Zależy kto jak bardzo jest czepliwy. Zdarzają się rusocyzmy: łódź podwodna, przedni skraj itd, tłumaczką była Rosjanka, w redakcji też kobieta, niemniej nie jest najgorzej. Czasami się widuje nieujednolicone nazewnictwo jak w przypadku: dywizji piechoty, dywizji, strzelców, strielkowej dywizji, zamiast to ujednolicić. Niemniej szczerze, wkurza zdecydowanie bardziej brak map, bo czasem nie wiadomo o czym się czyta.
Tak czy siak, uważam, że jest to świetna pozycja na polskim rynku. Szczegółowo są pokazane walki od ruskiej strony od kontrofensywy pod Moskwą do Stalingradu. Pomijam fakt, że w Polsce się praktycznie nic nie wydaje na ten temat, więc ta książeczka jest sama przez się atrakcyjna, natomiast według opinii, z którymi się zetknąłem, jest to chyba najlepsza praca Bieszanowa i osobiście uważam za fajniejszych książek o froncie wschodnim dostępnych po polsku. Niestety, nie jesteśmy Amerykanami, że u nich się wydaje tysiące książek i przekłada praktycznie wszystko, więc można przebierać, zatem nie ma specjalnie co narzekać i kupić sobie 1942r, bo w przypadku tej pozycji zwyczajnie warto. Niestety w Polsce jest jeszcze ogromna ilość dobrych książek, które można by wydać, zamiast gniotów o ruskich czołgistach lub innych bzdur napchanych propagandą
Z tego co wiem zacna pozycja
Podobno, chociaż ja jakimś wielkim fanem wspomnieniówek nie jestem, to zapomnianego żołnierza czytało mi się w miarę przyjemnie. A tutaj skusiłem się ceną i ładnym wydaniem od Rebis - twarda oprawa i kredowy papier zapewnią żywotność książeczki i ładny wygląd na półce na długie lata.
Zapomniałem też o kolejnej książce Reynoldsa, którą też kupiłem okazyjnie w moim ulubionym antykwariacie za 19 zł. Mam już "Stalowe piekło", "Ludzi ze stali", no i teraz dołączyli "Synowie rzeszy". Fajny cykl książek o I i II k.panc. SS, chociaż temat Normandii nie jest jakoś specjalnie u mnie lubiany to jednak dość dobrze napisane są tą książki, rzetelnie i autor nie ukrywa podziwu dla formacji Waffen SS, które mimo miażdzącej przewagi aliantów niejednokrotnie kopały amerykańskim chłopcom dupska