Żołnierze > Ogłoszenia rekrutacyjne do klanów
Historia jest dla ludzi...
kryszek:
--- Quote ---Tak, mieliby o co walczyć... Walczyć o lebensraum dla Hitlera i zachodnich przyjaciół z Rzeszy. Setki tysięcy Polaków, o ile nie miliony zginęłyby za NIC.
--- End quote ---
Odpowiedz mi w takim wypadku za co zginęły setki, o ile nie miliony Polaków po stronie naszych "sojuszników" Francji, Anglii i Ameryki ? Bo mam wrażenie, że też za NIC.
--- Quote ---Nawet jeśli Polska miała rządzić dziś światem do spółki z Nazistami, to wiedząc o całym holocauście wolałbym, aby było to co teraz, a nie Mercedesy i Panzerwageny. Przyzwolenie na taką zbrodnię przeciw ludzkości, to tak jakby samemu brać w niej udział, do czego by pewnie doszło w sojuszu z II Rzeszą.
--- End quote ---
Przyzwalasz na to by Chiny gnębiły dalej Tybetańczyków? Na to by Afrykańczycy dalej umierali z głodu, czy to nie jest też zbrodnia? Czyli ogólnie jesteś dumny z tego, że nasi zachodni sojusznicy zerżneli nas głęboko w usta i oddali czerwonym córom Koryntu, za to przynajmniej nie masz dziadka który nie był w wehrmachcie czy ss? Cóż, każdy ma swoje zdanie, ja jednak wolałbym żyć w normalnym kraju, bez względu na to, co uczynili moi dziadkowie, niż żyć z dnia na dzień modląc się, żeby nie wylecieć z roboty.
Kolejna sprawa, czy kapitalizm i cała rzekoma demokracja jest tak na prawdę lepszym systemem? W momencie kiedy nie stać człowieka na nic, wszystko może być brane jedynie na kredytach i kręci się błędne koło.
Edytowałem posta z wiadomego powodu http://www.red.orchestra.pl/forum/index.php/topic,2115.0.html
ShariK PL:
--- Quote from: Deep22 on 28 June 2013, 23:39:58 --- Sharik - Szwedzi i Szwajcarzy byli neutralni, a nie łączyli się z Niemcami. Neutralność dała im to, co mają teraz, a nie sojusz z Hitlerem. Jak dla mnie dziwnie połączyłeś te dwa państwa i sprawę Polski, bo niewiele to ma wspólnego. Nie mieliśmy możliwości zostania państwem neutralnym.
--- End quote ---
Polska miała w tych czasach pecha i tyle. A te kraje zachowały swoją neutralność i mogły się rozwijać bez obaw.
Deep22:
--- Quote from: kryszek on 29 June 2013, 02:13:20 ---Odpowiedz mi w takim wypadku za co zginęły setki, o ile nie miliony Polaków po stronie naszych "sojuszników" Francji, Anglii i Ameryki ? Bo mam wrażenie, że też za NIC.
Przyzwalasz na to by Chiny gnębiły dalej Tybetańczyków? Na to by Afrykańczycy dalej umierali z głodu, czy to nie jest też zbrodnia? Czyli ogólnie jesteś dumny z tego, że nasi zachodni sojusznicy zerżneli nas głęboko w usta i oddali czerwonym kurwom, za to przynajmniej nie masz dziadka który nie był w wehrmachcie czy ss? Cóż, każdy ma swoje zdanie, ja jednak wolałbym żyć w normalnym kraju, bez względu na to, co uczynili moi dziadkowie, niż żyć z dnia na dzień modląc się, żeby nie wylecieć z roboty.
Kolejna sprawa, czy kapitalizm i cała rzekoma demokracja jest tak na prawdę lepszym systemem? W momencie kiedy nie stać człowieka na nic, wszystko może być brane jedynie na kredytach i kręci się błędne koło.
--- End quote ---
Zginęli za ojczyznę. Jak każdy pewnie wie Polska była pod okupacją niemiecką, a Anglicy, Francuzi i Amerykanie walczyli z Niemcami. Alianci dali nam możliwość walki z okupantem na innej ziemi, a my ją wykorzystaliśmy. I nie, nie jestem dumny z tego, że nasi zachodni sojusznicy zerżnęli nas w usta. Nie wiem czy po sojuszu z Niemcami i ewentualnej wygranej żył byś dziś w normalnym kraju. A co do Tybetańczyków - nie przyzwalam, co mogę jako jednostka zrobić? Nic. A co mogła Polska jako kraj zrobić wtedy? Wiele.
Ryszka:
Coraz bardziej myślę o zamknięciu tego tematu. W założeniu jego tytuł to Historia jest dla ludzi.... gdzie kropki znaczą mądrych. A kilka postów nie spełnia tych wymagań. Siwy napisał tu trafnie o "polskim bigosie" no i jest, tylko że oprócz kapusty, trawa i trociny się pojawiają. Zróbmy dobry bigos panowie.
morticore:
Od początku się nie udzielałem, bo wiedziałem, że będzie cyrk
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version