Różności > Hyde Park
Książki które warto przeczytać. ;)
Robercikq:
Mnie ogółem zachwyciła książka pod tytułem : "Generał SS" . Fajnie się ją czyta i pokazuje ,również wytrwałość niemieckich żołnierzy w bitwie pod Stalingradem ,jak i w okolicach tego miasta ... :)
Przeczytajcie sami : http://lubimyczytac.pl/ksiazka/34362/general-ss
morticore:
Fajna lista, zwłaszcza to pozycja o zwiadowcach. Przeciw Panterom i Tygrysom miałem w ręku, ale byłem bez kasy >:( Kupi się pewnie w Warszawie w październiku...
Teraz czytam coś innego, ale przez tonę podbudowy ideologicznej idzie ciężko. Później napiszę co to :)
Odi^PrOfAnUm:
Ludzie ze stali Reynoldsa ponoć bardzo fajne ( chociaż narzekali na błędy w tłumaczeniu ). Ja czytałem jego 'Stalowe piekło' i bardzo fajna książeczka, więc tu raczej można brać w ciemno - nie jest jakoś specjalnie droga i ogólnie dostępna na allegro.
Z Historycznych Bitew o XXw:
Afryka Wschodnia 1914-1918 - ponoć bardzo dobra, nie czytałem.
Tannenberg 1914 fajna, polecam
Charków- Donbas 1943 czytam i jak na razie fajna, z resztą napisał ją koleś co się na tym zna, więc brać w ciemno ;)
Siedmiogród , Budapeszt Sowy - obydwie czytałem i szczerze polecam, za mały hajs dość kompleksowo opisane wydarzenia na południowym froncie od lipca 44r.
Jones "Stalingrad. Triumf Armii Czerwonej" - to też jest mocno chwalone i sporo rzuca nowego światła na bitwę, gdzie w zasadzie już chyba zostało powiedziane wszystko. Planuję się w nią zaopatrzyć w niedalekiej przyszłości.
--- Quote ---Przeżył jeden ze stu. Radzieccy zwiadowcy podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej 1941-1945 ( dobra )
--- End quote ---
Podobno bardzo dobra wspomnieniówka.
Robercikq:
--- Quote from: Odi^PrOfAnUm on 26 July 2013, 14:03:56 ---Ludzie ze stali Reynoldsa ponoć bardzo fajne ( chociaż narzekali na błędy w tłumaczeniu ). Ja czytałem jego 'Stalowe piekło' i bardzo fajna książeczka, więc tu raczej można brać w ciemno - nie jest jakoś specjalnie droga i ogólnie dostępna na allegro.
Z Historycznych Bitew o XXw:
Afryka Wschodnia 1914-1918 - ponoć bardzo dobra, nie czytałem.
Tannenberg 1914 fajna, polecam
Charków- Donbas 1943 czytam i jak na razie fajna, z resztą napisał ją koleś co się na tym zna, więc brać w ciemno ;)
Siedmiogród , Budapeszt Sowy - obydwie czytałem i szczerze polecam, za mały hajs dość kompleksowo opisane wydarzenia na południowym froncie od lipca 44r.
Jones "Stalingrad. Triumf Armii Czerwonej" - to też jest mocno chwalone i sporo rzuca nowego światła na bitwę, gdzie w zasadzie już chyba zostało powiedziane wszystko. Planuję się w nią zaopatrzyć w niedalekiej przyszłości.
Podobno bardzo dobra wspomnieniówka.
--- End quote ---
Hmmm .... fajny zbiór :)
morticore:
Przeczytałem w zeszłym roku:
A Wacker Snajper na froncie wschodnim, wydawnictwo Libron
Spisane wspomnienia Seppa Allerbergera, jednego z najlepszych strzelców wyborowych Wehrmachtu, niezwykle mocna i brutalna książka. Z opowieści wyłania się straszliwy obraz piekła jakim był front wschodni, choć zdecydowana większość "złego" to działania ACz. Jednak nigdy nie widziałem nie subiektywnych wspomnień ;) Pozycja ta ciekawie ukazuje detale snajperskiego "kunsztu", zawiera opisy broni, metod szkolenia czy wykonywania kamuflażu. Początkowo zaskakujący może wydawać się brak osobistych przemyśleń bohatera, lecz snajper musiał być zimnym, bezuczuciowym automatem, inaczej po prostu by nie wytrzymał. Brak ten zastępuje żywa narracja i bardzo naturalistyczne opisy, choćby tego co 7,62x54 potrafi zrobić z ludzkim ciałem, czy opisu zwłok snajperów schwytanych przez wroga - niektóre fragmenty wręcz zmuszają do zrobienia sobie krótkiej przerwy w lekturze.
A teraz kilka słów o dostępności. Nakładem innego wydawnictwa wyszło niekompletne (brak 80 stron i wszystkich zdjęć) i prawdopodobnie nie do końca legalne wydanie:
W każdym razie sprawa gnije w sądzie, książki nigdzie nie ma. Czarne okładki można trafić na allegro za ok 30 zł, natomiast Libron można czasem zobaczyć wyceniony na... 120 zł. Ja swój egzemplarz kupiłem za 70 zł i jestem zadowolony :o
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version