Różności > Historia - Front wschodni

Ksiązki o IIWŚ

<< < (3/5) > >>

ciocia|Ola:
A ja w te wakacje leżąc na plaży przeczytałam AUSCHWITZ Naziści i &#8222;Ostateczne rozwiązanie&#8221; autor: LAURENCE REES i jestem w szoku. Dopiero, co zrobiłam maturę - ale wam też w głowach się poprzewraca jak to przeczytacie ja już sama nie wiem, czego się uczyłam w szkole!

Stefan Knobb:
Front wschodni ze strony ruskiej:
trylogia Simonowa "zywi i martwi", "nikt nie rodzi sie zolnierzem" i "ostatnie lato". Od ataku Niemiec na Zwiazek radziecki do zdobycia Berlina  - tak mi sie wydaje, nie wiem bo wlasnie skonczylem czesc 1. Jednak czytalem fajniejsze ksiazki wojenne, tymbardziej ze idzie tutaj wyczuc unoszacego sie ducha towarzysza Stalina, takze matrioszka rasija jest niepokalana ;) Dla mnie brakuje troszke "poetyckiej duszyi" hehe... troszke za sucho napisana jak dla mnie. Jednak kolega twierdzil, iz w dalszych czesciach wplyw cenzury juz nie jest tak widoczny - zobaczymy.

Wojna na pacyfiku, strona amerykanska:
N. Mailer "Nadzy i martwi" - jest to chyba najfajniejsza ksiazka w klimatach wojennych jaka czytalem. Postaci bardzo dobrze nakreslone, w dzungli mokro i duszno :) No i bezsens wojny oraz przypadkowosc zdarzen przepieknie ukazane.

J. Jones "cienka czerwona linia" - kiedys byl to jeden z moich ulubionych filmow wojennych. Teraz pozostaly juz tylko piekne zdjecia bo ksiazka jest o niebo lepsza (jak to zwykle bywa?). Bardzo fajnie pokazana jest psychika mezczyzny-zolnierza i powody dla ktorych mozne zglosic sie do potencjalnie niebezpiecznego zadania - nie zadne tam patriotyczne banialuki, choc to i konflikt o innym charakterze.

Cos co niekoniecznie jest literatura stricte wojenna, niemniej lektura obowiazkowa jak dla mnie:
S.Grzesiuk "5 lat kacetu", niesamowita opowiesc warszawskiego cwaniaka o jego zyciu-niezyciu w austryjackich obozach koncentracyjnych dachau, gusen, mathausen. Mozg sie lasuje od tego, a Grzesiuk to niesamowity czlowiek.

Jesli ktos ma namiary na literature japonska dotyczaca okresu II WŚ to niech da cynk

piter306:
Ja mogę polecić książki
H.H. Kirst: "08/15 na wojnie" (08/15 im Krieg)
Władysław Dec "Narwik i Falaise"

Pierwsza jest o froncie wschodnim widzianym z punktu zwykłych żołnierzy (o ile mnie pamięć nie myli bo czytałem ją jakieś 13 lat temu), druga to wspomnienia oficera z walk w Norwegii i szlaku bojowego 1 DPanc.

Goose:
Ja polecam serie "Kolumbowie rocznik 20" opowiadający o harcerzach przed - w trakcie-i po Powstaniu Warszawskim
Przynajmniej tak zapamietałem , że ZHP książki dawno temu czytałem - naprawde polecam

velvetpill:
Literatura faktu:
*     Davies Norman &#8222;Powstanie &#8216;44&#8221;
*     Parker Matthew &#8222;Monte Cassino&#8221;
*     Samer Harvey &#8222;Zdobywcy Monte Cassino. Generał Anders i żołnierze II Korpusu Polskiego&#8221;
*     Degrelle Leon &#8222;Waffen SS&#8221; &#8222;Front wschodni 1941 &#8211; 1945&#8221;(ciekawe spojrzenie II WŚ)
*     Bulock Allan &#8222;Hitler, studio tyranii&#8221;
*     Kershaw Ian &#8222;Hitler&#8221;
*     von Below Nicolas &#8222;Byłem adiutantem Hitlera&#8221;
*     Lewis Daniel &#8222;Człowiek który stworzył Hitlera&#8221;
*     Blair Play &#8222;Hitlera wojna u-bootów&#8221;
*     Buchheim Lothar-Gunther &#8222;Okręt&#8221;
*     Markert Wojciech &#8222;Arnhem 1944&#8221;
*     Moczarski Kazimierz &#8222;Rozmowy z katem&#8221;

*     Hassel Sven to nie do końca literatura faktu, acz warto przeczytać bo pisane na podstawie wspomnień &#8222;Generał SS&#8221;, &#8222;Widziałem jak umierają&#8221;, &#8222;Towarzysze broni&#8221;, &#8222;Koła terroru&#8221;, &#8222;Batalion marszowy&#8221;, &#8222;Legion potępieńców&#8221;, &#8222;Krwawa droga do śmierci&#8221;

*     oprócz tego polecam stronkę http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version