Author Topic: na jakim sprzęcie grają RO-owcy  (Read 8440 times)

Wittmann

• Guest
na jakim sprzęcie grają RO-owcy
« on: 02 October 2007, 18:16:38 »
Siema
jakie macie sprzęty głównie chodzi o procesory i ich wydajność ,pisze bo zastanawiam sie nad przejściem z intela na AMD bo niby wydajniejszy w grach,dajcie wasze opinie na temat czy warto przejść z pentium 4 650 3,4GHz na Athlona 64 3700+ no może na (z powodów finansowych)3800+ lub 4000+

Heniu

• Guest
« Reply #1 on: 02 October 2007, 19:40:44 »
Jak juz to przechodz z intela na intela- z p4 na core 2 duo. Na dzisiaj wszelkie athlony wachaja spaliny c2d.

Najtansza konfiguracja plyta + procek c2d ok. 600 zl.

plonek

• Guest
« Reply #2 on: 02 October 2007, 19:47:47 »
jest taka zasada ze athlona sobie kupujesz jak ci kaloryfery w domu nie grzeją, bo daje duuużo ciepła:P

Wittmann

• Guest
« Reply #3 on: 02 October 2007, 20:58:46 »
no z tym sie nie zgodze intele grzeją sie bardzie chyba że ci chodzi o athlony xp,a ja nie mam 600zł tylko 400zł do tego mam grafike na agp no i ddr anie ddr2 no więc core 2 duo odpada ,za dużo wymian wtedy już wolał bym całego nowego kompa

plonek

• Guest
« Reply #4 on: 02 October 2007, 21:23:59 »
pentium dobry do wszystkiego :yes

ciocia|Ola

• Guest
« Reply #5 on: 02 October 2007, 22:59:04 »
Przypomina to dyskusje wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia. Ja siedzę w stajni AMD a z Intelem to tylko na plakatach się spotkałam :) w rodzaju Intel inside. A tak naprawdę, kto używa 100% mocy procesora? Kiedyś może moc procesora coś znaczyła, ale w dobie przejęcia obliczeń graficznych przez kartę graficzną?!? Może się mylę. Wydajny procek zapewne pomaga karcie graficznej - ale czy aż tak bardzo kiedy zaczyna już być niezależna od procesora? Powiem tak - ja wole francuskie samochody, bo są ładniejsze od pozostałych. Pytanie tylko, co z tego wynika?!?

AdikPL

• Guest
« Reply #6 on: 02 October 2007, 23:48:18 »
plonek :
jest taka zasada ze athlona sobie kupujesz jak ci kaloryfery w domu nie grzeją, bo daje duuużo ciepła:P

ZA duzi  komiksów czytałeś , dzis procki AMD maja ok 35 stopni  na boxowanym wentylku   Intel E6300 sam widziałem kilka przypadków 65 stopni na  box  wiec nie wiem co porównujemy , poza tym te hałasujące wentylki od pentima to masakra,  nie potrzebuje  super sprzętu by grac na jakimś poziomie  wystarczy byle  w miarę grę pociągnęło.
moja konfiguracja to
AMD x2 4000
1,5Gb ram
Gf7300GT
sprzęt prosty i tani ale nie napalam sie jak inni i nie widzę różnic jak niektórzy miedzy myszka optyczna a laserowa choć obie posiadam , równie dobrze gra mi sie myszka za 20zł  i nie płacze na meczach ze sa do d.....py.

wujek|T3N54MC024W523

• Guest
« Reply #7 on: 03 October 2007, 02:08:00 »
z tego wynika, droga Olu, ze czesc mozgu ktora odpowiada za percepcje wrazen wizualnych i estetycznych mowi Ci ze ten samochod jest ladny, ale jesli nie mialabys za grosz rozumu w pozostalej czesci mozgu to nie pomyslalabys by tym czyms sie najpierw przejechac i jesli bedzie sie OK prowadzilo to moze wtedy warto by w to auto inwestowac, wynika z tego fakt, ze jesli polegalabys tylko na karcie graficznej, byloby to bardzo nierozsadne podejscie do sprawy.

karta graficzna tylko wyswietla bajery, ewentualnie policzy fizyke jesli komus sie chce ja w tym celu wykorzystac i potrafi to zrobic, ale to procek musi wszystko wczesniej przygotowac i podac jej na tacy, im wiecej bajerow tym wiecej ma procek roboty, im ma wiecej roboty, tym bardziej pewne, ze jeszcze wiecej pracy wymaga przeliczenie tego co konkretnie jest do ogladania w danej klatce, ktorych to kilkadziesiat na sekunde trzeba wyswietlic, w tym celu procek wykonuje miliony operacji by sie upewnic ze nie poda karcie graficznej czegos czego nei widac na ekranie. doloz do tego coraz to bardziej rozbudowana sztuczna inteligencje, obsluge skryptow, a w nowoczesnych rozwiazaniach calkowicie bezskryptowe, w pelni przeliczalne na bierzaco, modelowane w ten czy inny sposob zaleznosci, do ktorych to wlasnie potrzebna jest ta MOC ktora zakwestionowalas. skrypty sa sztywne, skrypty to rozwiazanie z czasow quake'a 1 m.in. dlatego nowe gierki typu Bioshock, nowy Unreal Tournament i pewnie masa innych zaleca uzytkowanie ukladow dwu i wieloprocesorowych, bo wiele spraw dzieje sie wlasnie poprzez stosowne algorytmy, ktore wymagaja mocy, a im wiecej algorytmow do napisania, tym wiecej leniwych programistow ktorzy pierdola optymalizacje i gonia za terminami - byle dzialalo, tak wiec moc prockow stale rosnie i musi rosnac zeby ludzie nadal zarabiali pieniadze, no i zeby Wittman mogl zadawac takie ciekawe pytania :)

ludzie maja dwoch odwiecznych wrogow - STRACH i LENISTWO...

co innego w biznesie konsolowym, gdzie jeden sprzet zyje duzo dluzej nizli przecietna konfiguracja peceta, tam to trzeba w kolko optymalizowac i meczyc sie zeby na rupieciu sprzed lat osiagnac porzadne rezultaty. nam, w leniwym swiecie majkrosoftu pozostaje jedynie zwiekszac nieustannie moc prockow i kart graficznych i napedzac kabone do portfeli swiatowych potentatow.

kto wykorzystuje moc procesora w 100%?
gracze, naukowcy i analitycy. dzieki dwóm ostatnim swiat idzie naprzod. dzieki tym pierwszym reszta swiata sie wzbogaca.

gry nie sluza postepowi, tylko zarabianiu pieniedzy. pamietajmy o tym wszyscy.

moim zdaniem opcja przesiadki z p4 3.4 ghz na athlona 3700+ 'bo wydajniejszy w grach' to czysta glupota i strata pieniedzy. moze poczekaj i kup se quada a nie tam takie wymyslanie. za duzo masz pieniedzy? to zafunduj laptopa dzieciom z afryki.

a karty graficzne maja swoja autonomiczna funkcje pomijajac sam procesor i i tak beda coraz i coraz i coraz to szybsze i lepsze az w koncu przestaniemy odrozniac real od wirtuala, bo gniazdo wejsciowe bedzie z tylu naszych czaszek.

pozdrawia Was:

athlon 1800 XP
512 ramu
gf Ti4200 128mb

:)

kryszek

• Guest
« Reply #8 on: 03 October 2007, 11:01:00 »
Ja gram na

AMD Athlon x2 4600 +
GF 8800 GTS 320 mb
2Gb ram DDR2

No i podobnie jak Adik, tylko,ze moja myszka jest za 40 zł jakiś Logitech, a nie za 20. Chociaż myślę, nad czyms droższym,nad jakąś myszka do 100- 150 zł, ale nie mam pomysłów za bardzo:P

AdikPL

• Guest
« Reply #9 on: 03 October 2007, 11:27:28 »
no z ta myszka  to taki zarcik mam 4 myszki , obecnie jakas laserowa X750 wczesniej optyka x710 ale róznicy nie widze

jihad_trawa

• Guest
« Reply #10 on: 03 October 2007, 12:00:57 »
AdikPL :
no z ta myszka  to taki zarcik mam 4 myszki , obecnie jakas laserowa X750 wczesniej optyka x710 ale róznicy nie widze

Aby odczuć różnicę trzeba mieć jeszcze dobrą podkładkę. Mam właśnie X-750f i testowałem go na różnych "nawierzchniach". Blat biurka i tania podkładka powodują identyczne działanie myszy z taką za 20zł, lecz po zastosowaniu np tego myszka działa 1000x lepiej.

Desperat

• Guest
« Reply #11 on: 03 October 2007, 12:23:10 »
Ja mam myszkę optyka  za 10 zł i gra mi sie przyzwoicie...  klawiaturka logitecha ( wg mnie najlepsze) i jazda .... :]

AdikPL

• Guest
« Reply #12 on: 03 October 2007, 12:41:49 »
zgadzam sie desperat   umiejetnosci zaden sprzet nie zastapi , pozniej  tacy pro wymiatacze z niezłym sprzetem jada na turniej i nagle nie potrafia grac

Desperat

• Guest
« Reply #13 on: 03 October 2007, 13:06:39 »
Np. Ktos stawia 1sze kroki w jakiejkolwiek grze on line ( ale dajmy na to RO) ma nie wiadomo jaki sprzet podkladki itd.. i w czym mu to pomoze ?? xD  jedynie da mu satysfakcje ze  ma takowy zestaw progamera xD

Czeresniak

• Guest
« Reply #14 on: 03 October 2007, 14:57:52 »
Dobry sprzęt to taki który daje możliwość płynnej gry.
Co do jakości to przypomina mi się jeden koleś z CS'a, który na WCG zamiast podkładki miał kawałek wyciętego gumoleum z PCV (czy coś podobnego).
PS. Zawsze się zastanawiałem jakby się grało w fpp trackballem.