Różności > Hyde Park

Unsere Mütter, unsere Väter

<< < (5/9) > >>

Ryszka:
Generalizując, to za wojnę, obozy.... Odpowiedzialni są Niemcy. Pewnie nie wszyscy ale Niemcy. Wspólny mianownik to Niemcy. Dopiero później twórzmy podzbiory takie jak (naziści, hitlerowcy). Bo naprawdę będzie tak, jak w jednym artykule, który kiedyś czytałem , że naziści to nie Niemcy i mieli nawet swój język. Generalizowanie może i jest dla niektórych jednostek niesprawiedliwe, ale pokazuje prawdę o ogóle. Zabrałem głos dlatego, że kilkadziesiąt lat po wojnie, nawet w tej dyskusji, ludzie zaczynają wdawać się w szczegóły. A to pierwszy krok by zapomnieć, Kto?, Co?, I dlaczego? Tak więc Gustavo od ogółu do szczegółu. A co do Twojego przykładu o blokersach, to jak bym patrzył na to osiedle przez pryzmat Twojej osoby, (która jak czytam jest osobą inteligentną i tolerancyjną), wybrał bym się tam w fioletowym swetrze, z pekińczykiem na rękach wieczorem na piknik. Na szczęście jednak będę generalizował dalej, dzięki czemu zęby zostaną na miejscu. I nie chodzi mi o zęby pekińczyka  ;).

morticore:
Zgadzam się

Wrona:
Jako że myślę, iż są to ciekawe materiały na temat walk na froncie wschodnim 1941-1945, chciałbym polecić wszystkim znającym język niemiecki ten miniserial. Osoby, które nie znają tego języka, tudzież mając wrogie nastawienie uważają nawet język niemiecki raczej za chorobę gardła, a jednak interesują się militariami i historią II wojny, znajdą także dla siebie coś ciekawego. Być może kontrowersyjne, być może niezgodne z przekonaniami własnymi, bądź wpojonymi, ale żywe i miodne w oglądzie :D

morticore:
Ja mam, ale nie miałem czasu jeszcze obejrzeć :)

Wrona:
Skoro masz, to poproszę PM z adresem "sklepu" ;) Też chętnie bym "kupił".

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version