mam pytanie czy da się wyłączyć czat w grze albo poprawić jego jakość? Jest strasznie upierdliwy (same szumy i trzaski).
Niestety taki słaby jest protokół VOIPa w grze, bo w zamierzeniu miał nie obciążać łączy. Fatalnym rozwiązaniem jest tu zastosowane, że transmisja odbywa się non-stop, stad wszystkie szumy i trzaski u ludzi którzy może nawet nie wiedzą że transmitują.
Opcję wyłączenia czatu głosowego masz w menu gry wieloosobowej, tam są 2 kanały: drużyny i sekcji, które możesz wyłączyć, nie dotyczy to niestety wspólnego czatu w "lobby" po misji a przed zmianą mapy, gdzie wszystkiej maści "punki" mogą się wokalnie wyżywać. Jest na to rada pośrednia - jak najszybciej "przejść" ekrany rosnącego doświadczenia, odznaczeń i miejsca na serwerze i po prostu kliknąć takie indywiduum i go "wymutować". Zauważyłem, że na większości serwerów te działania wystarczają, jednak najwyraźniej wszystko jest konfigurowalne również przez administratorów i tak np. czasami w ogóle czat "lobby" nie działa (wszyscy mają czarne głośniczki), czasem wedle ustawień niektórzy mają czarne a inni nadają, ale to tam do przejścia jest. Najgorsze czasem (ale całe szczęście bardzo rzadko) zdarza się tak, że pomimo ustawień na wyłączone; niektórych słychać dalej podczas gry (i nie wiem czy jest to ustawienie większego priorytetu na serwerze, czy jeszcze niezlikwidowany bug).