Różności > Historia - Front wschodni

Z błota wyszarpany

<< < (2/4) > >>

Rozumny(PL):
Pamiętajcie tylko że Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych nie jest zwykłym muzeum jak np. MWP w Warszawie do którego można sobie wejść z ulicy. Z tego co wiem jest otwarte dla przypadkowych zwiedzających tylko w specjalne dni, np. Święto Wojska Polskiego, wtedy też odpalane są stalowe potwory.
Na indywidualne zwiedzanie w normalny dzień trzeba się umówić telefonicznie.
http://muzeumbronipancernej.pl/pl/kontakt
Z tamtejszych ciekawych eksponatów jest jeszcze: Sherman Firefly, T 70 oraz IS3 - W Warszawie jest tylko połatana skorupa ściągnięta z poligonu.
No i jako jeszcze ciekawostkę napisze że w Poznaniu znajduje się drugi StuG IV w polskich zbiorach, pierwszy jest w Skarżysku-Kammiennej i jest duużo bardziej zaniedbany.
Aaaa i jeszcze jeden dopisek! Ostatnio muzeum nabyło TKS-a, chociaż roboty przy nim będzie bardzo dużo.

ufo_has_landed_!:
No super, to byłoby już około 5 osób. Ja do 10.09 mam sporo pracy i na pewno się nie wyrwę do tego czasu. Proponuję zatem wstępnie drugą połowę września. Przez ten czas przygotowałbym wstępną marszrutę po fortach i okolicach Cytadeli gdzie trwały najcięższe walki. Spróbuję też ustalić termin kiedy moglibyśmy wejść do muzeum. Dzięki za info Rozumny !

Rozumny(PL):
IS 2 znowu ryczy!

Zeiss_PL:
Pięknie że nareszcie zaczęli odpalać te wszystkie rdzewiejące w bezruchu w muzeach i koszarach .

Isek fajnie brzmi a tu dla porównania taki mały Maybach w ... zobaczcie sami. :

Haratacz:
Super.

To troszeczkę nie w temacie bo nowoczesne ale fajnie się słucha tego silnika

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version