Różności > Hyde Park
Książka
Shock:
Z setek książek w tej tematyce utkwiła mi najbardziej: "Zapomniany Żołnierz" Guy Sajer. Jest bardzo w stylu S. Ambrose a nawet lepiej. Jedna z lepszych książek jakie czytałem i jedna z niewielu książek które wywołały u mnie tyle emocji. Czytałem ją kilkókrotnie w liceum.
Drugą taką książką jest "Walczyłem o Stalingrad" Helmut Nowak
Dobra książką jest również "Moja Wojna" Joe J. Heydecker lecz jest bardziej przekrojowa i obejmuje sześć lat autora w Wermachcie.
Bardziej ogólnie o Stalingradzie polecam też: "Stalingrad" - Antony Beevor
ufo_has_landed_!:
Helmut Nowak z tego co wiem to fikcja literacka, bodajże czeskiego autorstwa. Co nie zmienia faktu że jest dobra. Ostatnio wychodzi bardzo dużo wspomnień z frontu wschodniego, i Rosjan i Niemców, polecam księgarnie odkrywcy, tam mają wszystko o historii co ukazuje się na rynku.
Daazzz:
Guido Knopp
Stalingrad
Pozycja napisana przystępnym językiem, opisująca walkę o Stalingrad, z punktu widzenia biorących w niej udział żołnierzy niemieckich. I już choćby z tego powodu zasługuje na uwagę, bo nie ma wielu pozycji wysuwających na pierwszy plan cierpienia i dramaty tych, którzy stali wówczas po stronie agresora, jednocześnie nie usprawiedliwiając przecież, samej agresji. Poza tym, to dobre opracowanie historyczne tematu, zawiera poruszające wspomnienia świadków, fragmenty listów.
Polecam!
van_mars:
--- Quote from: BRAT_MIH on 06 January 2012, 14:10:47 ---
Poszukaj gdzieś tego, zaznaczam, ze nie czytałem i nie wiem czy dobra - Sven Hassel „Generał SS”
http://jareknelkowski.pl/sven-hassel-%E2%80%9Egeneral-ss%E2%80%9D/
--- End quote ---
Sven fajne książki pisze, jest akcja, męska przyjaźń i na ogół wartka akcja, ale z historią to już nie za wiele ma to wspólnego. Ot, tacy trochę Czterej pancerni bez Szarika dla dorosłych i z punktu widzenia drugiej strony okopu.
profan:
Polecam David M. Glantza :)
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version