Różności > Hyde Park
Prawo do posiadania broni w RP
RoXaR77:
Nie nazwałbym tego sucharem ponieważ materiał jest dość poważny.
Maciej2801:
Chmiela oglądam regularnie od ponad roku. Durne polskie prawo i tyle za komuny umieliśmy powiedzieć nie teraz wszyscy potulnie ich słuchamy
RoXaR77:
Za komuny ludzi uczono uległości wobec systemu i włądzy, za każdą niepoprawność polityczną surowo karano, ludzi odurzano propagandą anty-zachodnią. Ale wracając do tematu Ktoś powie, że my Polacy nie mamy zakorzenionej tradycji posiadania broni palnej. Bzdura. W Polsce ta tradycja zaczęła się od średniowiecza, kiedy powstawały Bractwa Kurkowe. Nawet pod zaborem rosyjskim po początkowych restrykcjach zliberalizowano zasady posiadania broni aż do II Wojny Światowej. Naziści zabierali broń, potem komuniści, a obecnie robi to nasz rząd z Brukselą na czele. Komunistom udało się nawet zaszczepić Polakom, że całkowite restrykcje na broń palną są dla naszego bezpieczeństwa co skutkuje ciągłym nakręcaniem się spirali.
We wszystkich stanach Stanów Zjednoczonych z łatwym dostępem do broni przestępczość jest wielokrotnie niższa niż w stanach z restrykcyjnymi przepisami. W Szwajcarii i Finlandii również broń jest ogólnie dostępna a ludzie tam jakoś się nie tłuką na ulicach. W Polsce broń czarnoprochowa jest dostępna bez pozwolenia, broń ta jest w stanie zabić człowieka. Jakoś nie słyszałem o ulicach usłanych krwią i jelitami, w ogóle nie słyszałem o żadnym przypadku niewłaściwego użycia tej broni.
Wolny człowiek ma prawo posiadać broń palną. Niewolnik bądź kolonista takiego prawa nie ma. W takim razie ja się pytam kim my Polacy jesteśmy w Polsce? Czym jest ta UE?
Dopóki Polak nie poczuje się człowiekiem i nie zacznie walczyć o swoje to g$#@o wskóra.
Mity vs fakty: http://m.dziennik.pl/wiadomosci/swiat/bron-niewygodna-prawda
Trochę statystyk związanych z bronią palną:
(P.S. Nie napisałem kolorem czerwonym, bo to kojarzy się z krwią :D)
http://www.wykop.pl/ramka/1354531/troche-statystyk-o-broni-palnej-w-polsce-i-na-swiecie/
gustavo:
Najlepszym argumentem przeciw broni jest właśnie ten typek :o Facet z wizją świata zwichrowaną do granic.
Gadanie o "podstawowym prawie obywatelskim do obrony" to jakiś relikt z czasów przedśredniowiecznych (w sytuacji braku możliwości zapewnienia bezpieczeństwa przez państwo powstaje system feudalny i od tego czasu nikt już nie broni się sam... w teorii). Gadka o policji i jej zadaniach to chyba podsłyszana od dresów pod blokiem. Dla uściślenia policja przecież prowadzi również akcje prewencyjne jak choćby patrole w miastach właśnie żeby nie "dostać kosy w żebro", ale tego tematu chyba nie muszę drążyć ::)
Brniemy więc dalej przez odmęty absurdu tej wypowiedzi, pomysł na zmniejszanie przestępczości ulicznej przez "wymierzanie sprawiedliwości ołowiem w czoło". Pomysł samosądu wysunięty przez faceta co to zaczyna swój wywód od podstawowych praw brzmi jak bardzo udany dowcip,* albo jeśli bierzemy ten film na poważnie, jak obietnica pseudobatmana który dostawszy w łapki legalną (czy jak narośnie mu frustracja to nie koniecznie legalną) broń i wybiegnie do miasta aby wyleczyć je z wszelkiej niegodziwości.
No i kwiatek na który chyba wszyscy czekaliśmy: Dlaczego 20latek z policji, co ma mleko pod nosem, może nosić broń a ja nie ?? ;D Ha znów można by posądzić autora o zapędy humorystyczne albo o prowadzenie kreciej roboty dla przeciwników broni... Ale cóż zagrajmy w tą chorą grę i zastanówmy się dlaczego prawa do broni nie uzyskuje się przez oddanie określonej liczby strzałów a przez wszechstronne szkolenie (mam nadzieję że tak właśnie jest w policji ;) )?? Myślę, że najlepiej będzie poddać się na chwilkę logice pytającego i przyjrzeć się chyba najbardziej znanemu w ostatnich latach strzelcowi i ocenić czy nadawałby się na reklamę szerokiego dostępu do broni czy raczej nie. Przykładem więc niech będzie pan nazwiskiem Breivik idealnie niemal wpisujący w strzelca z doświadczeniem !! W gruncie rzeczy to przecież on nawet poniekąd spełnia wcześniejsze postulaty i w broniąc, w swoim przekonaniu, własnego dobra, ba dobra narodu dokonuje samosądu. Są na świecie ludzie którzy by to poparli ja chyba nim nie jestem i własnie dlatego ja Breivikowi nie dał bym broni (nawet przed masakrą) i w dalszej konsekwencji nawet jeśli nie jestem przeciwnikiem broni jako takim to filmik tego gościa napawa mnie przerażeniem i utwierdza w przekonaniu, że do czasu kiedy nie wprowadzi się edukacji na tym polu prawo dotyczące broni nie może być liberalizowane.
* Dowcip wynika z jednego z faktycznie podstawowych praw, wiec prawa do uczciwego procesu, tak dla mniej zorientowanych ;)
csMKJP:
Prawo posiadania broni w RP na jakich zasadach? Idę do biedronki i kupuje w promocji AK47 czy dostaje jakiś papier na broń? Jeżeli biedronka to jestem przeciw, jak papier to może tak.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version