Różności > Hyde Park
Unsere Mütter, unsere Väter
Bohun:
Jestem ciekawy co po seansie powie teraz Hubtus...
csMKJP:
Ten film należy do gatunku fantasy?
morticore:
Pewne fragmenty są oderwane od rzeczywistości, ale tragicznie na pewno z nim nie jest ;)
Marder:
Całkiem przyzwoity film, w którym oczywiście trochę niemcy się wybielili. Skrzętnie nie rozwijano wątku dokąd jedzie pociąg z żydami i kto oraz w jaki sposób będzie się z nimi rozprawiał. Niepotrzebnie wymyślono jakiś oddział AK rzekomo wrogo nastawiony do żydów. Wesoło zabawiający się żyd z niemieckimi przyjaciółmi w 1941 roku to też raczej sfera literatury S-F. No ale jak to powiedział ten niemiecki profesorek to tylko film fabularny i pewna wizja reżysera, a nie dokument który z natury rzeczy musi być oparty tylko na faktach. Promowanie w świadomości niemieckiej polaka antysemity to też bardzo wygodne ponieważ zawsze mogą się jakoś tłumaczyć: "widzicie nie tylko u nas nie lubiano żydów". Ale o tym jaka była skala nienawiści u nas a w Niemczech tego już się nie mówi w takich filmach.
hubtus:
--- Quote from: Bohun on 19 June 2013, 19:27:17 ---Jestem ciekawy co po seansie powie teraz Hubtus...
--- End quote ---
Raczej wypowiem się dopiero jutro lub pojutrze. Zostały mi jeszcze dwa odcinki, więc napiszę coś dopiero jak obejrzę całość. Poza tym jeśli chodzi o moją początkową opinie, to parę postów niżej już trochę się zmieniła ;).
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version