no wiem o czym mówisz pocisk wpada w ruch rotacyjny wiem wiem.... długoś lufy ma znaczenie, ale średnica luify też jest różna w różnych modelach pistoletów czy pm'ów to dlaczego np Minigun nie jest używany jako broń sniperska?! skoro ma długąąąąąąą lufeee? i moge się założyć na 100% że lufe od strony wewnętrznej ma ciut większą.... pocisk by się nie obijał po prostu były większy rozrzut tak mi się zdaje, przeciez nie mówimy o różnicach 1mm. Najwyżej sie myle w 100% to zwracam honor
Kaspzir masz rację, to było bardziej działania psychologiczne, poza tym ppsza jest kopią świetnego Suomi a do PPD można było wkładać identyczne magazynki jak do Suomi!!
Jak już napisałem w Minigunie występuje odchylanie pocisków od osi lufy ze względu na obracanie się "wiązki luf", pozatym jakbyś chciał wiedzieć były takie wynalazki jak automatyczne karabinki wyborowe np. M3 Carbine
Tak na marginesie w Wietnamie wielkokalibrowe karabiny maszynowe M2HB wykorzystywano jako wielkokalibrowe karabiny wyborowe
Suomi miał wpływ na Pepesze, ale PPSz nie jest jego kopią, jedynym skopiowanym elementem jest magazynek bębnowy, pozatym występują bardzo duże różnice, choćby sposób rozkładania Pepeszy
Tak w ogóle to jak masz zamiar "wkładać" do PPD (to właśnie ta konstrukcja jest kopią Suomi) magazynki od Suomi, jak obie konstrukcje zasilane są innymi nabojami