No to innego prawa się uczyliśmy,teoretycznie może i każdą, praktycznie na nasze szczęście już nie, zwykły Kowalski bez zezwoleń, badań, kursów , testów, niedostanie .
Nie musisz mi cytować jakiegoś skąpego linka bo zajmuję się strzelectwem blisko 19 lat, a i niedawno zdawałem ponownie egzaminy na WPA do szkoleń służb mundurowych, przechowywania broni i prowadzenia strzelnic
Uczyliśmy się tego samego ale chyab nie bardzo się przykładałeś. Jest ustawa o broni i amunicji i jest jej nowelizacja z tego roku. Radzę się zapoznać.
Na paralizator i Taser nie trzeba mieć juz pozwolenia. Pozwolenie zeszło też z broni obezwładniającej - czytaj - rewolwery i pistolety Keseru.
Czytaj uważnie co napisałem bo znowu czytasz to co chcesz i po maczoszemu:
1. Przynależność do koła strzelckiego
2. Przynależność do PZSS
3. Patent strzelecki
4. Badania lekarskie
5. Komunikaty z zawodów potwierdzające uprawianie strzelectwa
I idziesz do WPA złożyć wniosek.
Broń do ochrony osobistej - musisz udowodnić że coś Ci zagraża.
Ja rozumiem że działasz na forum jako admin i twoje słowa muszą być święte ,ale kitu ludziom nie wciskaj.
Kitu nie wciskam, jest ustawa każdy może sprawdzić, proszę:
http://cietrzew.lowiecki.pl/prawo/prawo_3.htmlNie wiem czy tutaj akurat zrobili ubdate po nowelizacji.
Ja rozumie że w naszym kraju prawo prawem, a każdy kombinuje i tak po swojemu. Fakt jedynym zrytym pomysłem w ustawie o broni to zwz. Myśliwskie,ale to że policjanci polują(choć osobiście nie znam,chyba że komendanci) to do tego bym się tak nie przy....,można za to napisać że adwokaci, lekarze, sędziowie, biznesmeni i różnej maści ludzie wyżej niż ja i ty na szczebelkach władzy. Było tak i prawdopodobnie będzie , nic na to nie poradzisz, możesz sie tylko powk...
Jasne, zawsze jak ide zarejestrować do WPA nową zabawkę muszę wcześniej wziąć coś na uspokojenie. Jakiś czas temu gdy rejestrowałem Mosina 1891/30 pan policjant nie potrafił zrozumieć że numer xxx na stopce kolby i denku magazynka go gó*** obchodzi bo to nie jest istotna część broni. Starałem mu się to wytłumaczyć godzinę i pewnie trwało by to dłużej gdyby nie przyszedł pan X który zna się lepiej na rzeczy.
Tak panowie z policji znają prawo które ich obowiązuje.
Btw. Kto siedzi w temacie wie jak wyrolowano myśliwych. Zła interpretacja przepisów - myśliwi dostali broń krótką- ale po chwili inna interpretacja i ci którzy już kupili mają broń nielegalnie. Co mają zrobić zdać do magazynu czy wyzłomować klamke za pare k ?
Faktem jest że jako mundurowi mamy lepszy dostęp do broni maszynowej, bojowej niż zwykli cywile( i to też nie jest powiedziane, po co mi dodatkowy problem w domu).
Faktem jest, że wojsko ma taką broń a żołnierze są jej operatorami. I nie wiem czy znowu nie znasz ustawy czy tylko błąd w pisaniu, bo cywil nie możesz mieć broni maszynowej. A broń maszynowa i bojowa to to samo.
Tylko ośrodki szkolenia mogą mieć broń maszynową i automatyczną ale nie mogą mieć broni typu CKM lub RKM.
Jakoś siedziałem troche lat w MON i podlegałem takim samym zasadom jak cywil jeżeli chodzi o zakup broni w celu uprawiania strzelectwa sportowego.
Jeszcze nie słyszałem o tym aby zwykły cywil dostał pozwolenie na ak 47, na cele czysto prywatne.
To dziwne, bo jam mam jak i kupa osób z mojego miasta. Ba niedawno zakupiłem nawet Beryla. Tylko chyba znowu niedoczytałeś ustawy. Wszyscy mamy tą broń w ogniu pojedyńczym.
Przypominam, ustawa stanowi że jeżeli masz pozwolenie na broń do celów sportowych to możesz sobie kupić wszystko w kalibrze od 5.6mm do 11.43 mm. I może to być Beryl, M16, AK, FN FAL itd byle by nie strzelał ogniem ciągłym.
Czy gówno obchodzi policję co kupujesz do ochrony osobistej, czy ja wiem .... Powtarzam nie wiem jak pracują u was służby ale to ma znaczenie i to zajebi*&%e. Nie wyobrażam sobie takiego schematu jak w stanach ameryki, gdzie jedziesz na interwencję do jakiejś strzelaniny i właściwie gówno mnie obchodzi jakiej broni tam użyto(bo tam policja jest dobrze wyposażona i wsparta odpowiednimi siłami, a u nas ok 80 km do jednostki AT). Sam wiesz że ma to znaczenie i to wielkie. Przepisy w Polsce sa takie a nie inne,na szczęście przepisów takich jak w USA nie mamy a i tak napady,dziesiony,gwałty z użyciem ostrego narzędzia są na porządku dziennym i uwierz nasze społeczeństwo nie dorosło i zachodzi na to że nie dorośnie do zmian przepisów. Powtarzam ..Prawo prawem a egzekwowanie go przez służby do tego celu stworzone to już inna sprawa.Pozdrawiam
W sumie to nie obchodzi bo możesz sobie kupic dowolny pistolet do ochrony osobistej w dowolnym kalibrze, oczywiście do 11.43 mm. Oczywiście że nie kupisz karabinu bo nie będziesz miał jak go nosić, a noszenie broni po mieście czy to w celu sportowym czy też do ochrony osobistej reguluje ustawa.