Wiecie ze jestem zwolennikiem customow, widzialem 4 gry jesli nie wiecej, gdzie 90% graczy gralo na standardach, ba raczej an 3 standardach ze srendiej 8. To dopiero jest porazka.
Dlaczego?
Nowi nie znaja map, ale graja bo wiekszosc gra na nich. ZAciskaja zeby jak ich gnebia bo przeca co zaczynaja. co wiecej nie ma co grac na innych mapach bo szkoda czasu grac na mapach co nikt nie gra....
Juz kako tacy graja na standardach bo inni graja, ci z wiekszym stazem. Custom od czasu do czasu aby przewietrzyc mozg ze standardow.
Ci ze starszym stazem graja na standardach bo mozna przewaznie mlocic noobow, poza tym rozgywki ligowe sa na standardadch. A customy, i czolgowki mowia bleee bo nikt nie gra, nie w ligach a czolgi sa z d....
Prawde powiedziawszy stalingrad i odessa juz sie staly mapami typu dust i dust2.
Wskazujecie ze polacy uciekaja na zachodnie serwery - i aster stoi pustkami.
Heh, aster jescze ciagnie, ICP jest pusty jak sahara, niestety.
Na asterze jest std+ mcp, nie przesadzajmy, jak ludzie chc to graja std. Inaczej sobie ida na customa - tam raczej za duzo debili nie ma, na szczescie.
Niestety ICP o ile jest jakos wydajnosciowo 50% lepszy od obu serwerow, o tyle nie jest tak czesto dowiedzany bo nie ma go na str glowej ro.pl
Pomimo ze ma TYLKO standardy oraz DWA customy wybrane z kilkudzieiecu map, to nadal straszy jak opuszczoy dom. Mialem pomysl wrzucenia tam MCP ale wydaje mi sie ze nie ma sensu. Nie ra zsiedzailem GODZINE sam na ICP czekajac na gracza i jedyna osba jak mnie dowiedzala byl raczej trawiator pytajac sie co robie
. ICP ma szanse na zapelnienie dopiero jak aster std jest pelny, a custom jest mniej wiecej w 20% oblozony (inna kwestia ze aster na czolgach wiczy pingowo, z ICP jednak pojechalismy ze slotami aby tego uniknac).
Wracajac do polakow za granica - uwazam ze jest kilka powodow:
- malo troche ludzi, no nie oszukujmy sie, widzialem chyab tylko 2 razy w ciagu pol roku aby 3 serwery polskie byly full -glownie z okazji swiat.
- niskoslotowe serwery. to chyba oczywiste, ze jak maksymalny serwer ma 24 sloty to na niektorych mapach nie am co grac bo jest za rzadko
. Dlatego ludzie zwiewaja na zachodznie gdzie jest kilkanascie 32 slotowcow. Coz, w polsce mamy takie serwery ale raczej na gry typu batttlefield albo na kilka csowych. Prawdopodobnie niedlugo ICP zostanie przerobony na 32 sloty z powodu zmian w strukturze organizacyjmych serwerow. Mam nadzieje ze na korzysc serwera jak i graczy,
- skill, czyli poziom graczy. nie wiem wszakze jak jest na zachodzie - po rpsotu jak mam czas grac to wole isc na polskie serwery, ale wydaje mi sie ze w poslce jak sie spotka kilka osob z klanow to coz, ale poziom jest wysoki i nastepuje rzez niewinatek. sam wiem jakie to uczucie ciagle dostawac w dupe , zanim dobiegniesz juz umierasz, troche sie czlowiek stresuje.
Co do czlgow i piechoty - wiadomo ze czolgi nie sa mocna storna gry, ale armored beasts jednak cos zmienia w grze - datego na 3 serwerach w polsce dziala (przynajmniej 3).
A na grywalnosc a raczej frekfencje graczy ma wplyw jescze szereg czynnikow, chocby
- studia i szkola
- praca i okresy swiateczne
- komunie i urodziny (tak, te dzieci co dostaja na urodziny intenet)
- aura pogodowa, ktora falami przechodzac prze ktraj zdrowotnie jest w stanie zniechcecic graczy \
- sezpoly i koledzy w sieci - czesto gracze graja ze soba, bo sie znaja jakis czas, i jak jeden nie gra to raczej drugi tez nie - dlatego widac ze jak wejda 2 osoby na serwer to bardzo czesto potem dochodza inni, podobnie jak sie serwer wykrusza, przewaznie ludzie odchodza dwojkami.
dobra, godzina 4 rano, czas spac.