No, więc
Servery typu VAC (Valve anti cheat) secured, to serwery, które nie zezwalają na używanie "wspomagaczy", typu aimbot, wallhack, różne radary itd. Cheaty, to programy, które podnoszą umiejętności graczy. I tutaj mały opis:
Aimbot: program, który rozpoznaje wroga na ekranie i sam celuje do niego (są też z funkcją autofire, czyli automatycznym strzelaniem). Strasznie męczące, bo nie mamy szans w walce 1vs1, a nawet 5vs1 ;p. Najłatwiejszy do wykrycia.
Wallhack: Krótko mówiąc hack, który umozliwia widzenie przez ściany. Rysuje modele postaci niezależnie od tego, czy są faktycznie widoczne (nie zasłaniają ich ściany itp.). Stad też nazwa: wallhack znaczy w wolnym tłumaczeniu 'łamacz ścian'. Łatwy do wykrycia dla wprawnego widza - scany po ścianach, bycie wszechwiedzącym (celowanie w miejsce gdzie zaraz wyskoczy wróg), strzelanie przez krzaki itd. Jeżeli haxor jest wprawny, to praktycznie niemożliwy do wykrycia.
Radar: Strasznie ciężki do wykrycia hax. W CoD2 polegał on na umieszczeniu dodatkowego radaru w rogu ekranu, tyle, że pokazywał on wrogów. Bez screena niemożliwy do wykrycia (nie wiem czy występuje także w RO).
A co do kary za czitowanie - permanentny ban na wszystkie serwery z VAC.
Aha, tak dla ciekawskich: wiem o czitach tyle, bo byłem subadminem na [icp]cod2 i musiałem się conieco dowiedzieć ;P