Różności > Historia - Front wschodni

Katyń

<< < (2/5) > >>

pyra.pl:
Tak, ale czy ktoś pokusi się o zrobienie filmu o polskich obozach ?? Nasi żołnierze nie byli tacy humanitarni jak ich się w filmach pokazuje, też zabijali jeńców.
A o Berezie Kartuskiej ktoś słyszał ?  Polacy  Mesjaszem narodów ?  Tylko my ,biedacy, cierpimy.
Owszem jest to zbrodnia, straszna, ale czy widzieliście filmy z Jugosławii ? Jak tam mordowano całe wioski ? NKWD i SS to by się mogli uczyć od tych zbrodniarzy.
Czy widział ktoś zdjęcie "wianuszka" ? Ja widziałem i nigdy nie zapomne, dzieci, małe ( ok4-7 lat) przywiązane drutem kolczastym do drzewa i zostawione tam na śmierć, to zrobili banderowcy. Ale i nasi w walkach z UPA też mordowali w okrutny sposób, ktoś powie zemsta, pewnie tak.

Alex:

--- Quote ---pyra.pl :
Tak, ale czy ktoś pokusi się o zrobienie filmu o polskich obozach ?? Nasi żołnierze nie byli tacy humanitarni jak ich się w filmach pokazuje, też zabijali jeńców.
A o Berezie Kartuskiej ktoś słyszał ?  Polacy  Mesjaszem narodów ?  Tylko my ,biedacy, cierpimy.
Owszem jest to zbrodnia, straszna, ale czy widzieliście filmy z Jugosławii ? Jak tam mordowano całe wioski ? NKWD i SS to by się mogli uczyć od tych zbrodniarzy.
Czy widział ktoś zdjęcie "wianuszka" ? Ja widziałem i nigdy nie zapomne, dzieci, małe ( ok4-7 lat) przywiązane drutem kolczastym do drzewa i zostawione tam na śmierć, to zrobili banderowcy. Ale i nasi w walkach z UPA też mordowali w okrutny sposób, ktoś powie zemsta, pewnie tak.

--- End quote ---

Obóz w  Berezie Kartuskiej otworzono w rok po otwarciu pierwszego KL w Dachau (istniał w latach 1934-1939). Więziono tam głównie działaczy partii komunistycznych i nielegalnych partii nacjonalistów ukraińskich. Nikt tam więźniów nie mordował (przez cały okres istnienia obozu nie zginęło więcej niż 20 osób). Żaden naród nigdy od komunistów niczego dobrego nie zaznał. Nawet rosjanie. Wystarczy poczytać o powstaniach chłopskich przeciwko "władzy sowieckiej" tuz po ogłoszeniu powstania ZSRR. Dlatego nie ma co wylewać łez nad komunistami którzy siedzieli w Berezie Kartuskiej. Gdzieś musieli być izolowani. Zresztą nazwy "obóz koncentracyjny" używali głównie działacze "czerwonych" partii. Nie tylko tych przedwojennych. Po wojnie wszystko co było "międzywojenne"  było "be" i w każdej książce historii nie znajdziesz innego określenia jak "obóz koncentracyjny w Berezie Kartuskiej". Zresztą nawet definicja "obozu koncentracyjnego" nie pasuje do Berezy.
Nie ma chyba nic gorszego niz komunizm. Może faszyzm jest niedaleko, ale pod jednym wzgledem nie dorówna "komunie": niszczeniu własnego narodu.

pyra.pl:
To nie był komunizm a stalinizm, bo to dyktatura Stalina była

Alex:
mylisz się. stalin rządzil w latach 1922-1953; "czerwoni" rządzili w Rosji w zasadzie od rewolucji w 1917r. i ustanowieniu przez bolszewików nowej władzy państwowej, poprzez wojne domową 1918-1922 i powstanie ZSRR w 1922r do momentu jego upadku w 1991r. Faktem jest, że Stalin jest najbardziej "krwiożerczym" i najbardziej znanym komunistą ale nie jedynym.

pyra.pl:
No ale ja mówie o czasach Katynia, a tak to masz absolutną rację, tylko wydaje mi sie że gdyby Stalina nie było to ten "komunizm" byłby chyba troszkę inny

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version