Różności > Hyde Park

Książki które warto przeczytać. ;)

<< < (11/14) > >>

ufo_has_landed_!:

--- Quote from: Haratacz on 18 January 2015, 09:26:45 ---Czytam obecnie "Czerwony czołgista bla bla bla"

i nie polecam, nuda jak diabli spisana przez komucha

--- End quote ---

właśnie doszedłem do połowy tej książki i chyba ją odłożę, co zdarzy mi się po raz pierwszy. Napisana kompletnie bez emocji, typowy ruski pachołek oderwany od pługa na którym leżąca przed czołgiem głowa jego kierowcy czy rozprute zwłoki ładowniczego siedzącego obok robią wrażenie jak zeszłoroczny śnieg. Napisana chaotycznie i bardzo płytko, przypomina  relację z kolejnego nudnego dnia w korpo... szkoda czasu !

Zeiss_PL:
Gorąco polecam !!!!

A to wspomnienia Warszawskiego baciara z pobytów w najcięższych obozach koncentracyjnych -napisał że Ośwęcim to było sanatorium w porównaniu z Gusen gdzie przebywał.Książkę polecam  wszystkim ,bo mimo "ciężkiego" tematu obozów zagłady czyta się ją jednym tchem, zwłaszcza że autor nie tracił poczucia humoru i można trochę się pośmiać , a trochę dowiedzieć rzeczy których nie przeczytacie w innych tego typu wspomnieniach.Jest to biały kruk i życzę powodzenia w poszukiwaniach .Ja niestety pożyczyłem całą trylogię (tak bo są jeszcze 2 cz. ale tylko ta opowiada o II Wś.) na wieczne nieoddanie.

I historia pilota który zestrzelił najwięcej samolotów w II Wś.

Odi^PrOfAnUm:
O, kto sieje wiatr. Ponoć dobra. Z tego chce jeszcze przeczytać "Żołnierzy zagłady", obydwie to już klasyka o SS.

Martin:

--- Quote from: Zeiss_PL on 25 February 2015, 10:23:44 ---A to wspomnienia Warszawskiego baciara z pobytów w najcięższych obozach koncentracyjnych -napisał że Ośwęcim to było sanatorium w porównaniu z Gusen gdzie przebywał.
--- End quote ---

Zawsze mi się wydawało, że w sanatoriach- ludzie dochodzą do zdrowia. Ciekawe co na to ponad milion ofiar obozu w Auschwitz-Birkenau...

Zeiss_PL:
Oj Marin Martin !
W Dachau i Gusen zginęło niewiele mniej . A porównanie cytuję za Stanisławem Grzesiukiem . Facet przeżył i na pewno miał wiele więcej do powiedzenia na temat obozów niż niejeden więzień Oświęcimia.
Chodziło mi o zróżnicowane warunki panujące  w obozach zagłady, zresztą zapraszam do lektury i wtedy sam się przekonasz.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version