Różności > Hyde Park

ArmA II + Mody

<< < (46/53) > >>

Apos:

--- Quote from: ufo_has_landed_! on 21 May 2012, 15:27:07 ---Ok ale żeby w to grać to trzeba mieć Arma 2, czyli de facto trzeba dwie gry kupić tak ? i co to są te ACRE i ACE o których piszecie?

--- End quote ---

Liberation to gra stand alone. Nie wymaga Army, tylko korzysta z jej silnika.

ACE i ACRE to dwa najważniejsze Addony pod ArmA 2, tzw. "must have" do gry multiplayer:
- ACE dodaje multum nowych możliwości, broni, osprzętu, zwiększa realizm i inne aspekty gry. Tutaj jest niepełna lista nowości, które wprowadza ACE: http://community.bistudio.com/wiki/ACE_Features

- ACRE to mod odpowiadający za zaawansowany czat głosowy 3D oraz realistyczne radia w grze. Gracze słyszą siebie tak jak w RL - nie mogą komunikować się ze sobą gdy oddaleni od siebie o np. 150 metrów, chyba że mają krótkofalówki lub radiostację. Dodatkowo pogoda, rzeźba terenu i itp wpływają na sygnał radia. Każde radio ma włsną charakterystykę, liczbę kanałów, częstotliwości etc.
O ACRE: http://tracker.idi-systems.com/projects/acre/wiki
Osoby, które nie grały w ArmA 2 a oglądały filmy z gry często mylą ACRE i sądzą że czat głosowy pochodzący z gry jest wzięty z filmów dokumentalnych i podłożony pod filmik. Całość jest in-game, a komunikaty radiowe są przekazywane pomiędzy graczami.

Tutaj dobry przykład z zeszłotygodniowej misji

Materiał został nagrany przez sierżanta z mojej jednostki. Na filmie dobrze słychać czat lokalny i dobre zobrazowanie dźwięku pozycyjnego. W prawej słuchawce można słyszeć kanał kompanii Echo-0 (1szy Echo-0-1, 2gi pluton Echo 0-2, 1sze skrzydło lotnicze Ugly-1, Condor-1 etc, TACP kilo-1), a w lewej częstotliwość 1ego plutonu (3 sekcje piechoty Echo-1-1 E-1-2 E-1-3, medyk 1-4-Alpha, dowódca plutonu E-1-Alpha, sierżant plutonu E-1-Bravo).

Mniej chaotyczna misja, tylko 1 pluton. Żołnierz ma tylko 1 radiostację i w tle słychać na obu słuchawkach kanał sekcji.

Od tamtej pory jeden z kolegów napisał skrypt pozwalający na rozmowę z cywilami etc.

Dlatego scenie ArmA 2 zależy na porcie ACE oraz ACRE do Liberation. Bez nich, gra dla tych którzy pograli już z nimi wydaje się blada i "bez tego czegoś". To samo tyczy się nadchodzącej ArmA 3, ale tutaj dobra wiadomość: team ACE oraz ACRE dostaną dostęp do Alphy i będą miały czas na przygotowanie się pod premierę.

Edit:

Mały update o modach do ArmA 2

Mod wrześniowy:

ufo_has_landed_!:
 :o :o :o

ShariK PL:
Ooo Polska Policja :)

Shock:

--- Quote from: Apos on 21 May 2012, 13:41:24 ---IF będzie dostępny na Steam w dniu premiery.

Dzisiaj można zakupić Liberationa na GG: http://www.gamersgate.com/DD-IFL1944/iron-front-liberation-1944

--- End quote ---

--- Quote from: csMKJP on 21 May 2012, 10:00:32 ---https://store.bistudio.com/iron-front

--- End quote ---

Dzięki za info.

--- Quote from: ufo_has_landed_! on 21 May 2012, 13:27:57 ---to akurat dobrze. większość spolszczeń jest tak denna, że czasami nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Ja osobiście gram zawsze w oryginalnych wersjach językowych- zawsze człowiek się poduczy trochę języka, i nie ma kwiatków w stylu "nowy magazynek jest ciężki"

--- End quote ---

--- Quote from: Apos on 21 May 2012, 13:41:24 ---
Co do języka: specjalnie kupiłem angielskie wydanie ArmA 2 Combined aby lepiej kumać grę oraz szybciej porozumieć się z kumplami z jednostki.
Np. w Polskiej wersji nazwa magazynka do LMG to po prostu magazynek, a w wersji angielskiej rozróżniamy:
- LMG ammo link
- LMG ammo box
- STANAG (do SA80)
etc.

Polskie wydanie jest mało precyzyjne.

Polskie wydanie, pomimo że jest OK, to nazewnictwo nie jest tak intuicyjne jak oryginalne.

--- End quote ---

Zgadzam się z powyższym. Mam 3/4 gier w wersji ENG ale jestem zwolennikiem polonizacji, a z tym różnie u nas bywa jak Apos podał przykład w ARMA.

Skucha:
Chyba skusze się i zakupie IF :) dawno w nic nie gralem, nie liczac Killing Floora ze znajomymi od czasu do czasu. Ciekaw jestem tylko, czy bedzie wieksza spolecznosc graczy niz w RO2.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version