Różności > Hyde Park

Konflikt w gruzii

<< < (2/2)

Guz:
Zaczne od konca, chodzi mi o to ze rosyjskie media sugerowaly jakoby zestawy grom trafily tam w sposob nielegalny. Co do szkolenia i udzialu przyjzyj sie dzialaniom amerykanow w poczatkowym okresie wojny wietnamskiej, tam tez tylko szkolili ;)

Co do zdjec, prosze bardzo:

na dobry poczatek ;)

rosjanie w marpatach

rosjanie w zdobycznych helmach

Co do filmu to zmusze sie i obejze go w calosci

Jeszcze co do poczatku mojej wypowiedzi to mialem na mysli to ze wypowiedzenie wojny nie pokrywa sie z prowadzeniem walk. Jezeli chodzi o to kto byl agresorem to zgadza sie ze gruzini jednak zapewne byly jakies okolicznosci ktore na to wplynely a tych nie poznamy

Chupacabras84:

--- Quote ---Guz :
Zaczne od konca, chodzi mi o to ze rosyjskie media sugerowaly jakoby zestawy grom trafily tam w sposob nielegalny.
--- End quote ---
chodzilo im o naruszenie warunkow umowy o ile ten artykul nie klamie
Odnośnie zdjęcia 1 mam pytanie który głupi Rosjanin według ciebie założył by uniform z plakietka Gruzji teamkill na respie murowany :D Odnośnie reszty obejrzyj film i pogadamy bo na prawdę trudno dyskutować o filmie z kimś kto go nawet nie widział, zresztą jestem już trochę padnięty więc każdy kto obejrzy będzie mógł coś powiedzieć

--- Quote ---Guz :Jezeli chodzi o to kto byl agresorem to zgadza sie ze gruzini jednak zapewne byly jakies okolicznosci ktore na to wplynely a tych nie poznamy

--- End quote ---
Czemu nie w filmie twierdzą że busz maczał palce dają delikatnie do zrozumienia ze mc'cain dostal pare punktow w sondazach dzieki temu. Ja uwazam ze  ameryka maczala w tym palce a konkretnie dodala  odwagi do dzialan saakashvilemu tego konkretnie w filmie nie ma ale wiadomo ze michail pozniej szukal pomocy i nawet cos pobakiwal ze ameryka mu ja obiecala kiedy gondoliza rice publicznie sie od tego odciela mowiac ze uprzedzali go ze nic nie dostanie jezeli zrobi cos glupiego fakt faktem ze i tak dostal ale uwazam ze decydujacym czynnikiem bylo to ze saakashvili poczul sie mocny poczul ze ma za plecami sojusznika a takze ze rosja pod presja opinii publicznej nie odwazy sie zaatakowac ale jak sie pozniej okazalo przeliczyl sie w obu wypadkach i jak widzisz szperajac po ochlapach informacji(jak ty to poetycko okresliles) CNN TVP i televizje rosyjskiej powoli doszlismy do ewentualnych i calkiem mozliwych okolicznosci ktorych  wedlug ciebie mielismy nie poznac XD (Tak na marginesie to nie wiem czemu mielismy ich nie poznac wygladaja na calkeim banalne i oczywiste) XD
PS.Jestem zmachany wiec sry ale walic interpunkcje i grammatyke :)

Guz:

--- Quote ---Chupacabras84 :
Odnośnie zdjęcia 1 mam pytanie który głupi Rosjanin według ciebie założył by uniform z plakietka Gruzji teamkill na respie murowany :D
--- End quote ---

Taki sam jak ten co zamawia 5 piw? :wink teraz na powaznie, akurat odprucie czy tez odciecie oznaczen nie jest problemem. Po za tym osetyjskie milicje tez czesto uzywala "natowskich" mundurow m.in. woodlandu, i radzili sobie w ten sposob jak ak podczas powstania, na prawym ramieniu mieli biala opaske (widoczne na filmie). Chesz wiecej zdjec prosze bardzo:

czapeczka i gogle

http://img379.imageshack.us/img379/4880/hlyrvawn2.jpg
(ze wzgledu na wielkosc link do zdjecia) Tutaj widzisz wiele elementow wyposazenia zdobytych na gruzinach

http://img300.imageshack.us/img300/5156/georusbr3.jpg
(ze wzgledu na wielkosc link do zdjecia) Koszulka w marpacie

Odnośnie reszty obejrzyj film i pogadamy
--- End quote ---

Film obejzalem i jest dokladnie tym czego sie spodziewalem. Co do domniemanych zbrodni wojennych to powiem ze nie wykluczam ze gruzinom mozna by zarzucic kilka atakow skierowanych wobec ludnosci cywilnej, ale ten sam zarzut mozna wystosowac wzgledem strony rosyjskiej (tak dobrze znane z konfliktu w czeczeni). Dla mnie np niszczenie znaku czy tez tablicy nie jest symbolem ataku wobec ludnosci cywlnej. Niestety wiekszosc filmow na ktorych sa przedstawione ataki wobec ludnosci cywilnej sa bardzo slabej jakosci, a najbardziej zastanawia mnie wypowiedz eksperta na temat ostrzelania samochodu z grantnika automatycznego. Akurat na tym filmie na dachu otokaru widac zamontowany PK a nie widzailem zdjec granatnikow zamontowanych na tych pojazdach. O filmach przedstawiajacych wymanie ognia trudno powiedziec czy gruzini strzelaja do ludnosci cywilnej, rosjan, milicji osetynskiej, amerykanow, ufo, entow, smokow czy innych zywiolakow.

Co do wczesniejszych zarzutow na temat zagranicznych najemnikow to zaczne od filmu przedstawiajacego murzynow tanczacych "zlodziejski" taniec. Akurat podobne tance sa typowe dla tamtego regionu i tak samo by mozna wypowiedziec sie na temat goralskiego tanca zbojnickiego. Co do samego filmu to byl on zrobiony duzo wczesniej przed 8 sierpnia i sa to poprostu zdjecia z wolnego czasu podczas szkolenia (nie zapominaj ze gruzini mieli swoj kontynent w iraku albo afganistanie
). Kolejna kwestia czy ochotnicy to tez najemnicy? Jezeli tak to polowa europy wyslala najemnikow do walki z rosjanami w czeczeni. Bo w z wojskami FR walczyli m.in czesi niemcy lotysze i co najmniej 1 polak. Watek z wojskami ukranskimi jest ciekawy i wart glebszego zbadania.

Czemu nie w filmie twierdzą że busz maczał palce dają delikatnie do zrozumienia ze mc'cain dostal pare punktow w sondazach dzieki temu.
--- End quote ---

Jestes pewien ze tylko dla tego? Ja nie, wez pod uwage ze w sierpni Palin zostala wskazana jako wiceprezydent z ramienia republikanow i to tez mialo wplyw.

Ja uwazam ze  ameryka maczala w tym palce (...) decydujacym czynnikiem bylo to ze saakashvili poczul sie mocny poczul ze ma za plecami sojusznik a takze ze rosja pod presja opinii publicznej nie odwazy sie zaatakowac
--- End quote ---

Co do pierwszego to na pewno, ale jak dla mnie to nie jest wystraczjacy powod po za tym tylko idiota mogl liczyc na wsparcie militarne w takim konflikcie. Co do interwencji sil FR bylo pewne ze nie beda sie cackac, zwlaszcza w okresie kiedy aspiruja do miana potegi miedzynynarodowej. I moim zdaniem to wcale nie wyczerpuje motywacji Saakaszwilego, powodow bylo na pewno wiecej, i wiekszosci z nich nie poznamy bo sam Saakaszwili o nich nie bedzie mowic.

(Tak na marginesie to nie wiem czemu mielismy ich nie poznac wygladaja na calkeim banalne i oczywiste) XD

--- End quote ---

Wez pod uwage ze kilka dni wczesniej zostal zestrzelony gruzinski BSL, okolicznosci tego zdazenia nie poznamy bo informacja ta w opinii mediow nikogo nie zainteresuje. Podobnych sytuacji moglo byc znacznie wiecej zarowno po stronie rosyjskiej jak i gruzinskiej.

BIA Radzio:
Moim zdaniem ,Chupa uległes jakiejs iluzji.Przeciez kazdy sztabowiec wie zeby zaatakowac ,badz jak to w przypadku rosjan kontratakowac, trzeba byc do tego przygotowanym (Atak rosyjski był zgoła bardziej zaplanowany,widac to po skali wojsk jakie brały tam udział organizacji itd)z wyprzedzeniem nawet kilkuletnim.Dlamnie Gruzja poczuła troche jak to mówia u nas fantazji ułańskiej i dała sie głupio sprowokowac a ta    słabo przygotowana ofensywa pogorszyła sprawe.Sledze troszeczke ten konflikt ,od jakiegos czasu.Powiem tak, po rozpadzie zsrr ,rzad rosyjski miał dosyc czasu na uregulowanie tego problemu na Kaukazie(ale po co).Wiadomo nie od dzis ze tam trwa spór graniczny,narazie nie bede za duzo sie  wypowiadał w tym temacie i spekulował.
PS.Rosjanie musza moim zdaniem pogodzic sie z faktem ze sa takie kraje jak Ukraina,Polska,Litwa,Estonia,Gruzja,Białorus i sa to kraje niepodległe i demokratyczne(w wiekszosci;0) i trzeba w koncu zaczac jakos zyc obok siebie..tyle

krv[PL]:
Rosjanie nigdy sie  z tym nie pogodza jezeli marza o byciu mocarstwem! (najistotniejsza jest ukraina wsrod tych panstw) chociaz swojego miekkiego podbrzusza (kaukaz) tez raczej nie oddadza! A co do naszych braci gruzinow... niestety pokazali w tej wojnie totalne dyletanctwo... oszczedzanie SIMow(zmodernizowane T-72 przez elbit) to jakas masakra... a pozostawienie tunelu Roki w spokoju to juz zakrawa na jakas militarna komedie!

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version