Różności > Hyde Park
Książki które warto przeczytać. ;)
Odi^PrOfAnUm:
Zastanawiałem się nad tą książka i swego czasu coś czytałem i raczej były opinie nieprzychylne, że autor bajarzy mocno i przerysowywuje niektóre sytuacje
--- Quote ---. Brak ten zastępuje żywa narracja i bardzo naturalistyczne opisy, choćby tego co 7,62x54 potrafi zrobić z ludzkim ciałem, czy opisu zwłok snajperów schwytanych przez wroga - niektóre fragmenty wręcz zmuszają do zrobienia sobie krótkiej przerwy w lekturze.
--- End quote ---
właśnie coś takiego, że autor sprawia wrażenie jakby pisał tą książkę pod wpływem opracowań albo relacji świadków, co podważa jego wiarygodność jako bezpośredniego źródła dowodowego ;) Takie też zarzuty spotkałem. Generalnie ja tego raczej nie kupię, chociaż szukałem swego czasu jakiejś dobrej książki o piechocie górskiej.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/5776/obrona-leningradu
To se kupcie. Raczej warto, mimo, że tłumacz z korektą przekopali z buta tą książkę. Pisana fajnym stylem; mocno ironicznym i prześmiewczym o elytach ruskiej myśli wojskowej, autor mocno ciśnie Żukowa i innych rzeźników ale też wplata do tekstu sporo wspomnień uczestników walk - głównie rosyjskich, pod wpływem których ma się wrażenie, że nikt na świecie nie miał równie przesrane co ruski żołnierz. W sumie na plus to też brak sołoninowskiego i suworowskiego pisania pod tezę a także wspomniane wyżej relację świadków, które sprawiają, że myśl operacyjna Rosjan w kontekście strat, bezsensownych chociażby 'przyczółka newskiego' stawiają pytania o bezwzględność komunistycznego systemu, posyłającego ludzi na śmierć.
Już o niej wspominałem chyba, niemniej warto kupić.
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=99&t=122611
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/92837/lisy-pustyni
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/6525/operacja-barbarossa
To się bardzo fajnie czyta ( podobnie jak inne książki tego kolesia ) - od strony Niemców świetne. Co prawda autor wysuwa momentami błędne tezy ( książka pisana w latach 60 ), jest Niemcem - co się odczuwa czytając i kibicuje swoim ale ma fajny styl, że właściwie czyta się jak powieść, duzo wspomnie na +, na - właściwie brak konkretnych danych, zestawień sił, strat - co właściwie jest esencją każdej pracy historyka. Mimo wszystko książce dałbym 8/10 i imo jest warta. Oceną debili na portalu nie masię co sugerować
Te 2 warto mieć ( ja mam wszystkie 4 w sumie ) :)
Pacynka:
Co byście poradzili odn. 1WŚ? Nie chodzi mi o konkretne bitwy lecz o 'vademecum' tamtego okresu?
Odi^PrOfAnUm:
--- Quote from: Janer on 26 July 2013, 07:30:01 ---O tych zwiadowcach to sobie poczytam.
A tak w ogóle jeszcze jako dziecko czytałem w serii Tygrysów jakąś książeczkę o radzieckiej grupie rozpoznawczej na terytorium Rzeszy. Obserwowali węzły kolejowe itd. W chwili obławy, gdy wydawało się, że ich złapią ukryli się w śniegu pod białą czaszą spadochronu. Pamięta może ktoś tą książeczkę? Niedawno szukałem w internecie, która to była część ale niestety nie udało mi się to.
--- End quote ---
Może 'zwiadowczym szlakiem'? Ale to o Polakach było i nie na terytorium Rzeszy.
--- Quote ---Co byście poradzili odn. 1WŚ? Nie chodzi mi o konkretne bitwy lecz o 'vademecum' tamtego okresu?
--- End quote ---
Podręcznik od historii, opracowania maturalne? Może Beevor albo ren Davies coś napisali :D
Imo nie warto w takie rzeczy się bawić.
Kończę 'Charków-Donbass'. Bardzo dobra książeczka, wartą ją mieć a już na pewno jeśli ktoś czyta HBeki.
Fajny, 60 stronicowy wstęp, w którym autor przedstawia obydwie armie w przededniu bitwy - uwzględniając, że to już powoli 3 rok wojny na wschodzie, czyli: piechota, czołgi, artyleria, dowództwo, taktyka. Ciekawe, bo raczej takie preludium jest zarezerwowane dla pozycji znacznie grubszych. Niemniej bardzo spoko, chociaż nie było w nim czegoś, czego bym już nie wiedział ;) Niemniej sporo ułatwienie, dla ludzi, którzy zaczynają dopiero obycie z tematem.
A i bitwa ciekawa, wszak to było ostatnie zwycięstwo Niemców na wschodzie.
Generalnie za mniej niż 2dyszki można dostać bardzo wartościową książkę. Jedyne co się można czepić to map, które są kompletnie nieczytelne, no ale to już wina wydawnictwa.
BUBEL:
--- Quote from: Pacynka on 28 July 2013, 01:34:11 ---Co byście poradzili odn. 1WŚ? Nie chodzi mi o konkretne bitwy lecz o 'vademecum' tamtego okresu?
--- End quote ---
Pierwsza Wojna Światowa Janusza Pajewskiego (z PWN) sążnista kobyła, ale vademecum ,,pełną gębą'' :)
Bardzo przyjemna w odbiorze choć nie tak szczegółowa jest seria ,,Historia I wojny światowej'' wydawnictwa Rebis składa się z kilku tomów poświęconych kolejnym teatrom działań - epopeja Paula von Lettow-Vorbecka w Niemieckiej Afryce Wschodniej to jedna z najbardziej pasjonujących wojennych historii z jakimi się spotkałem :)
Swoją drogą pasjonat historii to ma ciężko - podejdzie w dowolniej księgarni do działu Historia a co tam ? Hitler, Hitler, Stalin, III Rzesza, Waffen SS itd., rozumiem że druga wojna św. ma bardzo wielu pasjonatów, ale to już chyba przesada...
morticore:
George Cholewczyński Rozdarty naród. Polska Brygada Spadochronowa w bitwie o Arnhem
Książeczka (350 stron wydanie kieszonkowe) napisana dla czytelnika zachodniego, ale w sumie całkiem na plus. Bardzo ciepło przyjęta z wiadomych względów w Holandii ;) W swoistym wstępie opisuje sytuację polityczną Polski w dwudziestoleciu międzywojennym, losy jednostek dowodzonych przez Sosabowskiego w kampanii wrześniowej i francuskiej, trudy sformowania polskich wojsk spadochronowych na obczyźnie, wydarzenia jakie stały za realizacją planu Market-Garden. Na dalszych kartach jesteśmy świadkami męstwa i determinacji polskich spadochroniarzy z trudem próbujących wspomóc będących w jeszcze gorszej sytuacji Brytyjczyków z 1DPD, intrygi która doprowadziła do zrzucenia całej winy za klęskę operacji na generała Sosabowskiego czy tez niezwykłej relacji jaka połączyła 1SBS z mieszkańcami Driel. Na pewno nie wyczerpuje tematu, ale jak na książkę za 14 zł jest w niej 3 razy więcej treści niż można by się spodziewać ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version