Różności > Hyde Park
Książki które warto przeczytać. ;)
morticore:
W sumie racja
ufo_has_landed_!:
--- Quote from: Odi^PrOfAnUm on 08 May 2013, 14:34:55 ---W sumie to szkoda, że w Polsce się wydaje pierdu pierdu pod nazwą wspomnień. Mało jest rzeczowych pozycji, tłustych merytorycznie, opasłych w tabelki, dane, źródła, czyli to, czym się historycy na poziomie zajmują. Suchsze są takie ksiązki ale dużo więcej można się z nich dowiedzieć.
--- End quote ---
Widzisz, tu się różnimy w pojmowaniu tego co jest wartościową historycznie literaturą. Ja z kolei nie czytam prawie w ogóle książek zawierających cechy podane wyżej tj tabelki, dane, źródła itp. Nie interesuje mnie w ogóle historia z poziomu sztabu czy statystyka historyczna. Dla mnie prawdziwą historię opowiadają tylko ci którzy ją przeżyli. Oczywiście jak wspomniałeś wcześniej, niektóre, a może i większość wspomnień jest ubarwiana lub wybielana. Trzeba o tym pamiętać i brać poprawkę na wszystko co się czyta. Jednak opis bitwy w historii podręcznikowej, statystycznej w stylu " bitwa była zacięta" nie mówi o niej nic, a żołnierz który brał w niej udział już na jej temat będzie miał wiele do powiedzenia.
Każdy czyta to co go bardziej interesuje. Jeden lubi jak ty studiować mapy i tabelki, drugi woli poczytać o doli żołnierza frontowego. Tak na prawdę, aby mieć pełny obraz historii powinno się czerpać i z jednego i drugiego źródła.
I zapewniam cię, że nie szkoda wydawania "pierdu pierdu pod nazwą wspomnień", wręcz przeciwnie, bardzo dobrze, że się wydaje i wydaje coraz więcej !
I jeszcze jedno - książka wspomnieniowa jest oparta o najbardziej konkretne źródło - wspomnienia uczestnika :)
ShariK PL:
"Rozmowy z Katem" Kazimierza Moczarskiego :)
Nikitycz:
"Berliński żołnierz" Helmut Altner
Rozumny(PL):
"Przeciw Panterom i Tygrysom" oraz "Podwójny żołd potrójna śmierć", zbiory wspomnień opracowane przez Artioma Drabkina.
Jak również "Tankista" Jewgienija Biessonowa
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version