Author Topic: Łosie na polskich serwerach - pręgierz  (Read 212811 times)

Bathin

• Guest
Łosie na polskich serwerach - pręgierz
« Reply #135 on: 09 July 2007, 08:34:11 »
Taka ciekawostka:
W sobotę na Asterze pojawił się typ o ambitnym nicku "Stalin", został poproszony w dwóch językach o zmianę nicku, oczywiście olał to. Nagle pojawiło się trzech adminów (!) i myślałem że któryś go grzecznie usunie z serwera, ale nic się nie stało. Ktoś napisał że admini na Asterze boją się banować. O co tu chodzi ?

ciocia|Ola

• Guest
« Reply #136 on: 09 July 2007, 09:20:31 »
W rozważaniach teoretycznych - błąd adminów. Powinni zareagować jak najbardziej - tym bardziej, że jak podajesz przez samych graczy był proszony i jak to mówisz w 2 językach o zmianę Nicka.
mea maxima culpa

Alex

• Guest
« Reply #137 on: 09 July 2007, 12:06:20 »
Bathin :
Taka ciekawostka:
W sobotę na Asterze pojawił się typ o ambitnym nicku "Stalin", został poproszony w dwóch językach o zmianę nicku, oczywiście olał to. Nagle pojawiło się trzech adminów (!) i myślałem że któryś go grzecznie usunie z serwera, ale nic się nie stało. Ktoś napisał że admini na Asterze boją się banować. O co tu chodzi ?

To było na oględowie. Co do ników to dziwi mnie bardzo tolerancja i totalny brak wyczucia ze strony adminów astera. Na niemieckich serwerach (nie na wszystkich ale na znacznej części) pojawia się info, że gracze mający xywy nawiązujące do czasów III Rzeszy będą karani kickiem lub banem. Na naszych serwerach nikt nie zwraca na to specjalnej uwagi. No może nie do końca, bo wracając do tego "Stalina" Desperat kilkukrotnie go upominał ale gostek zlał go totalnie. Admin oczywiście odpuścił. Co pomyslał sobie taki klient? To, że admin to .... i, ze moze robic co mu sie podoba. Bardzo za to podobała mi się postawa admina Kurkiwodnej (czy jakos tak sie wabi) agresywna i zdecydowana który zapowiedział mi na voipie, żebym przestał się z nich nabijać i jak chcę zobaczyć jak wygląda ban to wystarczy, że ze 3x zabije specjalnie swoich. Kolesiowi chyba w głowie się pomieszało. Nie mam zwyczaju specjalnie zabijać graczy z drużyny w której gram tym bardziej na życzenie jakiegoś lolka.

A wracajac do głównego tematu gracze z xywami typu: "Das Reich", "Hitler", "Stalin", "Guderian" i wszelki inny badziew z "SS..." w nazwie czyli wszystko to co wiąże się z gloryfikacją III Rzeszy i ich pociotków (Stalina & Co. też w to należy wliczyć) powinno się karać po ostrzeżeniu kickiem lub banem w przypadku recydywy.

ps. w regulaminie serwerów nie widzę punktu który by w jasny sposób zakazywał używania tego rodzaju nicków. może rzeczywiście na naszych serwerach xywy typu "Stalin" i "Hitler" są dopuszczalne?

Desperat

• Guest
« Reply #138 on: 09 July 2007, 12:29:13 »
Alex :

To było na oględowie. Co do ników to dziwi mnie bardzo tolerancja i totalny brak wyczucia ze strony adminów astera. Na niemieckich serwerach (nie na wszystkich ale na znacznej części) pojawia się info, że gracze mający xywy nawiązujące do czasów III Rzeszy będą karani kickiem lub banem. Na naszych serwerach nikt nie zwraca na to specjalnej uwagi. No może nie do końca, bo wracając do tego "Stalina" Desperat kilkukrotnie go upominał ale gostek zlał go totalnie. Admin oczywiście odpuścił. Co pomyslał sobie taki klient? To, że admin to .... i, ze moze robic co mu sie podoba. Bardzo za to podobała mi się postawa admina Kurkiwodnej (czy jakos tak sie wabi) agresywna i zdecydowana który zapowiedział mi na voipie, żebym przestał się z nich nabijać i jak chcę zobaczyć jak wygląda ban to wystarczy, że ze 3x zabije specjalnie swoich. Kolesiowi chyba w głowie się pomieszało. Nie mam zwyczaju specjalnie zabijać graczy z drużyny w której gram tym bardziej na życzenie jakiegoś lolka.

A wracajac do głównego tematu gracze z xywami typu: "Das Reich", "Hitler", "Stalin", "Guderian" i wszelki inny badziew z "SS..." w nazwie czyli wszystko to co wiąże się z gloryfikacją III Rzeszy i ich pociotków (Stalina & Co. też w to należy wliczyć) powinno się karać po ostrzeżeniu kickiem lub banem w przypadku recydywy.

ps. w regulaminie serwerów nie widzę punktu który by w jasny sposób zakazywał używania tego rodzaju nicków. może rzeczywiście na naszych serwerach xywy typu "Stalin" i "Hitler" są dopuszczalne?

@ Alex
Jak zauważyłes w regulaminie nie ma uwzględnionych nicków które są zakazane...   a mógł by się taki punkt pojawić. Regulamin jest regulaminem .... :(

Offline kurkawodna1981PL

• Reprezentacja RO.PL
  • Towarzysz broni
  • Honor: +4/-0
    • View Profile
« Reply #139 on: 09 July 2007, 14:34:13 »
Alex zdecydowanie przesadzasz,i nie obrażaj mnie (lolków,ktzórzy się wabią szukaj sobie wśród bliższych znajomych).Gracz niezostał usunięty ponieważ niezłamał bezpośrednio żadnego z punktów z regulaminu serwera.Natomiast moja wypowiedz odnosiła się do Twoich drwin z adminów"admini tutaj boją się cokolwiek zrobić".Więc Ci odpisałem,że gdy tylko zaczniesz klnąc na voipie lub na konsoli,popełnisz umyślne TK,to wtedy z pewnością zareagujemy.I dodałem ,że możesz nas przetestować jak niewierzysz.Prawdą jest ,że my też się mylimy,lecz w tym przypadku niemam sobie nic do zarzucenia.Jeżeli ogół graczy czuł się zniesmaczony owym nickiem,mógł podjąć głosowanie nad usunięciem danego gracza,nienaruszając regulaminu.:((

Offline BartBear_[PL]

• Sztab Generalny
  • Towarzysz broni
  • Honor: +34/-0
    • View Profile
« Reply #140 on: 09 July 2007, 15:02:41 »
Po 1 Administratorzy winni przestrzegać regulaminu serwera a nie spełniać zachcianki graczy w stylu "wywal tego bo krzywo stoi, biega w kółko" czy tym podobne sprawy, a już tym bardziej nie spełniamy zachcianek w stylu "tee admin ale następna mapa jakaś czołgowa, ok?" co z reguły jest NAGMINNE w momencie naszego ujawniania się na serwerach, nie wiem czy działa to na was jak płachta na byka, bo w zamierzeniu ma działać jak tablica informacyjna o autoradarze na drodze, czyli już tak mocno nie kozaczycie jakbyście to robili bez nas. To że (z reguły w grupie - czyli 1 prowodyr i jego przychlasty) starają się nam wbić "palec w oko" to muszę was zmartwić nieuzasadnione "wajania" są po prostu zlewane przez nas, nie uginamy się pod presją. Tylko regulamin (zachęcam do ponownej lektury) usprawiedliwia nasze "siłowe" działania, w innych sytuacjach możemy poprzestać na prośbach, natomiast jest w grze coś takiego jak kick vote, którego jakoś nie używaliście, Wy "oburzeni" a czekaliście na któregoś z nas. Zapewne jeżeli któryś z nas by się ugiął to w miejscu tego tematu byłby zastępczy że admin wyrzucił spokojnie grającego gracza :|

Inną sprawą jest jak to tutaj zostało napisane:
Quote from: Alex
[/b]
[...]gracze z xywami typu: "Das Reich", "Hitler", "Stalin", "Guderian" i wszelki inny badziew z "SS..." w nazwie czyli wszystko to co wiąże się z gloryfikacją III Rzeszy i ich pociotków (Stalina & Co. też w to należy wliczyć) powinno się karać po ostrzeżeniu kickiem lub banem w przypadku recydywy.

O co chodzi z tą "gloryfikacją", przecież to są postacie/twory historyczne, popatrz na opisy niektórych mapek a zobaczysz że walczysz jako SS'man w doborowej tego ugrupowania jednostce, więc chyba sam powinieneś według własnych poglądów się wykickować bo "gloryfikujesz" (a jak już wygrywacie to już chyba ban :D
Ludzie troszkę rozsądku, bo zaczynacie tak pipcyć jak ci psycho-socjo-darmozjadologowie którzy upatrują się w grach komputerowych przyczyny agresji, nietolerancji, biedy, syfu, kiły, kokluszu i gradobicia na świecie :D
Jeżeli ktoś jest aż tak uczulony na II WŚ to niech się nie zabiera za granie w takie gry, nie bierze broni do ręki-nawet tej wirtualnej i ogólnie make love not war my flowerbrothers and sisters:wink
Konkluzja Admin to "żandarm" którego obowiązuje regulamin i stosuje swoje uprawnienia tylko wtedy gdy ktoś łamie w/w regulamin. EOM

Alex

• Guest
« Reply #141 on: 09 July 2007, 18:54:53 »
Kurkawodna ja nie szukam kolegów po serwerach a z "lolkami" się nie zadaję. Ciebie nie znam i nie wiem czy "Kurkawodna" to jakis fejk czy xywa pod którą grywasz od czasu do czasu. I specjalnie mnie to nie interesuje. Ale nie lubie głupich i kozackich tekstów typu "popełnij ze 3x TK a ja ci pokaże co to ban" albo "zacznij wyzywać na voipie lub na konsoli" to zobaczysz kto tutaj rządzi. A to, że wyśmiewałem adminów z ich niemocy? Desperat mógł albo "olać" całą sprawę udając, że nick "Stalin" to normalka albo po kilkukrotnym zwróceniu przez niego uwagi jak to miało miejsce, dać mu kicka. "Stalin" go zupełnie zignorował i wychodzi na to, że dobrze zrobił. Wniosek? Jeżeli zaczynasz adminie cokolwiek wymuszać w celu przestrzegania regulaminu to doprowadź sprawę do końca. Nie podwijaj w połowie sprawy ogona pod siebie i nie zaczynaj udawać, że nic się nie stało. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to lepiej nie zaczynaj tylko idź po kogoś kto będzie miał prawo zdecydować i nie obawiać się konsekwencji typu odebrania adminki. I z tego właśnie się śmiałem. A co do głosowania przez "zniesmaczonych" graczy: po co w takiej sytuacji admini? Nad kickiem lub banem niech gracze zagłosują sami, będzie sprawiedliwie i nikt regulaminu nie naruszy. Mapy votowane są już teraz przez graczy. Choć to też nie do końca tak jest. Po ogledowie i kenig któryś z adminów zechciał sobie zagrać hedgehog (nie wiem który bo ze 4 ich się wtedy zebrało) i co? Wbrew temu co gracze wybrali musiała być mapa admina.

BartBear nie wiem ile ty masz lat ale jeżeli jesteś pełnoletni to powinieneś rozróżniać niektóre rzeczy. To, że ktoś lub coś jest postacią lub faktem historycznym to nie znaczy, że po z górą 60 latach można się bawic w "małego hitlerka". Co ty poza tym piszesz o "doborowych jednostkach SS"? Podniecasz się nazwą SS a pewnie nawet nie wiesz, że jest to organizacja zbrodnicza. Przyjrzyj się nazwom jednostek. Nigdzie nie znajdziesz dywizji SS typu: " Leibstandarte SS Adolf Hitler", "Totenkopf", "Wiking", "Das Reich" jedynie zwykłe numery pułków. Autorzy gry napisali grę o wojnie ale nie przekroczyli pewnej granicy. Nie przeszkadzają mi też gry o wojnie i nie jestem też jakimś zapyziałym pacyfistą.

Offline BartBear_[PL]

• Sztab Generalny
  • Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #142 on: 09 July 2007, 21:38:55 »
[/b]
BartBear nie wiem ile ty masz lat ale jeżeli jesteś pełnoletni to powinieneś rozróżniać niektóre rzeczy.To, że ktoś lub coś jest postacią lub faktem historycznym to nie znaczy, że po z górą 60 latach można się bawic w "małego hitlerka".

Czy nick np. Neron powinien być kickowany? Czy jego zbrodnie już uległy "przedawnieniu"?
Mam lat wystarczająco a może nawet za dużo żeby się bawić w gry komputerowe, ale to inny temat. Natomiast rozróżniam fanatyzm w każdej postaci, a samo przyjęcie "nick'a" bez za tym idącym "odpowiednim" zachowaniem jest dla mnie niczym - ot tak jak aktor wciela się w rolę. Co do SS... "szeregowy" SS'man też był zbrodniarzem specjalnie dobieranym, zwykli żołnierze służyli w Wehrmachcie, więc "zwykłe numery pułków" jakoś nie powinny zmieniać nastawienia do tej gry. Poza tym ostatnie zdanie mojej poprzedniej wypowiedzi pozostaje=> inaczej mówiąc - co nie jest zabronione jest dozwolone -
Jeżeli jako społeczność graczy się z tym nie zgadzacie, sądzę że odpowiedni wątek tutaj założony, poparty odpowiednią liczbą Waszych głosów rozwiąże ten problem i odpowiednie wpisy znajdą się w Regulaminie, a co za tym idzie takie nicki będą ścigane "z urzędu" (admina).

...Co do zmiany mapy to nie mam pojęcia kto i na co głosował, bo z racji loginu na pewno ja i KURKAWODNA1981PL nie zabieraliśmy głosu żeby przez przypadek właśnie nie przeforsować swojego wyboru. Zanim oskarżysz pamiętaj że po ostatnich "usprawnieniach" RO czasami występuje błąd związany z votowaniem kolejnej mapki.
Quote from: BartBear_PL

Jeżeli ktoś jest aż tak uczulony na II WŚ to niech się nie zabiera za granie w takie gry, nie bierze broni do ręki-nawet tej wirtualnej i ogólnie make love not war my flowerbrothers and sisters

Nie adresowałem tego zdania konkretnie do Ciebie :)

Alex

• Guest
« Reply #143 on: 10 July 2007, 11:58:14 »
Neron to chyba nie jest najlepszy przykład. System opierajacy się na takim założeniu, że "co  nie jest zabronione, jest dozwolone" też nie jest najlepszy bo skończy się ciągłym dopisywaniem rzeczy zabronionych do regulaminu. Lepiej już zostawić wolną rękę adminom i zdać się na ich wyczucie. Od kicka czy ew. godzinnego bana nikt jeszcze nie umarł.

A co do votowania ja nie oskarżam tylko stwierdzam fakt. Na hedgehog musiałeś wejść duzo później ode mnie i od Czereśniaka więc nie widziałeś tego jak Czereśniak sam się zapytał kto zmienił mapę. Jeśli dobrze pamiętam to wybrano kaukaz albo krasnyj. Z adminów byłeś Ty, Kurkawodna, Desperat i Czereśniak. Dziwne jest to, że te przypadkowe czy zupełnie niezamierzone wybory map zdażają się głównie na polskich serwerach. Na zagranicznych jakoś tego nie ma.

Yab_PL

• Guest
« Reply #144 on: 10 July 2007, 12:10:13 »
no to nam sie scena rozrasta - zaczynaja sie pyskowki o byle gowno i oczernianie adminow...

Czeresniak

• Guest
« Reply #145 on: 10 July 2007, 13:46:16 »
Eee odemnie to wara; mapa była zmieniona przez przypadek i ten błąd szybko został naprawiony zmianą na prawidłową.
Nudzi wam się chyba; najlepiej dać każdemu admina i będzie sprawiedliwie. A wtedy: krzywo na mnie się patrzysz - ban; sorry za tk - kick; twój nick  "wlazł kotek na płotek" obraża kota premiera - BAN!
I serwery będą puste - ale będzie spokój.
Luzujcie trochę ludzie! Tu nie chodzi o sprawdzanie kto jest lepszym adminem i ma większe znajomości, ale o przyjemną grę.

Offline BartBear_[PL]

• Sztab Generalny
  • Towarzysz broni
    • View Profile
« Reply #146 on: 10 July 2007, 14:52:08 »
[/b]
System opierajacy się na takim założeniu, że "co nie jest zabronione, jest dozwolone" też nie jest najlepszy bo skończy się ciągłym dopisywaniem rzeczy zabronionych do regulaminu. Lepiej już zostawić wolną rękę adminom i zdać się na ich wyczucie. Od kicka czy ew. godzinnego bana nikt jeszcze nie umarł.

No właśnie Desperat raz chciał dobrze i zdał się na swoje wyczucie co między innymi było powodem tego: http://www.red.orchestra.pl/forums.php?m=posts&p=9276#9276

Dlatego tak ważny jest Regulamin, jeżeli jest coś nieregulaminowe to nie ma dyskusji bo nikt nie "pożałuje" tutaj łamacza prawa, jeżeli czegoś Regulamin nie obejmie to proszę mamy dyskusję jak w polskim Parlamencie - dużo, długo, niepotrzebnie i bez (większego) efektu :D

Dobrą inicjatywą wykazał się w/w Desperat zakładając sondę http://www.red.orchestra.pl/forums.php?m=posts&p=10155#10155
Jeżeli wypowie się reprezentatywna ilość Forumowiczów, zapewne Autor Regulaminu naniesie stosowne poprawki i problem zniknie.

Quote from: Czereśniak
[/b]
Luzujcie trochę ludzie! Tu nie chodzi o sprawdzanie kto jest lepszym adminem i ma większe znajomości, ale o przyjemną grę.

Dokładnie, drogi Kolego my tutaj nie udowadniamy naszej "wyższości" tylko tłumaczymy zasady wedle których postępujemy. Jak to mówią nie bij...tłumacz :) (...przynajmniej na początku) :wink
Z mojej strony uważam temat za zamknięty, przekazuję rozstrzygnięcie sprawy w sposób demokratyczny a później Władzy Wykonawczej tego Forum jak i Serwerów Astera. Mogę zapewnić że wywołane tutaj grono Adminów zastosuje się do zaistniałej decyzji - jak dla mnie to End Of Topic :)

Alex

• Guest
« Reply #147 on: 10 July 2007, 14:52:16 »
Yab_PL :
no to nam sie scena rozrasta - zaczynaja sie pyskowki o byle gowno i oczernianie adminow...

Yab_PL, nie wiedziałem, ze koło adminów trzeba skakać i na serwerze się podlizywać.

jest mi obojętne kto jest adminem. byle bez powodu nie przy..ł sie do mnie na serwerze. Jeżeli jakąś dyskusję prowadziłem to tylko z Desperatem. I to była całkiem kulturalna wymiana zdań. Wyjaśnił mi dlaczego nie może wykopać "stalina" i to w zasadzie mi wystarczyło. Nie zaczepiałem też Kurkiwodnej. Wyjechał sam z durnym tekstem na voipie. Poza tym na serwerach: nie zaczepiam nikogo (tym bardziej nie obrażam), nie szukam kumpli, prawie nigdy nie reaguje na zaczepki, nigdy nie wpływam w jakikolwiek sposób na delikatnie mówiąc "nowego" aby ten zmienił klasę (niejednokrotnie byłem świadkiem kiedy to nawet admini grozili kickiem "noobowi" w przypadku gdy nie zmieni klasy snajpera na jakąś inną-gdzie się chłopak ma nauczyć? W końcu to publiczny serwer.)  i nie łamię też regulaminu. Chcę po prostu w spokoju i bezstresowo pograć. EOT

Czeresniak

• Guest
« Reply #148 on: 10 July 2007, 15:08:53 »
Zasady są proste jak budowa cepa - Graj i daj grać, nie wadząc innym;  
Jedyna słuszna zasada która powinna być przestrzegana.

max.pl

• Guest
« Reply #149 on: 10 July 2007, 15:56:21 »
Uważajcie panowie co piszecie, bo kolega Sherman powie wam  tak jak mi :

Sherman:
Chciałem tylko zauważyć, że to ty zahamowałaś przywracanie porządku na serwerach i to ty zrobiłaś niemiłosierny burdel, więc radzę nie pisać więcej takich tekstów..

haaaa:D

A tak poważnie - dobrze ze piszecie, o tym co wam sie podoba lub ewentualnie nie podoba - w końcu gracie na publicznych serwerach i macie prawo się wypowiedzieć na temat pracy adminów i samego serwera.  Co do niespodzianek w zmianach  mapek - dla swietego spokoju,  niech admini coś z tym zrobią, bo to jest wkurzające.