wiciu :
Alex :
Jak w temacie. INEA fajny serwer ale ostatnimi czasy coraz większy bałagan tam panuje.
Że co ? Sorki kolego ale o czym ty mówisz ? Przypadki wiochy na INEA są sporadyczne. Mało tego gdybyś nie wiedział.... mamy zajebisty system czyszczenia serwerów z buraków. Ten system to forum serwerów graczy INEA -> http://forum.pwii.pl.
Jeśli nie ma admina.. każdy gracz może zgłosić danego wieśniaka...my to weryfikujemy i wypłacamy stosowną karę.
Ten system działa 4 lata się sprawdza się znakomicie. Wiesz jaki jest problem ? Gracze są nastawieni konsumpcyjnie.. a takich którym się chce cokolwiek zrobić dla serwera gdzie grają jest niewielu. Ale to problem ogólnie gamingu w PL.
Nie znasz naszego motto ? Nie znasz MOTD ? Proszę nie rób tutaj złej reklamy,. bo to niesprawiedliwe .. i mało eleganckie.
Poczytaj sobie trochę tematów na tym forum. I nie mów mi, że że każdy może zgłosić "buraka" bo jak uczy doswiadczenie ci którzy są władni ukarać takiego gnojka olewaja temat zupełnie. Od czasu do czasu napiszą coś od niechcenia o tym jaki to olbrzymi problem z dodaniem kogokolwiek do listy zbanowanych. W zasadzie z ich postów można wywnioskować tylko to, ze taka akcja z banowaniem na czyjś wniosek jest tak samo mozliwa jak otworzenie w d.. parasola.
Podam tylko jeden przykład ale przy odrobinie checi znajdziesz ich wiecej. Ten akurat jest z tematu :Łosie na polskich serwerach-pregierz" (najlepiej przeczytaj cały):
[Trawiator #7638 2007-03-13 10:29 GMT]
Kaszpir ma uprawnienia do banowalania ludzi którzy są aktualnie na serwerze, nie może dodać bana gdy dana osoba antualnie nie gra (mowa oczywiście o serwerach Astera). Aby dodać czyjeś ID (osoby która nie gra obecna na serwerze) do listy banów trzeba:
- wyłączyć serwer,
- dopisać bana do pliku,
- odpalić ponownie serwer
Teraz kwestią jest to czy opłacalne jest wykonać poniższe czynności aby dodać dwóch matołków którzy ponownie nie wejdą na serwer?
Gdy wejdą ponownie na serwer i znów zaczną rozrabiać wystarczy wejść na IRC'a i zgłosić to na naszym kanale, jak będzie admin to zbanuje ich przez webadmina i będzie po problemie.
Wychodziło na to, że trzeba było się prosić "szefostwo" o porządek na serwerze. Mnie to po prostu zbrzydło. A wchodzić na irca? Lepiej wyjść z serwera bo jest to mniej problematyczne.
INEA była moim ulubionym serwerem na którym spędzałem większość czasu grając w RO. Ale po kilku takich "reakcjach" przeniosłem się na inne serwery. Co nie oznacza, że na niej nie gram. Gram, ale już rzadko bo nie chce mi się pisać jakichkolwiek postów z prośbą o bany dla kogokolwiek kto psuje grę.
Czytając ostatnimi czasy posty na tym forum mam wrażenie, że jedynym zmartwieniem adminów jest to żeby ściągnąć ludzi z innych serwerów. Żeby serwery nie stały puste. Podejrzewam, że nawet za cenę porządku na serwerach.
Przypadki wiochy są sporadyczne? Kolego, nie grasz, więc nie wiesz o czym mówisz. Zresztą sporadyczne to ile u Ciebie oznacza? 4, 5 na tydzień? Żeby była odpowiednia reakcja na tego rodzaju zgłoszenia to nie byłoby tego tematu.
Co do motta to go nie znam. Mogę się tylko domyślać, że brzmi coś jak "chodzćie na nasze serwery i róbcie co chcecie". Co do reklamy to sami sobie ją robicie. Dobrą czy złą, macie ją taką na jaką zasłużyliście. Przy odrobinie chęci znajdziesz inne moje posty w których chwaliłem serwer ICP jako ten na którym naprawdę dobrze i przyjemnie się gra. Byli wtedy inni admini i inne zasady, może trochę twarde ale zawsze przestrzegane. Nie sztuką też jest "napukać" adminów którzy boją się własnego cienia i jakiejkolwiek krytyki. Bo to nic nie zmieni. Decyzja admina na serwerze musi byc niepodważalna przez wyższych rangą adminów. Niejednokrotnie burak dostawał bana za "żarty" na serwerze, pisał posta na forum a _KaszpiR_ go odbanowywał lub zmniejszał karę. Jak w takiej sytuacji można utrzymać porządek?
Wiem, że najlepiej przyjmowane są pochwały i inne takie ochy i achy. Ja nie mam najmniejszego zamiaru podlizywać się komukolwiek. I nie uważam też aby to co napisałem teraz, czy kiedykolwiek było "mało eleganckie".