Author Topic: Lista rasistowskich buraków (podzielony)  (Read 14616 times)

Offline ShariK PL

• Towarzysz broni
  • Honor: +10/-1
    • View Profile
Lista rasistowskich buraków (podzielony)
« Reply #30 on: 24 February 2009, 18:19:35 »
Co do uzbrojenia polskiego żołnierza, polecam Książkę Andrzeja Konstankiewicza " Broń Strzelecka Wojska Polskiego 1918-1939".

W książce pisze, że mieliśmy skromną ilość PM typu thomspon wz.28 oraz Suomi wz.31 i prawie wszystkie wszystkie poszły do żandarmerii lub do ówczesnej policji państwowej. Więc Mors nie był naszym jedynym PM-em :)

Guz

• Guest
« Reply #31 on: 24 February 2009, 18:40:18 »
Od kiedy to karabin maroszka jest karabinem autoamtycznym? To tak jak by patrzec na autobus powiedziec pociag pasazerski...

Co do thompsonow oraz suomi byly to pojedyncze egzemplarze zakupione do testow PM'ow.

Co do zmian, zgadza sie ze nasza armia byla unowoczesniana i za kilka lat posiadala by znacznie nowoczesniejszy sprzet, ale doktryna byla by ta sama, w pewien sposob narzucona przez panstwa zachodnie. Akurat jezeli chodzi o wojne manewrowa polacy mieli spore doswiadczenie bo wlasnie wojna polsko-radziecka byla wojna manewrowa, stad m.in. taka ilosc brygad kawalerii w wp. Akurat nie bardzo wiem co rozumiesz przez pojecie "oczy otworzyly im sie dopiero w rosji" domyslam sie ze wiesz ze niemieccy sztabowcy nie spodziewali sie takich problemow z transportem, nie zapominajmy tez ze KM byla by znacznie liczniejsza co moglo by doprowadzic do kleski RN a wtedy losy wojny mogly by sie potoczyc inaczej. Jednak takie gdybanie to tylko gdybanie, czyste political-fiction

Offline ShariK PL

• Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #32 on: 24 February 2009, 18:58:57 »
Guz :
Co do thompsonow oraz suomi byly to pojedyncze egzemplarze zakupione do testow PM'ow.

W książce pisze, że 16 thomsponów trafiło do KOP-u i 50 sztuk do Policji ( Nie wiadomo dokładnie czy była to wersja 11,43mm czy 9mm).
Co do Suomi, w 1936 roku ministerstwo spraw wojskowych zakupiło 20 sztuk tej broni w tym 10 poszło na badania, reszta trafiła do żandarmerii.
Wiadomo też, że Około 50 sztuk sprowadzono także do policji, lecz wojsko wypożyczało je na manewry.

Guz

• Guest
« Reply #33 on: 24 February 2009, 19:54:56 »
ShariK PL :
( Nie wiadomo dokładnie czy była to wersja 11,43mm czy 9mm).

Jezeli jest to cytat z ksiazki to albo autor chyba nie wie czemu m.in. anglicy szybko zrezygnowali z zakupow thompsonow. Co wiecej rodzi sie pytanie czy autor nie mial na mysli UD42 ktory powstal dopiero po 41 roku.

Dobrze z tego co podales wychodzi 136 sztuk, mogl bym tu podac etat jakiejs jednostki ale nie, powiem tylko ze Stefan Rowecki w swojej pracy z 1928 roku pt Walki uliczne zauwaza wzrost znaczenia miast w przyszlych dzialaniach wojennych a takze przydatnosc pistoletow maszynowych w takich warunkach.

Offline ShariK PL

• Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #34 on: 24 February 2009, 20:14:30 »
Autor napisał że wspominany model wz.28 to jakaś przeróbka na kal. 9 mm, ale brak więcej informacji o tym modelu.

BIA Radzio

• Guest
« Reply #35 on: 25 February 2009, 11:09:55 »
Zaraz zaraz ,pisałem automat chłopie, bo  nie trzeba było  po kazdym strzale przeładowywac(czepiasz sie jak zul flaszki,wszystcy wiedza o co chodzi ).Wiadomo ze to smopowtarzalna bron,ale automatycznie ładowała nabój w  komorze.Pojdziesz do armii to sie dowiesz.Pólautomat,automat ,smopowtarzlny(choc ta nazwa jest prawidłowa,wielu ludzi mówac auto.ma to na mysli).ShariK ,kilka sztuk nie robi wielkiej roznicy.Problem w tym,ze jak napisał Guz doktryna była raczej słaba,ale to tez zalerzało od sztabu głownodowodzacego.Ktory z pewnymi wyjatakami był do kitu.Nie wiem co by było np.w 41 czy ci sami ludzie byli by na stanowiskach...wiadomo ze mozna było we wrzesniu troszke dłuzej powalczyc.Ale tego juz nic nie zmieni.pozdro

Guz

• Guest
« Reply #36 on: 25 February 2009, 14:02:35 »
BIA Radzio :
Zaraz zaraz ,pisałem automat chłopie,

czyzby?
BIA Radzio :
(...) jak chocby karabin automatyczny (...)

BIA Radzio :
bo  nie trzeba było  po kazdym strzale przeładowywac(czepiasz sie jak zul flaszki,wszystcy wiedza o co chodzi ).Wiadomo ze to smopowtarzalna bron,ale automatycznie ładowała nabój w  komorze.

Bron autmatyczna to nie bron samopowtarzalna tylko takze bron samoczyna, oraz samoczynna-powtarzalna. Co wiecej bron automatyczna nie jest synonimem karabinu automatycznego.

BIA Radzio :
Pojdziesz do armii to sie dowiesz.Pólautomat,automat ,smopowtarzlny(choc ta nazwa jest prawidłowa,wielu ludzi mówac auto.ma to na mysli)

Akurat nie mialem przyjmnosci poznac nikogo kto bron samopowtarzalna nazywal by mianem automatycznej, a przynajmniej swiadomego znaczenia tych okreslen. Podzial jest znacznie szerszy, jak chesz moge ci go przytoczyc, po za tym gdzie zgubiles bron powtarzalna?

Dziki_Koziol

• Guest
« Reply #37 on: 25 February 2009, 14:04:42 »
BIA Radzio :
Pojdziesz do armii to sie dowiesz.Pólautomat,automat ,smopowtarzlny(choc ta nazwa jest prawidłowa,wielu ludzi mówac auto.ma to na mysli).

Tzn. wojsko nauczy Guza niepoprawnego nazywania broni? :D Dużo ludzi nazywa karabinek Kałasznikowa "pistoletem maszynowym", nie wiem jak Ciebie ale mnie to śmieszy. Podobnie jak w necie pokutuje przekonanie, że AK jest kopią StG. Skoro są jakieś zasady co do nazewnictwa broni to trzeba się do nich stosować, inaczej dojedzie do "pomieszania gatunków". :blush

BIA Radzio

• Guest
« Reply #38 on: 25 February 2009, 18:51:22 »
Ja nie nazywam ak pistoletem..!!!Co do mechanizmu to wiadomo bron powtarzlna.Ale czepisz sie ..na tym forum padaja gorsze bzdury,ale nie róbcie ze mnie jakiegos laika..mozna sie pie...od czasu do czasu nie.

Guz

• Guest
« Reply #39 on: 25 February 2009, 19:16:37 »
Coz klasyfikowanie konstrukcji pana Kalasznikowa jako pm ma to uzasadnienie ze poczatkowo taka byla terminologia wojskowa, co nie zmienia faktu ze chyba okreslenia teog nie stosuje sie dobre 50lat.

Oczywisice bladzic jest rzecz ludzka, tak samo jak nauka na wlasnych bledach stad wlasnie wytykanie ich.

Jezeli chodzi o pojawiajace sie na forum kwiatki tudziez inne ciekawostki, i potrafie uargumentowac swoje tezy zawsze zwracam uwage.

BIA Radzio :
Co do mechanizmu to wiadomo bron powtarzlna.

Przyznaje sie tego zdania nie rozumiem... watpie bys okreslal kbk ak mianem broni powtarzalnej, ale nic innego mi nie przychodzi na mysl

Offline BartBear_[PL]

• Sztab Generalny
  • Towarzysz broni
  • Honor: +34/-0
    • View Profile
« Reply #40 on: 25 February 2009, 19:57:48 »
Guz :

Przyznaje sie tego zdania nie rozumiem... watpie bys okreslal kbk ak mianem broni powtarzalnej, ale nic innego mi nie przychodzi na mysl

No bo ona jest powtarzalna (ma magazynek) na upartego zdemontujesz rurę gazową i ryzykując osmalenie masz to co w nazwie :D-nawet samopowtarzalna - tryb 1 strzału, a automatyczna jak dźwigienka w innym położeniu :p

Offline ShariK PL

• Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #41 on: 25 February 2009, 20:13:36 »
Może im chodzi o pomniejszoną wersję kałacha, AKSU :dozingoff

pawelvc

• Guest
« Reply #42 on: 25 February 2009, 21:33:31 »
prawde mówiąc (tak tak jeszcze żyje)to karabinem automatycznym był np taki M1 carbine<z zmienionym spustem używany w korei>,AVS 36<ruski.podobny do svt>ponieważ strzelały ogniem ciągłym