo by mozna wypowiedziec sie na temat goralskiego tanca zbojnickiego. Co do samego filmu to byl on zrobiony duzo wczesniej przed 8 sierpnia i sa to poprostu zdjecia z wolnego czasu podczas szkolenia (nie zapominaj ze gruzini mieli swoj kontynent w iraku albo afganistanie
). Kolejna kwestia czy ochotnicy to tez najemnicy? Jezeli tak to polowa europy wyslala najemnikow do walki z rosjanami w czeczeni. Bo w z wojskami FR walczyli m.in czesi niemcy lotysze i co najmniej 1 polak. Watek z wojskami ukranskimi jest ciekawy i wart glebszego zbadania.
Chupacabras84 :
Czemu nie w filmie twierdzą że busz maczał palce dają delikatnie do zrozumienia ze mc'cain dostal pare punktow w sondazach dzieki temu.
Jestes pewien ze tylko dla tego? Ja nie, wez pod uwage ze w sierpni Palin zostala wskazana jako wiceprezydent z ramienia republikanow i to tez mialo wplyw.
Chupacabras84 :
Ja uwazam ze ameryka maczala w tym palce (...) decydujacym czynnikiem bylo to ze saakashvili poczul sie mocny poczul ze ma za plecami sojusznik a takze ze rosja pod presja opinii publicznej nie odwazy sie zaatakowac
Co do pierwszego to na pewno, ale jak dla mnie to nie jest wystraczjacy powod po za tym tylko idiota mogl liczyc na wsparcie militarne w takim konflikcie. Co do interwencji sil FR bylo pewne ze nie beda sie cackac, zwlaszcza w okresie kiedy aspiruja do miana potegi miedzynynarodowej. I moim zdaniem to wcale nie wyczerpuje motywacji Saakaszwilego, powodow bylo na pewno wiecej, i wiekszosci z nich nie poznamy bo sam Saakaszwili o nich nie bedzie mowic.
Chupacabras84 :
(Tak na marginesie to nie wiem czemu mielismy ich nie poznac wygladaja na calkeim banalne i oczywiste) XD
Wez pod uwage ze kilka dni wczesniej zostal zestrzelony gruzinski BSL, okolicznosci tego zdazenia nie poznamy bo informacja ta w opinii mediow nikogo nie zainteresuje. Podobnych sytuacji moglo byc znacznie wiecej zarowno po stronie rosyjskiej jak i gruzinskiej.