Różności > Hyde Park
Odp: Sparing 1st z weteranami ro.pl (czyli gdzie 2ch sie bije tam reszta ziewa)
ufo_has_landed_!:
Eragnon, generale, piękny masz awatar na steam. A wiesz kim był ten jegomość ? chyba nie do końca, to poczytaj sobie :
29 maja 1945 Rokossowski, wówczas dowódca 2 Frontu Białoruskiego, został głównodowodzącym Północnej Grupy Wojsk Armii Czerwonej z siedzibą w Legnicy, w rezydencji marszałka zamieszkała wówczas także jego siostra[8]. Na polecenie Stalina, 6 listopada 1949, Rokossowski został powołany na urząd polskiego ministra obrony narodowej oraz mianowany na stopień marszałka Polski. W grudniu 1949 Rokossowski zażądał od polskiego Sejmu uchwalenia nowych kredytów dla wojska (w latach 1949–1954 na skutek nowych uregulowań przekroczyły one aż 15% dochodu narodowego), a w 1951 na jego polecenie zmieniono plan 6-letni – skutkiem tego było przeznaczenie ogromnych kwot dla wojska kosztem inwestycji cywilnych. Znaczne inwestycje wojskowe doprowadziły do włączenia Polski w sowiecką infrastrukturę wojskową.
30 marca 1949, w czwartą rocznicę wyzwolenia Trójmiasta przez siły sowieckie, wspólnie obradujące Miejskie Rady Narodowe Gdańska, Gdyni i Sopotu specjalną uchwałą przyznały Rokossowskiemu tytuł Honorowego Obywatela Gdańska i Gdyni. Wcześniej uczyniły to Kartuzy. Imieniem Rokossowskiego nazwano wówczas także dzisiejszą ulicę Bohaterów Monte Cassino w Sopocie.
Od 1950 był członkiem Biura Politycznego PZPR, a od 1952 – wicepremierem. Realizował rozpoczętą już pod koniec wojny politykę represji wobec przedwojennych polskich oficerów, czystek i sowietyzacji w LWP, jak również wprowadził represyjny system pracy przymusowej w kopalniach węgla, rud uranu i w kamieniołomach, świadczonej w miejsce służby wojskowej przez młodzież z określonych rodzin. Należały do nich osoby, których członkowie rodzin przebywali za granicą, poza strefą okupacji sowieckiej, osoby pochodzące z majętnych rodzin, bądź rodzin, których członkowie byli urzędnikami przed wojną. Do kategorii prześladowanych żołnierzy trafiali również ci, którzy posiadali w rodzinie skazańca politycznego. Ogółem liczba osób poddanych represji sięgnęła 200 tysięcy. Ponad tysiąc z nich zginęło natychmiast, kilka tysięcy zostało kalekami, zaś dziesiątki tysięcy przypłaciło służbę utratą zdrowia i przedwczesną śmiercią[9].
W trakcie wydarzeń poznańskich w 1956 Rokossowski zaproponował Biuru Politycznemu wysłanie wojsk do Poznania w celu stłumienia protestów. Operacja, prowadzona przez podległych mu generałów sowieckich, a dowodzona przez polskich oficerów, zakończyła się sukcesem – armia okazała się bardzo sprawna i w pełni dyspozycyjna[10].
W czasie niejawnych pertraktacji, które nastąpiły po nieoczekiwanym zerwaniu obrad VII Plenum KC PZPR, Władysław Gomułka zapewnił przedstawicieli delegacji sowieckiej, iż komunistyczny kurs polityczny PRL i wpływy ZSRR w Polsce są niezagrożone (po części w reakcji na wygłoszoną przez Chruszczowa groźbę zbrojnej interwencji) – wówczas wojska sowieckie powróciły do swoich baz w Polsce. W tym czasie w Warszawie i innych miastach Polski odbywały się masowe wiece, na których domagano się powrotu Rokossowskiego do ZSRR.
morticore:
Ciesz się, że Błochina sobie nie ustawił :o
Mr.Victor (Eragon16):
Wiem iż Rokossowski.
Sam wyszukałem go specjalnie w Google Grafika :)
Socom:
--- Quote from: eragon16 on 03 April 2013, 18:16:28 ---Wiem iż Rokossowski.
Sam wyszukałem go specjalnie w Google Grafika :)
--- End quote ---
to brawo
Mr.Victor (Eragon16):
Nie uważam aby mi się należało.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version