Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Broń
All About Wepons
velvetpill:
--- Quote ---AKMS :
--- Quote ---ppsha celniejsza od pistoletu?? buahahhahahahhahahahahhaha.... zastanów się człowieku, ppsha jest taak dobra ponieważ ma ogromną szybko strzelność i wróg jest po prostu zasyoany tymi 70 nabojami -.-
--- End quote ---
PPSz posiada dłuższą lufę i linię celowania od większości pistoletów samopowtarzalnych, więc czemu miałby być mniej celny
--- End quote ---
Zgadzam się z AKMS! PPSh jest zdecydowanie celniejsza od pistoletu (pamiętajmy, że ten drugi strzela pojedynczymi nabojami a nie wywala z siebie całego magazynku przy jednym pociągnięciu za cyngiel, więc porównujmy w strzałach pojedynczych). Ma dłuższą lufę, a co za tym idzie, pocisk na dłuższym odcinku jest stabilizowany przez wewnętrzny "gwint"... a co to oznacza chyba nie musze pisać.
BTW: skoro była mowa o realizmie - jeden nabój z pistoletu TT może zabić nawet ze 150 metrów trafiając w odpowiednie miejsce (szyja - tętnica obwodowa szyjna, udo - tętnica obwodowa udowa, obojczyk - tętnica podobojczykowa... utrata przytomności w wyniku wykrwawienia (w zależności od uszkodzenia naczynia krwionośnego) od kilkunastu sekund do minuty, śmierć po jakichś 4 minutach) Tętnice jako jedyne naczynia krwionośne w ciele człowieka pokryte są mięśniówką, która w wyniku uszkodzeń kurczy się i zamyka światło naczynia krwionośnego (by zachować homeostazę)... a gdy tętnica zostanie przerwana całkowicie - to nie ma szans na uratowanie pacjenta - zostanie wciągnięta do jamy ciała (przeważnie otrzewna lub worek osierdziowy) i tam pompuje krew (w przeciwieństwie do żył pozostających na swym miejscu).
Wiem że przesadzam, ale chciałbym jakąs grę w której tak realistycznie odwzorowano anatomię by powyższe przypadki mogły się zdarzyć... tak tak, wiem, marzenie ściętej głowy :con
Silent:
--- Quote ---
BTW: skoro była mowa o realizmie - jeden nabój z pistoletu TT może zabić nawet ze 150 metrów trafiając w odpowiednie miejsce (szyja - tętnica obwodowa szyjna, udo - tętnica obwodowa udowa, obojczyk - tętnica podobojczykowa... utrata przytomności w wyniku wykrwawienia (w zależności od uszkodzenia naczynia krwionośnego) od kilkunastu sekund do minuty, śmierć po jakichś 4 minutach) Tętnice jako jedyne naczynia krwionośne w ciele człowieka pokryte są mięśniówką, która w wyniku uszkodzeń kurczy się i zamyka światło naczynia krwionośnego (by zachować homeostazę)... a gdy tętnica zostanie przerwana całkowicie - to nie ma szans na uratowanie pacjenta - zostanie wciągnięta do jamy ciała (przeważnie otrzewna lub worek osierdziowy) i tam pompuje krew (w przeciwieństwie do żył pozostających na swym miejscu).
Wiem że przesadzam, ale chciałbym jakąs grę w której tak realistycznie odwzorowano anatomię by powyższe przypadki mogły się zdarzyć... tak tak, wiem, marzenie ściętej głowy :con
--- End quote ---
nie tętnica obwodowa szyjna, a tętnica szyjna wspólna. nie tętnica obwodowa udowa, a tętnica udowa, ewentualnie tętnica biodrowa zewnętrzna (na odcinku między 4 -5 kręgiem lędźwiowym, a więzadłem pachwinowym). nie wiem jak sobie wyobrażasz tętnice udową, mającą średnicę palca wskazującego, której mięśniówka zaciska się, zamykając naczynie... a ciśnienie panujące w naczyniu? fakt może to działa np. w tętnicy twarzowej o znacznie mniejszym kalibrze, ale tylko na chwilę ( sprawdź przy goleniu - chwila nic, a potem chlusta krew aż miło :) ).
btw pierwszy raz słyszę o "wciąganiu" tętnicy do otrzewnej... otrzewna to worek surowiczy, złożony z dwóch warstw, które dosyć ściśle do siebie przylegają. chodziło chyba Tobie raczej o jamę otrzewnej. poza tym wydaję mi się, że nic się nie "wciąga", "wsysa" ani nic z tych rzeczy - naczynia i narządy są trzymane przez więzadła, mięśnie, itp. chyba jedyny wyjątek to jelito cienkie, które po szerokim przecięciu powłok brzusznych po prostu "wypływa" z ciała (była taka scena w "szeregowcu ryanie" na plaży omaha - facet szedłą i niósł w rękach swoje wnętrzności :) ), ale to dlatego że mają tylko jedną krezkę od lewego podżebrza do prawego dołu biodrowego .
przelatujący pocisk uszkadza i naczynie i otrzewną - stąd krwotok do jamy otrzewnej
oj kolego, chyba się spało na zajęciach z anatomii :)
velvetpill:
Wiesz... jestem ratownikeim medycznym, nie po szkole a kursie (m-cznym) i takiej medycyny tam nie było...
--- Quote ---Silent :
nie tętnica obwodowa szyjna, a tętnica szyjna wspólna. nie tętnica obwodowa udowa, a tętnica udowa, ewentualnie tętnica biodrowa zewnętrzna (na odcinku między 4 -5 kręgiem lędźwiowym, a więzadłem pachwinowym).
--- End quote ---
Rzeczywiście wszystko mi się poje***ło! Mówiąc o tętnicach obwodowych miałem na myśli te naczynia, na których można wyczuć tętno... centralne (czyli szyjna i pachwinowa), a nie obwodowych (na nadgarstku) :doll:
--- Quote ---Silent :
nie wiem jak sobie wyobrażasz tętnice udową, mającą średnicę palca wskazującego, której mięśniówka zaciska się, zamykając naczynie... a ciśnienie panujące w naczyniu? fakt może to działa np. w tętnicy twarzowej o znacznie mniejszym kalibrze, ale tylko na chwilę ( sprawdź przy goleniu - chwila nic, a potem chlusta krew aż miło :) ).
--- End quote ---
Ależ ja nie napisałem, że ma się całkowicie zamknąć! Tak się dzieje z nielicznymi naczyniami!!!
--- Quote ---Silent :
chodziło (...) o jamę otrzewnej.
--- End quote ---
Tak :|
--- Quote ---Silent :
poza tym wydaję mi się, że nic się nie "wciąga", "wsysa" ani nic z tych rzeczy - naczynia i narządy są trzymane przez więzadła, mięśnie, itp.
--- End quote ---
A z tego co wiem (relacja dr medycyny z dłuuugim stażem (nomen-omen wojskowego)) przecięta tętnica szyjna na skutek kurczenia się mięśniówki jest wciągana do ciała - i tam wypompowuje to co powinno trafić do mózgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I to miałem na myśli :)
Pozdr dla... studenta medycyny???
PS. a WWW.OGRISH.COM znasz?
Silent:
--- Quote ---
--- Quote ---Silent :
nie wiem jak sobie wyobrażasz tętnice udową, mającą średnicę palca wskazującego, której mięśniówka zaciska się, zamykając naczynie... a ciśnienie panujące w naczyniu? fakt może to działa np. w tętnicy twarzowej o znacznie mniejszym kalibrze, ale tylko na chwilę ( sprawdź przy goleniu - chwila nic, a potem chlusta krew aż miło :) ).
--- End quote ---
Ależ ja nie napisałem, że ma się całkowicie zamknąć! Tak się dzieje z nielicznymi naczyniami!!!
--- End quote ---
nie doczytałem :P swoją drogą tętnica kurczy się też dlatego, że wynaczynia się łożysko naczyniowe --> brak krwi próbuje zrównoważyc teoretycznie wzrastającym ciśnieniem (mniejsza średnica --> większe ciśnienie). skutek? <chlust> <chlust> <chlust> :D
--- Quote ---
--- Quote ---Silent :
poza tym wydaję mi się, że nic się nie "wciąga", "wsysa" ani nic z tych rzeczy - naczynia i narządy są trzymane przez więzadła, mięśnie, itp.
--- End quote ---
A z tego co wiem (relacja dr medycyny z dłuuugim stażem (nomen-omen wojskowego)) przecięta tętnica szyjna na skutek kurczenia się mięśniówki jest wciągana do ciała - i tam wypompowuje to co powinno trafić do mózgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I to miałem na myśli :)
--- End quote ---
ano tak to rozumiem :) ale w tej kwestii nie będę się spierał, bo aż taki obeznany nie jestem - na razie ufam na słowo, a czas zweryfikuje to stwierdzenie ;)
--- Quote ---
PS. a WWW.OGRISH.COM znasz?
--- End quote ---
znam i jest chore... jak ktoś ma ochotę oglądać w internecie śmierć albo coś, to radzę mu się najpierw wybrać np. do hospicjum i zobaczyć jak ludzie tam cierpią... może zmądrzeje
pozdr :)
PS na tętnicy udowej cięzko jest zmierzyć tętno. teoretycznie się da, ale ja nie potrafię nawet sobie sprawdzić, a do grubych nie należę :D
Goral:
Fajnie sie to czyta, ale jest cholernie offtopic!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version