Author Topic: Mosinki (podzielony)  (Read 9870 times)

Ein-Volk

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #15 on: 21 February 2010, 10:48:53 »
A bo ja wiem, czy praca w przemyśle, drogach, budowach byłaby mniej zyskowna od utrzymania prycz w dwudziestoosobowych izbach, zapewnienia wody i jedzenia. To nie Szwecja czy insze wariatkowo, że w więzieniu musi być w pełni wyposażony pokój dla więźnia z TV i Internetem ;)

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
  • Honor: +1/-0
    • View Profile
Mosinki (podzielony)
« Reply #16 on: 21 February 2010, 10:53:28 »
Niestety resocjalizacja nie zawsze jest skuteczna, a przysłowiowa szubienica nie zawodzi. Tylko wieszanie wszystkich przypomina mi niejaką inkwizycję a to nie zaprowadziło do niczego.

Quote from: Ein Volk
Bardzo milo tez wspominam CoD: United Offensive na multi - w sumie dosc podobne do RO.

Sabaton i nazistowskie klimaty??
Chyba się nie rozumiemy.....Tekst można różnie odebrać ale bez przesady.

A co do Wizny, niestety to mit wytworzony podczas komunizmu:con. Polaków było 720 i to jest prawda, a Niemców ok 3-4 tys. Owe 40 tys stało w gigantycznym korku jaki utworzył się na drodze od Prus po Narew. Niemcy nie mieli szans przerzucić takich mas sprzętu, a i Polacy opuścili pierwsze linie obronne bez walki. Wielka szkoda.......:(
Ale MONTE CASSINO nikt nam nie odbierze!!!!!!!!!!:yes
"bo wojsko panowie, to jest piękna instytucja..."

kazmirzk

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #17 on: 21 February 2010, 11:19:11 »
Monte Cassino zdobylismy gdy Niemcy juz praktycznie odpuscili, po tym jak Francuzi zajeli pobliska wioskę ;)

Radzisław

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #18 on: 21 February 2010, 13:46:37 »
Ein-Volk :
Ciekawy tekst, ale wokalista, instrumenty, no pożal się Boże ;) Nie czuć tutaj powagi tekstu, tylko jakąś wiejską dyskotekę w remizie: do tego "myśmy rebelianciiiii, polscy-y partyzanciii" to nic, tylko na parkiet i pijany taniec. O wiele lepiej brzmiałoby to w stroju hard rocka, albo jeszcze lepiej - epic/power metalu. A tak, to no... No źle jest :|

Tylko wiesz teksty do tej płyty są orginalnymi piosenkami partyzanckimi(są też teksty Herberta).Większość  autorów tekstów jest nieznanych(zapewne zabitych w lasach lub katowniach nkwd).Płyta nosi tytuł "Żołnierze Wyklęci".
 Nie wiem ile masz lat .Ale to straszne jaka niewiedza panuje w społeczeństwie.Odnośnie historii ,ile zakłamania i starej sowieckiej propagandy dalej jest w użyciu a podobno od 20 lat cieszymy się wolnością.Twój post jest tego zjebistym przykładem.Jeśli masz coś do dodania ...lepiej waż słowa .Bo trafiła kosa na kamień.Ja tylko pragne uzmysłowić ,tym zafascynowanym komunizmem i faszyzmem małolatą że gra grą  , ale wszystko ma swoje granice.Szczególnie w mojej opinii jeśli ktoś czuje sie polakiem (sa też ludzie -szmaty ,historia to nam pokazała) musi odróżnić wiele rzeczy.BO promuje katów swojego narodu.To już hipokryzja.Tak swoją drogą miałem wrzucić ten kawałek ,na oddzielny temat ale jakoś tak wyszło.Pozdrawiam
Kazmirzk :Piszesz tak  o Cassino jakbyś oglądał kanał Discovery.Niemcy musieli się wycofać ..innej możliwości nie mieli.Kto toczył główne ciężkie walki .Bunkier po bunkru ,kamień po kamieniu????Francuzi??.....Na temat Monte //chętnie podyskutuje .Bo mitów też trochę jest...Ostatnio  na tych niby programach anglo-języcznych .Omijany skrzętnie temat polskich żołnierzy w II wojnie.Lub hmm umniejszane zasługi naszych rodaków.Przykładów mozna podać dużo.W końcu żyjemy w spólnej europie.Europie która nas najechała ,zdradziła ,mordowała a dziś mamy to co mamy tylko dzięki nim.
HARATACZ :WIZNA MITEM !!!O ja PIer.... nie bede tego komentował.

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
    • View Profile
Mosinki (podzielony)
« Reply #19 on: 21 February 2010, 14:49:30 »
Quote from: Kazmirzk
Monte Cassino zdobylismy gdy Niemcy juz praktycznie odpuscili, po tym jak Francuzi zajeli pobliska wioskę ;)

idę się powiesić.............

kazmirzk

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #20 on: 21 February 2010, 15:51:08 »
Radzisław :
Niemcy musieli się wycofać ..innej możliwości nie mieli.Kto toczył główne ciężkie walki .Bunkier po bunkru ,kamień po kamieniu????Francuzi??.....Na temat Monte //chętnie podyskutuje .Bo mitów też trochę jest...Ostatnio  na tych niby programach anglo-języcznych .Omijany skrzętnie temat polskich żołnierzy w II wojnie.Lub hmm umniejszane zasługi naszych rodaków.

Umniejszac zasług Polaków nie mam zamiaru. Tymbardziej, ze same walki o Monte Cassiono byly heroiczne. Wielokrotnie walczono praktycznię na bagnety, kolby lub "na gole pięści".

Ale prawdą jest, że pierwsza próba zdobycia klasztoru przez Polaków zakończyła sie dotkliwą stratą. Drugi atak nastąpił po tym jak wojska francuskie zmusiły Niemców do odwrotu az do Linii Sengera, a Polacy zdołali odszyfrować niemiecki meldunek o odwrocie. Nastepnego dnia w nocy, gdy prawie wszyscy Niemcy opuscili juz klasztor (zostalo ich ok 20) Polacy zdolali zajac wzgorze.. Oczywiscie bylo to wielkim sukcesem strategicznym, gdyz rozbiac wylam z linii Gustawa  Polacy otworzyli aliantom droge na Rzym.

Polska odegrala wielka role w tym zwyciestwie, na nas spadł zaszczyt wetkniecia biało-czerwonej flagi, ale nie byl to tylko nasz sukces, lecz wszystkich aliantow tam wlaczacych.

Radzisław

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #21 on: 21 February 2010, 16:02:26 »
Taak ,ale ja nie piszę że nie była.Tylko że korpus polski wziął na siebie główny ciężar walk.Dla laików nasze pozycje były znacznie trudniejsze do szturmów niż Francuskie.Nie będę gdybał ,ale jeśli Francuzi mieli by zająć nasze pozycję a my ich.Można by sie  zastanawiać jak by się to skończyło.Przecież dobrze wiadomo kto uprzednio ,startował z naszych przyczółków i jak się temat skończył.Pozdrawiam
EDIT: Moją intencją , nie miała być publiczna debata na temat Cassino...

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
    • View Profile
Mosinki (podzielony)
« Reply #22 on: 21 February 2010, 18:20:34 »
Radzisław
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,100421,7007423,Wizna__nieslychany_mit_kampanii_wrzesniowej_.html?as=1&ias=2&startsz=x

Po przeczytaniu tego artykułu dosłownie wbiło mnie w ziemię.........Całe moje przekonanie o kampanii wrześniowej legło w gruzach.....
Chyba Znasz się na rzeczy, więc proszę przeczytaj i wyraź Swoje zdanie....

Radzisław

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #23 on: 21 February 2010, 20:53:06 »
W tym tekście  jest dużo dziur(może dlatego że to publicystyka).Niezgodności z relacjami świadków .Dziwie sie jak łatwo zmieniasz zdanie jeśli uwierzyłeś w ten wywiad od tak sobie po przeczytaniu(jak typowy Kowalski).Internet w sumie to taka rzecz,każdy może nasrać i wyjść.To jednak za duży temat, do opisania w jednym forumowym poście .Jedno już mnie zdziwiło ..mowa tu o korku i niedostępnych jakoby bagnach.Które właśnie we wrześniu według relacji  mjr. Jana Zawadzkiego, były przejezdne dla wszelkiej maści niemieckich pojazdów (które to różniły się ciężkością od tych np. w 44).Dlatego że lato było wyjątkowo suche w tamtym roku.Masz linka :  http://www.wizna1939.eu/bitwa_pod_wizna.php
To nie dużo ale sumiennie opisane. Dziś jest dużo historyków, poszukujących rozgłosu i kariery jak Jolanta Rutowicz.Ten tekst sie czyta jak Kod Leonarda(niby stawia tezy ale czy było tak naprawdę ,ile w tym wymysłu autora).Stek nieporozumień  opartych tylko jak na razie na spostrzeżeniach i jakiś niemieckich aktach .
 EDIT:Polecam zacznij czytać jakąś poważniejszą literaturę na ten temat(porównaj to z tym co twierdzi autor od tego jest samodzielne myślenie) .Jak na razie książki tego autora nie ma.Poszperałem i nic.Łatwo jest stawiać tezy ,ale bez konkretnych dowodów nie ma co rozstrzygać.Dlatego jak dla mnie Wizna  to pomnik bohaterskich żołnierzy września. Jeśli ten pan udowodni inaczej (przedstawi twarde dowody),zmienię zdanie.Pozdrawiam

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
    • View Profile
Mosinki (podzielony)
« Reply #24 on: 22 February 2010, 08:01:43 »
Dzięki za odpowiedź.
A co do zmiany zdania, jest wiele relacji opisujących bitwy, które często wzajemnie się wykluczają.. Głównie dlatego zainteresował mnie ten artykuł.

Radzisław

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #25 on: 22 February 2010, 16:41:10 »
Na razie poczekamy na książkę,moim zdaniem jeśli autor stawia takie tezy musi mieć solidne dowody .Wiele co napisał autor sie zgadza(rozmieszczenie sił  itp).Wiele jest rzeczy w których jak na ten moment  wymaga wyjaśnień.Jednym elementem który wywołał u mnie uśmiech na twarzy.Jest to jak ów historyk tłumaczy, że (tak to zrozumiałem) nie atakowało 40 tys woja tylko 3,2 tys.Przecież wiadome że wermacht nie  ruszył całymi siłami(to takie tłumaczenie jak dla ciemnych mas ,co też myślą że kawaleria polska uderzała szablami i granatami na czołgi!!).Atak przeprowadzany był z solidnym przygotowaniem artyleryjskim.Wiesz co do relacji opisujących bitwy są różne, bo jak w tym powiedzeniu "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".Trzeba pamiętać że Polska ma trudną historię w XX wieku.Niemiecka propaganda potem sowiecka też zrobiły swoje.Trzeba też pamiętać, że jednak niemieckie kolumny pancerne na dwa dni , jednak były zatrzymane w drodze na Warszawę właśnie na odcinku Wizny.Jeśli autor ma niezbite dowody o tchórzostwie, marnym morale polskich żołnierzy zapewne będzie to spory cios dla nas i oceny całego września.Jednak na tą chwilę ja bym do końca nie ufał jego tezą(albo podchodził do nich  w dużej mierze sceptycznie).Pozdrawiam

Ein-Volk

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #26 on: 27 February 2010, 11:26:16 »
Tylko wiesz teksty do tej płyty są orginalnymi piosenkami partyzanckimi(są też teksty Herberta).Większość autorów tekstów jest nieznanych(zapewne zabitych w lasach lub katowniach nkwd).Płyta nosi tytuł "Żołnierze Wyklęci".
Nie wiem ile masz lat .Ale to straszne jaka niewiedza panuje w społeczeństwie.Odnośnie historii ,ile zakłamania i starej sowieckiej propagandy dalej jest w użyciu a podobno od 20 lat cieszymy się wolnością.Twój post jest tego zjebistym przykładem.Jeśli masz coś do dodania ...lepiej waż słowa .Bo trafiła kosa na kamień.Ja tylko pragne uzmysłowić ,tym zafascynowanym komunizmem i faszyzmem małolatą że gra grą , ale wszystko ma swoje granice.Szczególnie w mojej opinii jeśli ktoś czuje sie polakiem (sa też ludzie -szmaty ,historia to nam pokazała) musi odróżnić wiele rzeczy.BO promuje katów swojego narodu.To już hipokryzja.Tak swoją drogą miałem wrzucić ten kawałek ,na oddzielny temat ale jakoś tak wyszło.Pozdrawiam

Do mnie pijesz? I o co? O_o (podpisałeś to pod cytatem mojej wypowiedzi). Pod wpływem czego tak mi nawrzucałeś i z jakiego powodu, bo naprawdę związku z moimi słowami nie widzę.
Tekstowi nic nie zarzuciłem, podoba mi się. Nie spodobało mi się jedynie wykonanie tego utworu. IMO syf totalny, ale to już od gustu zależy.
Nie jestem zafascynowany ani komunizmem, ani nazizmem. Jestem zafascynowany militariami z okresu IIWŚ (szczególnie Wehrmachtem) i historią. A to należy rozróżniać. Słowa "Nie wiem ile masz lat .Ale to straszne jaka niewiedza panuje w społeczeństwie.Odnośnie historii ,ile zakłamania i starej sowieckiej propagandy dalej jest w użyciu a podobno od 20 lat cieszymy się wolnością.Twój post jest tego zjebistym przykładem.Jeśli masz coś do dodania ...lepiej waż słowa .Bo trafiła kosa na kamień.Ja tylko pragne uzmysłowić ,tym zafascynowanym komunizmem i faszyzmem małolatą że gra grą , ale wszystko ma swoje granice." sprawiły, że poczułem się głęboko dotknięty, gdyż Pan dosłownie pieprzy na temat mojej osoby.
Dalsze moje wypowiedzi były pisane z duuużym dystansem i lekkim poczuciem humoru - mam nadzieję, że nie zrozumiałeś ich dosłownie, gdyż imo, to widać z daleka.
Żeby nie pozostać dłużnym: piszesz z pozoru takie piękne rzeczy, ale języka polskiego już nie szanujesz - co ta sowiecka i niemiecka propaganda Ci zrobiła w głowie. Zapominasz swój język. To już hipokryzja. A Twój post jest tego zjebistym przykładem. Jeśli masz coś do dodania... Lepiej waż słowa.

Radzisław

• Guest
Mosinki (podzielony)
« Reply #27 on: 27 February 2010, 19:41:22 »
Fajna ironia ja zapytam tak..BO???