Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Broń

MG42 i 34 - DH a RO

<< < (3/4) > >>

Apos:
Od kiedy Hollywoodzkie filmy są historycznie poprawne? Dziwną wersję musiałeś mieć, że po polsku gadali.

Tutaj Sapiens ma racje, MG34 oraz MG42 to LMG albo GPMG.

FanBoy:
Jak napisałem nie przeczę, tylko tak usłyszałem w filmie i tak [błędnie] powtórzyłem za co już przeprosiłem.

BartBear_[PL]:
Podane "maszingewer" były na wyposażeniu plutonów piechoty a wersje 34 montowane na stanowiskach strzeleckich czołgów i transporterów - dlatego ich nazwa to UNIWERSALNE KM, natomiast CKM'y to faktycznie maszynki montowane w jakichś pasmach fortyfikacji lub w wersji mobilnej na własnych mobilnych podstawach (co to kółka mają i je koniki lub nieszczęśni żołnierze ciągnęli), lub jeszcze dla piechurów gorszej sytuacji kiedy to w pozycji marszowej ową podstawę niósł jeden (kiedy była bez kółek a np. był to trójnóg)  a broń właściwą drugi żołnierz - czyli do obsługi potrzeba było bezwzględnie więcej niż jednego żołnierza - czyli w definicji mamy że to broń zespołowa.
Na domiar dodam że według definicji potocznej błędnie ale i tak bliżej prawdy MG 34/42 były klasyfikowane jako LEKKIE KM (Light Machine Gun) a w polskiej terminologi można by było je w tym wypadku zaliczyć do Ręcznych Karabinów Maszynowych (RKM) - bo do obsługi/przemieszczania wystarczał jeden żołnierz (ale oczywiście było to mało efektywne).

FanBoy:
Dziękuje za szegółwoe informacje i wytknięcie mojego błedu kilkakrotnie, mimo że nie dotyczył tego wątek... -.-"

Dziki_Koziol:

--- Quote ---a w polskiej terminologi można by było je w tym wypadku zaliczyć do Ręcznych Karabinów Maszynowych (RKM)
--- End quote ---

Według polskiej terminologi MG34/42 będzie ukm-em,  na podstawie jest to ckm, a bez rkm. Broń jak najbardziej zespołowa.

Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym roku pojawi się MG34, może MG42 i Maxim w klubie :D MG34 najpewniej bo jest bardziej uniwersalny, tzn. pasuje do września 39 ajk i roku 1945 :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version