Author Topic: Sowiecka propaganda antypolska (podzielony)  (Read 5875 times)

Biały Orzeł

• Guest
Sowiecka propaganda antypolska (podzielony)
« on: 09 June 2010, 21:16:45 »
IMHO koszulki z CCCP,sierpem i młotem czy Che to nie jest propagowanie ideologii.Oczywiście można spojrzeć na to przez pryzmat gloryfikacji ustroju ale jest to raczej sposób nabijania się z epoki prlu niż coś innego.Wiele osób noszących Che na koszulce utożsamia go za symbol partyzanckiej walki z systemem niż wychwalania czy pochwalania jego uczynków.On sam zresztą wierzył w socjalizm jako taki a jak skończył to wiadomo... I należy rozgraniczyć przy tym "socjalizm" z "sovietyzmem" bo to różne rzeczy.Po za tym plując na komunizm zapomina się czym tak naprawdę miał być ten system a czym dzięki między innymi Stalinowi,Fidelowi i innym popapranym Mao się stał.Przez soviecki (nie RADZIECKI oczywiście) komunizm wszystkim odbiło się to czkawką a nie tym miało być przecież.Więc plując na dzieciaki z Che na koszulce warto się zastanowić co to dla NICH oznacza.Z drugiej strony widziałem już totalnych skurw... z krzyżykiem na łańcuszku więc symbolika jako taka to także gruba sprawa :) Co do filmu... Oby jak najwięcej mówić PRAWDĘ jak to wyglądało bo sam pamiętam jak w podstawówce wpajano mi, że nasi Radzieccy Bracia są Wyzwolicielami i Przyjaciółmi :P Chociaż .... "Prawdę piszą zwycięscy" ;)

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
  • Honor: +1/-0
    • View Profile
« Reply #1 on: 09 June 2010, 22:01:42 »
Napisałem co myślę w tej sprawie na tą chwilę. Problem naszego kraju leżał od wieków w położeniu geograficznym. Nie ma nic gorszego niż mieć jako sąsiadów mocarstwa zdolne do wielu rzeczy, jak pokazała historia.

Quote from: Biały Orzeł
Oczywiście można spojrzeć na to przez pryzmat gloryfikacji ustroju ale jest to raczej sposób nabijania się z epoki prlu niż coś innego.Wiele osób noszących Che na koszulce utożsamia go za symbol partyzanckiej walki z systemem niż wychwalania czy pochwalania jego uczynków.

trochę jest w tym prawdy, ale ze swojego doświadczenia wiem, że bardziej debilna cześć społeczeństwa nawet nie ma pojęcia co oznacza symbol czy napis na ubraniu jakie noszą. Gdyby każdy "czaił" o co chodzi, nie byłoby problemu, a tak?
Komunizm ma wyjątkowo piękna ideę, ale niemożliwą do realizacji, a że na czele takich państw stoją bezwzględni dyktatorzy, to prowadzi to do sami wiecie czego.

IgraSov nie łap mnie za słówka:((.
"bo wojsko panowie, to jest piękna instytucja..."

kazmirzk

• Guest
« Reply #2 on: 09 June 2010, 23:02:32 »
Let's the war begin..

Ja tylko czekam, aż od wątku sowieckiej propagandy antypolskiej poprzez Che Guevarę, Mao, socjalizm itd dojdziecie do wątku Komorowski vs Kaczyński.. (swoim postem jednakowoż skracam wam drogę przez meandry tego ustroju i jednocześnie oszczędzam poniektórym czytania kolejnych "propagandowych postów IgraSova" :D Igraś jest bardziej czerwony niż krew bolszewika, on nawet zupe je przy pomocy sierpa i młota ;-) )

krv[PL]

• Guest
« Reply #3 on: 09 June 2010, 23:45:26 »
Haratacz :

Komunizm ma wyjątkowo piękna ideę

jaka?

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #4 on: 10 June 2010, 08:14:10 »
Chodzi mi o takie słynne "każdemu wg. potrzeb" co było często przekładane na "każdemu po równo", niby brak podziałów społecznych i takie tam.
Napisałem piękną ideę, ale nie pochwalam tego systemu, ponieważ jest to utopia.

Faktycznie, uciekamy od głównego wątku, trzeba coś z tym zrobić.

krv[PL]

• Guest
« Reply #5 on: 10 June 2010, 11:25:10 »
no PIEKNA idea :) ja pracuje ciezko, a koles sie obija i nic nie robi i ma tyle samo co ja bo po rowno :) (lub tez ma domek w gorach bo przeciez ma taka potrzebe) przyklad 2gi, on geniusz kardiochirurgi, tytan pracy, 20 lat nauki, 30 lat praktyki, dyrektor osrodka konstruktor sztucznego serca, prof. dr. X ona po 8 klasach szkoly powszechnej, sprzataczka od 2009 i co no i maja tyle samo bo po rowno :D on minimalista dla niego to jego biuro i ta kawalerka, a ona nie ona lubila zandarma w Saint-Tropez, a wiec jej potrzeba jest tam dacza i te lisy ktore ma na sobie i to jest jej potrzeba :)

piekna idea.. dla nieukow, obibokow i leni PIEKNA.

Offline Haratacz

• Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #6 on: 10 June 2010, 12:40:10 »
No wiesz, można to różnie odebrać...jak kto rozumie to jego sprawa, ale to tylko założenia, które nie działają, jak każdy wie. Samo hasło "każdemu po równo" brzmi nieźle, ale jak się w to wgłębić to wychodzi na gówno warty pomysł.

Pozdrawiam.

Biały Orzeł

• Guest
« Reply #7 on: 10 June 2010, 13:43:55 »
Tak gwoli ścisłości to powinno być "Każdemu wg. zasług".Później przerodziło się to w "każdemu po równo".Sovietom solą w oku była wszelka inteligencja i ludzie dobrze zarabiający bo byli oni zagrożeniem dla "systemu".Katyń jest tego najlepszym dowodem.Wyrżnięto nam inteligencje bo głupi naród to uległy naród.Niewykształconymi łatwiej kierować i wciskać wszelkiej maści kity.Sam slogan "każdemu po równo" prowadził do wewnętrznych napięć i wszelkiej maści nieroby, obiboki i cwaniaki wykorzystywali go by dokopać "kapitalistycznym świniom".

krv[PL]

• Guest
« Reply #8 on: 10 June 2010, 14:51:32 »
Haratacz :
No wiesz, można to różnie odebrać...jak kto rozumie to jego sprawa,

przyznam ze nie rozumiem. jaka moze byc interpretacja zdania "kazdemu po rowno"?

IgraSov

• Guest
« Reply #9 on: 10 June 2010, 15:06:27 »
Quote from: Kazmirzk
jednocześnie oszczędzam poniektórym czytania "propagandowych postów IgraSova"

Quote from: Kazmirzk
Igraś jest bardziej czerwony niż krew bolszewika, on nawet zupe je przy pomocy sierpa i młota

Dziękuję Ci bardzo za podsumowanie:)

Biały Orzeł

• Guest
« Reply #10 on: 10 June 2010, 17:08:58 »
Aaaaaaa to  stąd ta gasmaska :D Buziuchna pocięta od oblizywania sierpa :wink