To ja pozostając przy temacie czołgów zapytam czy:
1. Można zmienic jakoś widok będąc kierowcą? Bo szczerze mówiać to przez tę wąską wizurę nic nie widać, kiedy robimy za kierowcę.
2. Jak zmieniać amunicję w czołgu? Jaki przycisk za to odpowiada. No i jeśli ktoś wie to ilu strzałów ppanc potrzeba, aby zniszczyć wrogi czołg?
No i trochę poza tematem:
3. Jak wezwać ostrzał? Pewnie jest w samouczku, ale to trzeba przejść pół kampani singla, żeby było szkolenie dla dowódzców, więc łatwiej was zapytać.
Bo robię tak: Wybieram z menu rozkazów "wezwij ostrzał", biore lornetkę zaznaczam miejsce klikam LPM i ostrzału nie ma. Więc jak to wykonać poprawnie?
4. Czy dowódca drużyny (nie ten główny - oddziału) ma jakieś dodatkowe możliwości poza wezwaniem ostrzału i granatem dynym?
5. Jakim przyciskiem podać komuś amunicję, kiedy o nią prosi? CKMiście daje się L-Ctrl a zwykłemu żołnierzowi?
Ad.1. Scroll - a najlepiej - Ustawienia (Settings) i znaleźć ustawienia sterowania przypisane do określonych klawiszy.
Ad.3. Musisz posiadać klasę dowódcy. Zaznaczyć cel na mapie. Podbiec do radia wybierając rodzaj ostrzału. Poczekac na potwierdzenie d-cy artylerii.
Ad.4. Daje premie punktowe innym graczom.
Ad.5. Amunicję możesz dać tylko żołnierzowi z LKM. Zołnierze z innymi rodzajami broni muszą uzupełniac amunicję w punktach amunicyjnych na mapie.
CKM - Ciężki Karabin Maszynowy. W RO2 występuje tylko jako broń stacjonarna.
1. Czy ta rusznica ppanc, którą ma grenadier jest skuteczna na czołgi? Ile strzałów z niej wytrzymuje czołg? Bo szczerze mówiąc kiedy staram się wziąć tę klasę postaci i walę z rusznicy do czołgu to 3-4 strzały i nic, szybciej on wieżyczkę obróci, znajdzie mnie i rozkwasi z działa niż ja mu krzywdę zrobię.
No chyba, że źle się za to zabieram, może sa jakieś szczególne punkty, czy inaczej się z tej broni korzysta?
2. Grając raz jedyny kilka minut na mapie Gumrak, kiedy trafiłem czołg z czołgu to niszczyłem go jednym pociskiem, a kiedy to samo robiłem na innych mapach (np. Fallen Fighters) to i dwa pociski było mało. A może po prostu na Gumraku miałem szczęście po prostu i dobijalem już uszkodzone czołgi, czy może tak po prostu jest?
Ad.1. Rusznica jest ogólnie do d... Jezeli posługujesz się tym badziewiem musisz strzelać w gąsienice (to ją zerwiesz) lub w wizjer kierowcy. Najlepszym sposobem na zniszczenie człołgu jest zajść go od tyłu,
Ad.2. RO2 w jakimś stopniu wykorzystuje "balistykę" Musisz wziąć pod uwagę takie czynniki jak:
- jakim działem dysponujesz
- jaki pancerz ma przeciwnik
- czy jest pochylony, jeżeli tak to pod jakim kątem
- odległość z której strzelasz
A najważniejsze to poznać człołg przeciwnika i jego słabe punkty. Póki co w RO2 są tylko dwa czołgi więc polecam zajrzeć na jakąś stronę o pancerniakach i dowiedziec się gdzie była rozmieszczona amunicja, gdzie czołg miał cieńszy pancerz itd.