Różności > Hyde Park

Książki które warto przeczytać. ;)

<< < (6/14) > >>

MJ:
Stefan Dąbski, Egzekutor.

http://merlin.pl/Egzekutor_Stefan-Dambski/browse/product/1,1216039.html

morticore:
Bruno Friesen Brunatny pancerniak

http://historia.org.pl/2011/03/25/brunatny-pancerniak-z-kanady-na-niemiecki-front-wschodni-b-friesen-recenzja/

Jeśli kogoś interesuje Panzerwaffe, to Tygrysy w błocie zjada na śniadanie  :D

ufo_has_landed_!:
szczerze powiedziawszy wg mnie jest taka sobie. Warte uwagi są fragmenty opisu walk na PzJgr IV oraz wiele ciekawostek odnośnie walki na Pz IV. Ogólnie warto przeczytać, ale "przeciw panterom i tygrysom" lub "czerwony niszczyciel czołgów" są dużo ciekawsze :)

Odi^PrOfAnUm:
Ja se zrobiłem liste pozycji, które chciałbym w przyszłości kupić/przeczytać ( może się komuś przydać, bo brałem z dws, a tam goście się znają na temacie ):
Ludzie ze stali
Ernst Jünger  "Stalowe burze"
Na zachodzie bez zmian
Afryka Wschodnia 1914-1918
Bitwa o Norwegię 1940. Wyprzedzające uderzenie Hitlera  Henrik O. Lunde
Napoleoński System Wojny Hubert Camon
East Front Drama 1944 Rolf Hinze
Sydnor C., Żołnierze zagłady. Dywizja SS „Totenkopf” 1933- 1945, przeł. P. Żurkowski, Warszawa 1998
Last Victory in Russia: The SS-Panzerkorps and Manstein's Kharkov Counteroffensive, February-March 1943 (Schiffer Military History Book)
Stephan Hamilton; THE ODER FRONT 1945.
INTO THE ENEMY'S DEN. THE BATTLE FOR EAST PRUSSIA JANUARY-APRIL 1945 Kamen Nevenkin
Jones "Stalingrad. Triumf Armii Czerwonej"
Demolishing the Myth: The Tank Battle at Prokhorovka, Kursk, July 1943: An Operational Narrative
Panzer Operations: The Eastern Front Memoir of General Raus, 1941-1945 (bardzo dobra )
J. Neumann - 4. Panzer-Division 1943-1945. 
The Wehrmacht Retreats: Fighting a Lost War, 1943
Przeżył jeden ze stu. Radzieccy zwiadowcy podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 1941-1945 ( dobra )
Rolf Hinze - With The Courage and Desperation. GERMANY'S DEFENCE OF THE SOUTHERN SECTOR OF THE EASTERN FRONT 1944-45, Helion & Company.

+

Mam jeszcze the battle of Kursk Glantza, ciupię teraz jeszcze jego Barbarosse 1941 i kończę Tannenberg 1914 z hbeków. Następna w kolejce jest Charków Dombas 1943 autorstwa Ł. Przybyło  :)

MJ:
O tych zwiadowcach to sobie poczytam.

A tak w ogóle jeszcze jako dziecko czytałem w serii Tygrysów jakąś książeczkę o radzieckiej grupie rozpoznawczej na terytorium Rzeszy. Obserwowali węzły kolejowe itd. W chwili obławy, gdy wydawało się, że ich złapią ukryli się w śniegu pod białą czaszą spadochronu. Pamięta może ktoś tą książeczkę? Niedawno szukałem w internecie, która to była część ale niestety nie udało mi się to.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version