krv[PL] :Szkoda ze wycioles ten cytat i przyrównałeś mnie do polityka!! Do tego polityka!! Według mnie to nie fair i ja akurat po jednym Pogladzie nie bylbym ciebie (nikogo) przyrównać do kogokolwiek!
Rozumiem, czyli kiedy Ty kogoś oceniasz to jest fair, a kiedy ktoś próbuje zaszufladkować Ciebie, to już nie jest fair... OK, rozumiem
I nie porównywałam Cie do polityka, tylko do człowieka (to czy Pan Kurski jest w ogóle politykiem, a jeśli jest to jakim, pozostawiam do osądu Tobie
)
krv[PL] :Choćby dlatego ze to polska a po drugie no raczej nikomu nie przeszlo przez glowe ze ktos taki jak Grass może kłamać (przemilczanie prawdy czym jest)
Przemilczanie prawdy? Toż sam Ziemiański pisze w newsweeku, że ludzie z kręgu Grassa znali jego przeszłość, więc o jakim przemilczaniu tu mówisz? Miał może chodzić od domu do domu i każdemu z osobna się tłumaczyc?
(ironia, na wszelki wypadek mowię, bo już raz się nie zrozumieliśmy)
krv[PL] :
Ja nie wiem co oni wtedy wiedzieli i co oni maja/mieli w glowach…. Mogę wypowiadac się za siebie i ja dowiedziałem się wlasnie z artykulu z newsweeka i go za to krytykuje
krv[PL] :
mcda :
wlasciwie co? Hipokryzję?
BINGO
Aha, czyli co radni i Pan Ziemiański mają/mieli w głowach to nie wiesz, ale co ma w głowie Grass, to wiesz... i czerpiesz tę wiedzę z tego, co napisał Pan Ziemiański, i na podstawie tego ferujesz wyroki... Zaiste wybiórcza ta Twoja wiedza
Nie daj Boże, zeby pan Ziemiański stracil kiedyś w Twoich oczach status autorytetu
krv[PL] :
mcda :
Zresztą o jakich błędach ja tu mówię? Toż przecież sam Papież Benedykt XVI był w hitlerjugend! Na stos z nim!
Po 1. Ja mowie o odebraniu Honorowego obywatelstwa ty o jakis stosach…
Po 2. to ze B16 był w hitlerjugend było wiadomo od „zawsze” i on tego nie ukrywal
Po 3. Jeżeli dla ciebie te dwie organizacje sa jednakowe to wybacz ale raczej ta rozmowa nie ma sensu choćby z tego powodu ze Waffen – SS jest usnana za organizacje ZBRODNICZĄ zreszta jak bym miał isc twoim porównaniem to ZHP = UB
ad1. Jeśli nie załapałeś ironii, to nie moja wina
ad2. hmmm... czyzby przy kazdej okazji wspominał, ze był w hitlerjugend? jakoś mnie ominęło jego wyznanie
(ironia)
ad3. lepiej nie chodź moim porównaniem, spróbuj za to iść moim tokiem rozumowania
Może wyjaśnię jeszcze raz i powoli: jak się jest młodym, to nie ma się specjalnie własnego zdania. Jesteśmy zdani na to, co zostanie nam wpojone w najmłodszych latach. Jeśli kraj ciągle żyje pamięcią o wojnie, jeśli na każdym kroku widać uzbrojonych "BOHATERSKICH" żołnierzy, to chyba nie dziwne, ze zdrowy 15-latek pragnie iść w ich ślady? Mnie swego czasu strasznie wkręcały okręty wojenne, pancerniki, niszczyciele, krążowniki, łodzie podwodne... trochę z tego mi zostało do dziś, a nigdy nie byłAm zdrowym 15-latkiem
Więc po pierwsze: Grass zgłosił się do służby na okrętach podwodnych - nie dostał się.
Po drugie: wcielono go do do Waffen-SS - czyli do służby, do której się NIE zgłaszał, a wiec nie zaciągnął się tam z wlasnej woli,
Po trzecie: Waffen-SS została uznana za organizację zbrodniczą, ale (jak sam zaznaczasz) dywizji, w której służył Grass, nie udowodniono żadnych zbrodni wojennych a sam Grass twierdzi, że odbył służbę "bez jednego strzału".
Po czwarte - otoczenie Grassa znało jego przeszłość, a jego akta były ogolnie dostępne więc gdzie tu "zatajanie"?
Po piąte: jeśli Grassowi nie podobało się to co widział na wojnie i chciał o tym napisać/powiedzieć, to dlaczego go uznajesz za hipokrytę? Przecież nie wiesz co się działo/dzieje w jego głowie? A jeśli wszystko co pisał/mówił było szczere?
krv[PL] :
Ogladasz czasem mecze? Jeżeli Szaranowicz by powiedział ze Franek gra jak szmata… znaczy ze Szaranowic lepiej by się sprawdzil na boisku tak ??(on tez ocenia)
Szaranowicz widział na własne oczy tysiące meczy. Ile wojen widziałeś Ty?
krv[PL] :
mcda :
Nie napisałam, że odmawiam komukolwiek prawa do osądzania innych
Mogą oceniac (dzieki)
mcda :
A czy TY nigdy nie zrobiłeś nic złego? Zastanowiłeś się czasem co TY byś zrobił w takiej lub innej sytuacji? Usiłujesz napiętnować czyjeś zachowanie, ale czy TY sam jesteś bez winy i masz prawo pierwszy rzucić kamieniem?
o ja czyli jednak już nie mogę ? miałem prawo osadu przez jeden post dzieki
Ależ możesz
Oceniaj:D Osądzaj
W ten sposób sam stajesz się hipokrytą, bo BĘDĄC ŚWIADOM ciemnych plam na własnym sumieniu chcesz je piętnować u innych... Oceniaj, śmiało... a staniesz się taki, jaki W TWOIM POJĘCIU jest Grass, a którego odsądzasz od czci i wiary
Na koniec mała prośba: używaj wiecej przecinków (bo ciężko zrozumieć sens Twoich zdań) i mniej wykrzykników (bo nie lubie, jak ktoś do mnie krzyczy - nie jestem głucha
)