Author Topic: 1 Samodzielna Brygada Spadochronowa RO:Darkest Hour (podzielony  (Read 5246 times)

IgraSov

• Guest
Spokojnie, są poprawki:satisfied

Apos

• Guest
1 Samodzielna Brygada Spadochronowa RO:Darkest Hour (podzielony
« Reply #1 on: 20 March 2010, 20:22:10 »
Kaster :
Czy w RO możesz też wyskoczyć na spadochronie?(dwie mapy takie będą)

Jakie gadanie...a czy na froncie wschodnim skakano na spadochronach? Oprócz eksperymentalnych jednostek (Guz jeśli się mylę popraw mnie), których zastosowanie było mniejsze niż minimalne nie miało to miejsca. Pierwsze masowe użycie wojsk spadochronowych należy do Amerykanów w D-Day.

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
  • Honor: +1/-0
    • View Profile
« Reply #2 on: 20 March 2010, 20:31:24 »
Quote from: IgraSov
Spokojnie, są poprawki

Tak, są. Ale jak będę musiał z nich skorzystać to również będę zmuszony poszukać nowego miejsca zamieszkania bo w starym czeka mnie śmierć a przynajmniej ciężkie kalectwo:con.
Pozdrowienia.
"bo wojsko panowie, to jest piękna instytucja..."

IgraSov

• Guest
« Reply #3 on: 20 March 2010, 21:20:42 »
Quote from: Hartacz
Tak, są. Ale jak będę musiał z nich skorzystać to również będę zmuszony poszukać nowego miejsca zamieszkania bo w starym czeka mnie śmierć a przynajmniej ciężkie kalectwo:con.
Pozdrowienia.

He he he dokładnie, znam ten ból:D

Radzisław

• Guest
« Reply #4 on: 21 March 2010, 01:12:52 »
Apos :
Kaster :

Jakie gadanie...a czy na froncie wschodnim skakano na spadochronach? Oprócz eksperymentalnych jednostek (Guz jeśli się mylę popraw mnie), których zastosowanie było mniejsze niż minimalne nie miało to miejsca. Pierwsze masowe użycie wojsk spadochronowych należy do Amerykanów w D-Day.

Cały problem polega na tym,że w większych wsiach i miasteczkach w zsrr stały platformy do nauki skoków spadochronowych.Brakowało prawie wszystkiego, jednak nie materiału na spadochrony.Jednostki radzieckie przeprowadzały desant powietrzny.Nie podam obecnie zródeł ,na temat przeprowadzonych operacji.Jednak musisz mi zaufać na słowo.Że skoczkowie sowieccy ,byli świetnie wyszkolonymi jednostkami i liczebność ich rosła.Nasileniem ich dość częstego  wykorzystania był rok 1944.Jednak ich działanie różniło się od wykorzystania ich odpowiedników na zachodzie.Tradycyjnie zrzucane były  za linią frontu(jednak znacznie głębiej), nie służyły  do związania walką większych siła wroga,tylko miały za zadanie destabilizować sytuację na zapleczu zbliżającego się frontu.Tak w skrócie, miały przeprowadzać akcje dywersyjno-wywiadowcze.Na terenie polski sowieckie jednostki spadochronowe, walczyły prowadząc  przez 2 miesiące w lasach dzierzgońskich(terany byłych Prus wschodnich) walkę partyzancką.
 Przypominam że front wschodni był największym frontem II wojny światowej i najbardziej krwawym.Ofensywy na zachodzie były średniawką w porównaniu do ofensyw przeprowadzonych na wschodzie.Ogrom sprzętu jaki występował i masowość sił , działań  na wschodzie nie miał sobie równych(wiem  brzmi strasznie jednak tak było).Za tym faktem przemawia dodatkowo to ,że 75% wojsk Niemieckich przebywała na tym froncie praktycznie do końca wojny(oczywiście różnie się to przedstawiało ,jednak znaczna część wermachtu tkwiła w okowach frontu wschodniego i centralnej europy).Wiedz dlaczego  nie miało by być desantu spadochronowego?? Pozdrawiam

Pasterz

• Guest
« Reply #5 on: 21 March 2010, 02:25:12 »
Apos :
Kaster :

Otóż mylisz się Aposie pierwsi byli Niemcy:)

Apos

• Guest
« Reply #6 on: 21 March 2010, 02:41:50 »
[Fjr.1]Pasterz :
Apos :
Kaster :

Otóż mylisz się Aposie pierwsi byli Niemcy:)

Zapomniałem a Fallschirmjäger. Suma summarum na froncie wschodnim nie było znanej akcji powietrzno desantowej - o to mi chodziło :)

Pasterz

• Guest
« Reply #7 on: 21 March 2010, 14:36:46 »
W sumie to mi o Kretę(właśnie zobaczyłem swój błąd, Malta miała być w następnej kolejności)głównie chodziło , bo też nie potrafię sobie przypomnieć jakiegoś znaczącego udziału spadochroniarzy niemieckich, w akcjach na wschodzie , natomiast na szeroko rozumianym froncie zachodnim było kilka smaczków z udziałem desantu spadochronowego.

Radzisław

• Guest
« Reply #8 on: 21 March 2010, 15:33:18 »
[Fjr.1]Pasterz :
W sumie to mi o Maltę głównie chodziło , bo też nie potrafię sobie przypomnieć jakiegoś znaczącego udziału spadochroniarzy niemieckich, w akcjach na wschodzie , natomiast na szeroko rozumianym froncie zachodnim było kilka smaczków z udziałem desantu spadochronowego.

Największą operacją na zachodzie była operacja Market-Garden(kompletna klapa i zmarnowanie potencjału).Jednak dziś większość ludzi myśli że Normandia.Trzeba jednak dodać ,że rok wcześniej alianci dokonali desantu na Sycylię(z dużymi stratami 82).Jednak te ofensywy nijak nie miały się do tego co działo sie na wschodzie.Wcześniej napisałem o siłach niemieckich występujących  na tym froncie.Apos  dużych zrzutów spadochronowych nie było.Jednak nie można napisać że nie było wcale.Charakter ich użycia był inny(pisałem).Nie ma dokładnych danych(chodzi mi o sowietów),gdyż większość skoczków wysyłano masowo przed ważnymi ofensywami.Na zasadzie skaczcie i macie przeżyć(życie radzieckiego żołnierza było mało istotne).Ja ubolewam tylko, że nie robi się modyfikacji jednostek niemieckich do RO, tak jak to ma miejsce w DH.Przecież nie trzeba być b. obrytym w tym temacie, aby zauważyć że wschodni front pochłaniał mase dywizji i sprzętu różnego typu .Jednak nie zapominajmy że siły spadochronowe osi zdobyły pierwsze doświadczenie na Krecie.Jednak Hitler zdecydował inaczej o losach tych formacji i z małymi wyjątkami (Ardeny), używane były do tego w czym były szkolone , a  tak walczyły jak zwykłe jednostki piechoty(tylko lepiej wyposażone).Pozdrawiam

Pasterz

• Guest
« Reply #9 on: 21 March 2010, 17:08:56 »
Wg. mojej wiedzy rozwijanie rosyjskich formacji spadochronowych powoli umierało od czasu Wielkiej Czystki  w Armii Czerwonej.( zaznaczam że polegam na wiedzy kolegów , którzy tą tematyka się zajmują). Wojska radzieckie były pionierami w szkoleniu i organizacji ww. jednostek w latach 30-tych. Natomiast nie jest mi znana żadna znaczna(tudzież mająca wpływ na przebieg działań)  radziecka operacja desantowa i skłonny jestem zgodzić się z Aposem, że znaczenie tych formacji było małe lub nikłe, ale polecam zainteresowanym zapoznać się z literaturą i czasopismem "LOT", żeby nie było wątpliwości:)

Radzisław

• Guest
« Reply #10 on: 22 March 2010, 00:43:15 »
[Fjr.1]Pasterz :
Wg. mojej wiedzy rozwijanie rosyjskich formacji spadochronowych powoli umierało od czasu Wielkiej Czystki  w Armii Czerwonej.( zaznaczam że polegam na wiedzy kolegów , którzy tą tematyka się zajmują). Wojska radzieckie były pionierami w szkoleniu i organizacji ww. jednostek w latach 30-tych. Natomiast nie jest mi znana żadna znaczna(tudzież mająca wpływ na przebieg działań)  radziecka operacja desantowa i skłonny jestem zgodzić się z Aposem, że znaczenie tych formacji było małe lub nikłe, ale polecam zainteresowanym zapoznać się z literaturą i czasopismem "LOT", żeby nie było wątpliwości:)

Jak pisałem wcześniej rosjanie inaczej wykorzystywali te siły.Jednostki spadochronowe tak naprawdę , już od 1941 były formowane z dywizji strzeleckich czyli:  
  W czerwcu 41 sowieckie wojska powietrzno &desantowe (osobne dowództwo powołano 12 czerwca 41, do tego momentu jednostki pow. des. zaliczane były do piechoty) składały się z pięciu korpusów:
1 K P.- D. (1, 204, 211 B. pow. & des.) & Specjalny Kijowski Okręg Wojskowy (Front Południowo & Zachodni)
2 K. P.- D. (2, 3, 4 B. pow. & des.) & Charkowski Okręg Wojskowy
3 K. P.- D. (5, 6, 212 B. pow. & des.) & Odeski Okręg Wojskowy
4 K. P.- D. (7, 8, 214 B. pow. &des.) & Specjalny Zachodni Okręg Wojskowy ( Front Zachodni)
5 K. P.- D. (9, 10, 201 B. pow. & des.) & Nadbałtycki Okręg Wojskowy ( Front Północno & Zachodni)
i jednej samodzielnej brygady w składzie Frontu Dalekowschodniego (nr 202).  
  Struktura organizacyjna korpusu znajduje się w postanowieniu CK WKPb i Rady Najwyższej ZSRR o nowych formowaniach z 23.04.1941r.
&b. wystawić 5 korpusów pow. des. w składzie:
dowództwo, 3 brygady pow.-des., baon pancerny, pluton łączności radiowej, klucz samolotów łączności = 8020 ludzi
w brygadzie: dowództwo, 4 baony spadochronowo & desantowe, dyon art., kom. rozpoznawcza = 2588 ludzi
uzbrojenie korpusu: 4500 karabinów , 1257 pm., 440 rkm, 18 wkm pl, 111 moź.50mm, 21 moź. 82mm, 39x 45mm, 18x76mm, czołgi T38-T40 & 50, miotacze ognia & 864, ciężarówki & 214, sam. spec. & 17, sam. lekkich & 10.&
Korpusy miały powstać w oparciu o pięć z sześciu dotychczas istniejących brygad. Ponadto miały otrzymać nadwyżki rozwiązywanych 11 dywizji strzeleckich (64251 ludzi), dowództw rozwiązanych 29 Korp. Zmechanizowanego i 46 Korp. Strzeleckiego (2639 ludzi) oraz nadwyżki powstałej z przekształcenia w górskie 10 dywizji strzeleckich ( nadwyżka 1473 ludzi na dywizje). Całą nadwyżką w wysokości 81620 ludzi korpusy miały podzielić się z dziesięcioma nowo formowanymi brygadami ppanc. o etacie 5322 ludzi każda.
Postanowiono również o wyprodukowaniu:
- w II kwartale 1941r. 10 tys. spadochronów.
- w III i IV kwartale 1941r. 20 tys. spadochronów.
- przygotowaniu transportu z samolotów ciężkich TB3, TB 7 oraz średnich DB3, Daglas.  
   Zgodnie z poprawionym planem mobilizacyjnym jednostki powietrzno & desantowe miały liczyć 42812 ludzi.

Stosownie do rozkazu Ludowego Komisarza Obrony z 4.06.41r. transport miało zapewnić 11 lotniczych pułków desantowo & bombowych (po dwa na korpus oraz jeden dla brygady na Dalekim Wschodzie). W tym celu zamierzano przekształcić pięć pułków bombowych dalekiego zasięgu z maszynami TB 3 (nr 1, 3, 7, 14, 250) oraz wystawić pięć nowych (dwa do 01.07.41, trzy do 15.08.41).
W notatce Żukowa z 16 czerwca 41r. znajduje się postulat wyprodukowania w 1941r. 2000 szybowców oraz w 1942 r. 5500 szybowców.

Po ponad 2 miesiącach działań wojennych podjęto decyzje o reorganizacji i rozbudowie wojsk pow. des.
Na początku września gros wojsk pow. des. znajdowało się na Froncie Południowo & Zachodnim:
1 K P.- D. (1, 204 B. pow. & des.) & stan 3068 ludzi (211 prawdopodobnie rozbita)
2 K. P.- D. (2, 3, 4 B. pow. & des.) & stan 4200 ludzi
3 K. P.- D. (5, 6, 212 B. pow. & des.) & stan 3763 ludzi
Na Froncie Briańskim znajdowały się resztki 4 K. P.-D. (7, 8, 214 Bp-d) & stan - 736 ludzi
W rezerwie Stawki odtwarzano 5 K. P.-D. & stan 7600 ludzi.  
    Rozkazem LKO z 4 września 41r. zatwierdzono plan rozwinięcia wojsk pow. & des.
- kadry należy przygotować wybierając specjalistów z wojsk lądowych i lotnictwa, młodzieży (rocznik 1922) i ochotników.
- dla przygotowania kadr należy: utworzyć kursy w Saratowie po 500 słuchaczy, Kujbyszewską Szkołę Piechoty przekształcić w szkołę Wojsk Powietrzno - Desantowych o liczbie 1000 słuchaczy. Na bazie Saratowskiej Szkoły Pilotów przygotować kursy dla 400 pilotów transportujących wojska pow. - des.
- należy odtworzyć stare korpusy:
w Nadwołżańskim OW &1 i 4 K. P.-D. (formować do 01.10.41, gotowość bojowa do 01.01.42)
w Północno & Kaukaskim OW & 2, 3 K. P.-D. (formować do 01.10.41, gotowość bojowa do 01.01.42)
w Moskiewskim OW & 5 K. P.-D. (formować do 15.09.41, gotowość bojowa do 10.11.41)
- należy sformować nowe korpusy:
w Nadwołżańskim OW & 7, 8, 9, 10 K. P.-D. (formować do 20.10.41, gotowość bojowa do 01.02.42)
w Uralskim OW & 6 K. P.-D. (formować do 20.10.41, gotowość bojowa do 01.02.42)
- należy sformować samodzielne brygady pow. & des. (manewrowe):
w Nadwołżańskim OW & 2, 3, 4, 5 B manewrowe (formować do 01.10.41, gotowość bojowa do 10.01.42)
w Uralskim OW & 1 B manewrowa (formować do 01.10.41, gotowość bojowa do 10.01.42)
- należy sformować pułki zapasowe (nr 1-10):
w Nadwołżańskim OW & dwa sformować do 01.11.41, gotowość bojowa do 01.03.42, dwa sformować do 01.11.41, gotowość bojowa do 01.04.42
w Północno & Kaukaskim OW - dwa sformować do 01.11.41, gotowość bojowa do 01.03.42, trzy sformować do 01.11.41, gotowość bojowa do 01.04.42
w Uralskim OW - jeden sformować do 01.11.41, gotowość bojowa do 01.04.42.
- etat korpusu ustalono na 10328 ludzi
- etat brygady manewrowej ustalono na 3284 ludzi
- etat pułku zapasowego & 3000 ludzi.
    ostanowieniem Państwowego Komitetu Obrony z 10.09.41 zdecydowano o naborze 50 tys. komsomolców & ochotników w wojska pow. - des.
Dyrektywą Stawki z 21.12.41 zdecydowano o przerzuceniu: 1, 4, 7, 8, 9 i 10 K. P.-D. oraz 2 i 3 B. manewrowej z Nadwołżańskiego do Moskiewskiego OW.

Na początku stycznia 1942r. wojska pow. & des. rozdzielone są następująco:
Front Zachodni & 5 K. P.-D. (10, 201 B. p.-d.) & korpus walczy od połowy października 1941r. na kierunku Mceńsk & Tuła.
Rezerwa Stawki & 4 K. P.-D. (8, 9, 214 B. p.-d.), 7 B. p.-d.
Moskiewski OW - 1 K. P.-D. (1, 204, 211 B. p.-d.), 6 K. P.-D. (11, 12, 13 B. p.-d.), 7 K. P.-D. (14, 15, 16 B. p.-d.), 8 K. P.-D. (17, 18, 19 B. p.-d.), 9 K. P.-D. (20, 21, 22 B. p.-d.), 10 K. P.-D. (23, 24, 25 B. p.-d.) oraz 1, 2, 3 B. manewrowe.
Północno & Kaukaski OW - 2 K. P.-D. (2, 3, 4 B. p.-d.), 3 K. P.-D. (5, 6, 212 B. p.-d.) oraz 4 B. manewrowa: korpusy 2 i 3 są opóźnione w formowaniu ponieważ we wrześniu znalazły się w kotle kijowskim i praktycznie trzeba było formować je od podstaw.
Stalingradzki OW - 5 B. manewrowa.
Front Dalekowschodni & 202 B. pow.-des.

W walkach 1 połowy 1942r. brały udział pojedyncze brygady a nawet bataliony 1, 4 i 5 K. P.-D. oraz 1 i 2 B. manewrowej.
Z postanowień PKO w sprawie uposażenia walczących wojsk można ustalić orientacyjną liczebność wojsk pow. & des.
- na luty 1942r. przekazano korpusom powietrzno - desantowym 64958 porcji uposażenia.
- na marzec 1942r. przekazano korpusom powietrzno - desantowym 73959 porcji uposażenia.
- na maj 1942r. przekazano wojskom (a nie korpusom) powietrzno - desantowym 81120 porcji uposażenia.

Od tego momentu rozpoczyna się proces przeformowywania jednostek pow. & des. w piechotę gwardii wymuszony sytuacją na froncie.
Między 24 a 29 maja 1942r. podjęta zostaje decyzja o przeformowaniu pierwszych korpusów pow. & des.
W Północno & Kaukaskim OW 2 K. P.-D. zostaje przeformowany w 32 D. Strzelecką Gwardii., a 3 K. P.-D. w 33 D. Strzelecką Gwardii (odbudowa piechoty po klęsce na Krymie).
Na przełomie lipca i sierpnia 1942r. pozostałe osiem korpusów zgromadzonych w tym czasie w Moskiewskim OW przekształca się w:
- 34 D. Strzelecką Gwardii (7 K. P.-D.)
-35 D. Strzelecką Gwardii (8 K. P.-D.)
-36 D. Strzelecką Gwardii (9 K. P.-D.)
-37 D. Strzelecką Gwardii (1 K. P. D.)
-38 D. Strzelecką Gwardii (4 K. P.-D.)
-39 D. Strzelecką Gwardii (5 K. P.-D.)
-40 D. Strzelecką Gwardii (6 K. P.-D.)
-41 D. Strzelecką Gwardii (10 K. P.-D.)
Dyrektywą Stawki z 2.08.42 przekazuje się 35 i 36 D. Strzeleckie Gwardii w trybie pilnym na Front Stalingradzki.
Dyrektywą Stawki z 5.08.42 formuje się 1 Armię Gwardii złożoną z 37, 38, 39, 40, 41 D. Strzeleckich Gwardii z zamiarem przekazania na południe (Front Południowo & Wschodni).
Na początku sierpnia przeformowane zostały również brygady manewrowe:
1 B. manewrowa (Moskiewski OW)& w 5 B. Strzelecką Gwardii.
2 B. manewrowa (Moskiewski OW)& w 6 B. Strzelecką Gwardii.
3 B. manewrowa (Moskiewski OW)& w 7 B. Strzelecką Gwardii.
4 B. manewrowa (Północno & Kaukaski OW) & w 8 B. Strzelecką Gwardii.
5 B. manewrowa (Moskiewski OW) & w 9 B. Strzelecką Gwardii.
W 10 B. Strzelecką Gwardii przeformowano również 4 pułk zapasowy wojsk pow. & des. (Północno & Kaukaski OW)
Dyrektywą Stawki z 6.08.42 r. połączone je w dwa korpusy gwardii w ramach Frontu Północno - Kaukaskiego:
10 K. Strzelecki Gwardii (5, 6, 7 B. St. gward.), 11 K. Strzelecki Gwardii (8, 9, 10 B. St. gward.)
Po tej operacji w wojskach powietrzno & desantowych powinny pozostać:
- pułki zapasowe & nr 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
- 202 B. pow.- des. na Froncie Dalekowschodnim

Postanowieniem PKO z 16.08.42r. zadecydowano o odbudowie wojsk pow.-des.
- należy wystawić osiem korpusów i pięć brygad manewrowych.
- etat korpusu - 9930 ludzi, etat brygady & 3206 ludzi
- wojska odbudować na bazie 202 B. pow.-des. i dwóch sam. baonów z Frontu Dalekowschodniego. Należy je przetransportować do Moskwy do 01.09.42r., a resztę odbudować na bazie pozostawionych kadr: w brygadzie 1010 ludzi, w baonach po 61 ludzi.
- wojska należy sformować do końca września i uzupełnić 100 tys. komsomolców rocznika 1923 i starszymi do 27 roku życia.

Zgodnie z postanowieniem PKO z 7.10.1942r. przydzielono wojskom pow. des. 42000 porcji uposażenia na miesiąc październik.

Na 01.12.1942r. wojska pow. & des. było rozlokowane w dwóch rejonach:
Moskiewski OW: 1 K. P.-D. (1, 204, 211 B. p.-d.), 4 K. P.-D. (8, 9, 214 B. p.-d.), 5 K. P.-D. (7, 10, 201 B. p.-d.), 6 K. P.-D. (11, 12, 13 B. p.-d.), 7 K. P.-D. (14, 15, 16 B. p.-d.), 8 K. P.-D. (17, 18, 19 B. p.-d.), 9 K. P.-D. (20, 21, 22 B. p.-d.) 10 K. P.-D. (23, 24, 25 B. p.-d.) oraz 1, 2, 3, 4, 5 B. manewrowe.
Front Dalekowschodni: 202 B pow.-des.

W grudniu 1942r. zmieniono koncepcje.
Postanowieniem PKO z 8.12.42 r. zadecydowano:
- o zamianie formowanych ośmiu korpusów i pięciu brygad w dziesięć &dywizji powietrzno & desantowych gwardii& formowanych na etacie dywizji strzeleckich gwardii - 10670 ludzi każda.
- pięć dywizji zamierzano skompletować do 15 grudnia (uzbroić do 25 grudnia), a pozostałe do 25 grudnia (uzbroić do 1 stycznia 1943).
- wojska zamierzano przeszkolić pod kontem służby ogólno - wojskowej i powietrzno & desantowej łącznie przeznaczając na to czas czterech miesięcy.
- Kadra miała być zebrana z weteranów dotychczasowych walk. Ponadto kadra artyleryjska miała pochodzić z brygad zapasowych artylerii stacjonujących na Froncie Dalekowschodnim (2500 młodszych dowódców) i Froncie Zabajkalskim (1500 młodszych dowódców).
- z Środkowo & Azjatyckiego OW zamierzano przekazać dla organizowanych dywizji 8 tys. koni.

Wojska przeformowano następująco:
4 i 9 D p-d. gwad. powstały z przekształcenia 1 K. P.-D. oraz 1, 2, 5 B. manewrowych
1 D p-d gward. powstała z przekształcenia 4 K. P.-D.
7 D p-d gward. powstała z przekształcenia 5 K P.-D.
6 D p-d gward. powstała z przekształcenia 6 K. P.-D.
2 D p-d gward. powstała z przekształcenia 7 K. P.-D.
3 D p-d gward. powstała z przekształcenia 8 K P.-D.
5 D p-d gward. powstała z przekształcenia 9 K. P.-D.
8 Dp-d gward. powstała z przekształcenia 10 K P.-D.
10 D p-d gward. powstała z przekształcenia 3 i 4 B. manewrowych  
  Czyli śmiało możemy napisać że sowieci byli elastyczni w dziedzinie wojsk spadochronowych.Posiadali całkiem spory potencjał w tej dziedzinie.Ze skutecznością różnie bywało.Jednak na przełomie 41/42 o takich siłach ,jakimi dysponował Związek Radziecki w dziedzinie "spadochronu" Alianci mogli pomarzyć.Pozdrawiam