Ogólnie o grze Red Orchestra: Ostfront 41-45 > Broń
StG 44
U.D.O:
--- Quote ---AC| AdRain :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_StG44 widocznie się mylą...
zresztą nawet gdyby - wyluzuj...
albo nie pobawię się w Ciebie:
"GWOLI ŚCISŁOŚCi"
*strzalją - co to za słowo?! chyba strzelają!
*Jak piszesz w nawiasie to nie dawaj jeszcz jednej spacji jak w przykładzie "pistoletową ( w"
Druga sprawa - oboje wiemy, że wikipedia się czasem myli - ale nawet gdyby takie sranie metką na odległość jest po prostu żałosne.
--- End quote ---
Sorry stary, ale ja wytykam merytoryczne błędy, a ty wytykasz literówki i błędy interpunkcyjne więc nie bawisz się we mnie tylko w siebie.
Po drugie w wikipedii gość po prostu przetłumaczył niemiecką nazwe broni a klasyfikacja broni w profesjonalnej literaturze i opracowaniach jest dosyć jasna i przejrzysta i tylko raczyłem zwrócić na to uwagę, bez zbędnej złośliwości po prostu, żeby podzielić się wiedzą.
--- Quote ---Co do takich dziwnych nazewnictw: samo STG44 nazywało się Mp43
--- End quote ---
Stg44 to akurat MP44, mp 43 to wcześiejsza wersja. Rok w oznaczeniu modelu wbrew pozorom coś oznacza.
Yab - nie masz racji z tym, że to kwestia nazewnictwa w danym kraniu. Nazewnictwo oczywiście jest różne, ale w żadnej książce czy czasopiśmie na temat broni, które w młodości namiętnie czytałem, jeszcze nie spotkałem się z innymi podziałami i określeniami niże te które przytoczyłem.
MAŁY EDIT:
Żeby nie było niedomówień, opracowania i literatura dotycząca broni a nomenklatura wojskowa to dwa różne światy. Róznica jest mniejwięcej taka jak miedzy producentem (często autorami wydawnictw dotyczących broni są ludzie, którzy wiele lat pracowali przy projektowaniu i produkcji broni) a klientem.
z góry przerpaszam za literówki, ale weźcie pod uwagę to, że temat jest o broni a nie o interpunkcji :P
AC| AdRain:
wiem ale proponuje jeszcze dodać iż na początku ta broń była na użyciu wojsk pancernych oraz SS. też bardzo ważne.. nie prawdaż?
kocham takie sranie metką i popisywanie się co to nie kto wie.
Banita:
A teraz ja pobawię się w ciebie :wink
"GWOLI ŚCISŁOŚCi"
"co to nie kto wie" - co to za zdanie?! chyba jednak powinno być skonstruowane troszkę inaczej;)!
i nie powtarza się w kolejnych zdaniach tych samych wyrazów
następnym razem naucz się zasad gramatyki a potem kogoś poprawiaj:)
btw. takie przekomarzanie się do niczego nie prowadzi więc możesz sobie już darować
Guz:
@U.D.O
Cos tam i moze slyszales ale chrzanisz glupoty. Definicja karabinow i karabinkow: /Stanislaw Kochanski "Automatyczna bron strzelecka"/
"Karabin jest indywidualna bronia palna z dluga lufa, strzelajaca nabojami karabinowymi lub posrednimi" oraz "Karabinek jest to skrocona i lzejsza wersja karabinu. Roznica w dlugosci wynosi 100-120 mm, w masie zas ok. 0,5 kg. Zmniejszenie dlugosci broni uzyskuje sie poprzez skrocenie lufy." To apropo twojej teorii o tym ze karabinki to bron zasilana tylko i wylacznie amunicja posrednia.
Co do MP-43 i StG-44 to jest to dokladnie ta sama bron. Roznica w nazewnictwie wynika z poczatkowej niecheci Hitlera do amunicji posredniej i nowej konstrukcji, dla tego bron poczatkowo zostala nazwana MP-43. Po pewnym czasie Hitler byl zdumiony nowa bronia i wtedy oficialnie nazwano ja StG-44 czyli karabin szturmowy. Fakt, faktem spotykane jest nazywanie StG-44 mianem karabinka ale IMO wynika to z nazwy prototypu - MkB-42(H) pod skrotem kryje sie nazwa machinenkarabiner-42 czyli karabinek maszynowy, a nie z jego wymiarow.
Wawer:
Nieźle się popisujecie, biorąc po uwagę fakt, iż autor tematu pytał się o wasze zdanie na temat różnicy pomiedzy stg44 a pepeszą w grze RED ORCHESTRA :D
A na serio - imponuje mi wasze zainteresowanie tematyką broni itp, bo ja zanim zacząłem grać w RO nie miałem zielonego pojęcia że istnieje jakieś stg.
Ps.
U.D.O kiedy wracasz do gry?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version