Author Topic: Rusznica  (Read 4783 times)

xruskie

• Guest
Rusznica
« on: 03 September 2006, 10:20:40 »
Witam interesuje sie histora wwII i mam jeszcze jedno pytanie pocisk od rusznicy miał chyba przebijać pancerz (no nie mówie że ma od razu rozwalic tygrysa)  i duśić wszyskich w środku bo wtedy w czołgu panowało wielkie ciśninie lub niszczyć amunicje i wysadzać od środka dokładnie nie wiem ale prosze mi odpowiedziec bo dokładnie nie wiem

pastor44

• Guest
Rusznica
« Reply #1 on: 03 September 2006, 20:38:27 »
Kazdy pocisk przeciwpancerny (od czołgu,rusznicy,karabinu) był
projektowany aby przebić pancerz...
Przy przebiciu -gdy czolg byl szczelnie zamkniety załoga gineła(to nie jest reguła) z
powodu nagłej zmiany ciśnienia(ale tylko zmiany miejscowej) -pocisk trafiał<ranił>załogę
-niszczył mechanizm(silnik,optyka,km.itp) w pojezdzie jesli dobrze trafił
-lub trafiał jak wspomniałes w ammo/fuel...
<dochodzilo takze do takich sytuacji gdy czolg oberwal w wiezę a nie doszlo do
przebicia to załoga mogła zostać ogłuszona lub zabita odpryskami wew. czesci pancerza>

coralgol

• Guest
Rusznica
« Reply #2 on: 03 September 2006, 21:52:20 »
pastor44 :
Kazdy pocisk przeciwpancerny (od czołgu,rusznicy,karabinu) był
projektowany aby przebić pancerz...

czyzby?

pastor44

• Guest
Rusznica
« Reply #3 on: 03 September 2006, 23:52:09 »
Słyszałem o tym systemie przebicia
ale tez miał za zadanie przebic pancerz w ten czy inny sposób...

velvetpill

• Guest
Rusznica
« Reply #4 on: 21 October 2006, 12:39:43 »
po 1-wsze, nazywanie karabinu p .panc. PRTD czy PRTS rusznicą jest błędem (stosowaną tylko do polskiego karabinu wz.35) Dziwi mnie fakt, że w grze karabin ten jest oddzielnie ładowany po kazdym strzale - PRTD i PRTS miały w rzeczywistości 4-nabojowe magazynki!
Nie wiem czy wiecie, ale karabin p/pancerny UR.wz.35 projektu polskich inżynierów był zdecydowanie najlepsza bronią tego typu! Zasda działania jak pokazał colargol: pocisk uderzając w pancer rozpłaszczał się, a energia kinetyczna wybijała w wewnętrznej stronie pancerza korek o średnicy ok. 20 mm zabijający załogę i niszczący sprzęt wewnątrz pojazdu (optykę, mechanikę, czasami powodujący eksplozję amunicji). Oddzielny jest fakt, że cyt: "Na początku II wojny światowej kb wz.35 był w stanie przebić pancerz większości używanych czołgów. Z odległości 100 m przebijał pancerz grubości 33 mm a z 300 m pancerz grubości 15 mm, przy tym włoska instrukcja podaje nawet przebicie do 40 mm z odległości 100 m" jednak nie taki był cel jego działania!

Bardzo ładny opis karbinu wz.35

Wrona

• Guest
Rusznica
« Reply #5 on: 06 February 2007, 12:25:51 »
baaardzo interesujące filmiki z II wojny - zwalczanie czołgów itp: http://www.youtube.com/watch?v=X7S4XQl7PHE&mode=related&search=

trawiator

• Guest
Rusznica
« Reply #6 on: 06 February 2007, 13:17:56 »