To i ja odpowiem, by dolaczyc do dyskusji na temat spolszczenia wszystkiego co mozliwe.
Na zdjeciu oczywiscie Himmler. Pewnie chodzi ci o produkcje złota na podstawie piasku w Auschwitz- przynajmniej tak twierdzil Malchus, ktoremu powierzono projekt. Zloto probowano takze wydobyc z ludzkich paznokci, gdyz znajduja sie w nich sladowe ilosci złota.
Ale przechodzac do spolszczania: Jezyka rosyjskiego nigdy sie nie uczylem i nie mam zamiaru uczyc. Nie jest mi on do niczego potrzebny, opracowania naukowe preferuje w jezykach polskim i angielskim (pomimo ze uczylem sie jeszcze niemieckiego, francuskiego i wloskiego, z ktorych prawodpodobnie podstawy bylbym w stanie nadal zrozumiec). Przyznam, ze nie darze Rosji, jako narodu, dla mnie imperialistycznego, wielkim szacunkiem. Jesli chodzi o polska manie spolszczania wszystkiego- rosjanie oprocz cyrylicy uzywaja odpowiednikow łacińskich, o czym pewnie doskonale wiesz- Klyment Yefremovych Voroshylov. Ja tylko czekam aż ktoś zacznie pisać Mansztajn..