Różności > Hyde Park

Bajka o Koniku polnym i Mrówce

<< < (2/3) > >>

Pobor:
Bajka rzeczywiście dobra,ale Odi czy ty każdy temat musisz sprowadzać na tematy polityczne? :D

Odi^PrOfAnUm:
Przecież sama bajka to alegoria polskiej sceny politycznej - socjalizmu, więc samo przez się jest tematem politycznym. Szkoda, że tego nie zrozumiałeś.. A o którym pisałem  w poprzednim temacie. Gdybyś poczytał, nie miałbyś problemów  z interpretacją;
ISTOTA SOCJALIZMU. JEDEN PRACUJE I MA, DRUGI SIĘ OBIJA I NIE MA. ALE TO BOGATEMU TRZEBA ZABRAĆ BO BIEDNEMU SIĘ NIE CHCE ROBIĆ. PRZEZ CO WSZYSCY MAJĄ PO RÓWNO - MAŁO. W normalnym kraju, pasożyty, nieroby, nieuki są marginesem. W Polsce do tego gremium dopisać trzeba masę zawodów, które wymagają zajebistego zapier *** na studiach; jak chociażby prawo. TO nie jest normalne.

Haratacz:

--- Quote from: Odi^PrOfAnUm ---No właśnie to jest błąd bo im mniej ludzie wiedzą i interesują się polityką tym bardziej podatni są na wszelkiego rodzaju manipulacje i robienie im wody z mózgu. Polityka to część życia codziennego; idziesz na mecz piłkarski to od decyzji rządu zależy czy będziesz mógł śpiewać swoje przyśpiewki, kupując chleb za 3 zł od decyzji rządu zależy jaki podatek jest nałożony na ten chleb i ile de facto kosztuje. To samo lejąc do baku ropę i związaną z nią akcyzą, vatem etc; to rząd uchwala budżet i wszelkie podatki. Praktycznie wszystko co robisz i czym się zajmujesz to polityka; nie ma nie-polityki. Dlatego nie wyobrażam sobie jak mnie to może nie obchodzić na ile mnie okradają. No i na ile mogę im w tym przeszkodzić, komu zaufać a komu nie.
Poza tym co nie pamiętam jakie masz poglądy, wiem że się kościoła czepiłeś no ale co do reszty to nie mam pojęcia.
--- End quote ---

Dobra, nie ucz mnie tu i nie nakłaniaj do konkretnego myślenia bo potrafię sam, wiem ile zależy od polityki, od rządu, ale wystarczy już gówna na tej stronie...
A że czepiłem się Kościoła, trudno, mam rację, a że niektórych to boli bo są podatni na kościelną mitologię, to co ja zrobię, w każdym razie nie dokładam się na wakacje księży i te dupeczki które mają na ciepłych wyspach...

KONIEC!

Hiacenty:

--- Quote ---Haratacz :
ale wystarczy już gówna na tej stronie

--- End quote ---

Fakt niech zdycha forum.

kazmirzk:

--- Quote ---Odi^PrOfAnUm :

ISTOTA SOCJALIZMU. JEDEN PRACUJE I MA, DRUGI SIĘ OBIJA I NIE MA. ALE TO BOGATEMU TRZEBA ZABRAĆ BO BIEDNEMU SIĘ NIE CHCE ROBIĆ. PRZEZ CO WSZYSCY MAJĄ PO RÓWNO - MAŁO.

--- End quote ---

Twoje pojecie o socjalizmie jest poprostu przerażające, no ale co tu sie dziwic, skoro stawiasz sobie za wzór idiotów pokroju kaczynskiego czy korwina-mikke. Socjalizm jako idea zakłada, że każdy ma OBOWIĄZEK pracować, państwo MUSI znalezc kazdej osobie zdolnej do pracy jakies zajecie. Oczywiscie osoby niepelnosprawne badz w inny sposob niezdolne do pracy mialy znalezc sie pod parasolem funduszy socjalnych, aczkolwiek reszta miala stanowic klase robotnicza- wszyscy mieli miec rowny dostep do wszystkich aspektow zycia spoleczno-kulturalnego, co jest oczywiscie niemozliwe do osiagniecia ! Ponadto pamietaj ze idea socjalizmu narodzila sie w XIX wieku, nie chodzilo o zabranie wszystkim bogatym, tylko burzuazji, ktora w czasach Marksa bogacila sie kosztem niewolnikow (tak wiec bajka, w ktorej "bogata" mrowka sama sie dorobila majatku poprzez ciezka prace, gowno sie ma do idei walki klas spolecznych).. Nie mordowano bogatych mieszczan czy kupcow, tylko rosyjskich burzujow, zreszta dokonali tego bolszewicy, ktorzy akurat z socjalizmem maja niewiele wspolnego.. Niewolnictwa zakazano dopiero w roku 1926. To o czym ty piszesz jest komunizmem (czyli ustroj, ktory gloszac poglady socjalistyczne robi wszystko zupelnie odwrotnie- np. Socjalizm zakladal, ze rzady ma sprawowac klasa robotnicza, w komunizmie mamy totalitaryzm).

Poczytaj zanim cokolwiek napiszesz, bo te brednie, ktore wypisujesz tutaj i w poprzednim temacie sa poprostu straszne..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version