Author Topic: 17. Panzer Division - szuka żołnierzy! (podzielony)  (Read 15857 times)

cichy.

• Guest
17. Panzer Division - szuka żołnierzy! (podzielony)
« Reply #15 on: 19 March 2008, 18:03:40 »
oj ludziska, niektórzy chcą poczuć klimat tej gry ( i bardzo dobrze) ja jakoś nie widzę powodu szukania w nazwach klanu czegoś złego, nawet jeżeli wabi się wermacht czy inaczej, jak ktoś jest nazistą to siedzi i czyta tera mein kampf czy coś podobnego... Ludzie winni mieć więcej dystansu do tego tematu ( mieć to w dupalu poprostu...).

W każdym razie życzę powodzenia Franzowi i jego paczce powstałej, oby klan powstał i miał się dobrze ;)

pozdro

ps. sorki za mój dojcz ale jakoś nigdy go nie umiałem :)

Franz

• Guest
« Reply #16 on: 19 March 2008, 18:29:48 »
No chociaż jeden obiektywny i mądry komentarz, z tej całej farsy ;)
Dzięki, będziemy się starać...po to tu jesteśmy. Na przyszłość bardzo liczymy na zagraniczne spotkania.
Dokładnie, co niektórym nie tylko dystans do tematu, ale też do samych siebie.
Jeden coś pier... i reszta poszła za nim.
Bo co kogo obchodzi, czy ja jestem Herr Oberst, czy kto inny, co kogo obchodzi jak będziemy grać, to już nasza sprawa.
Ja sie nie wpierdzielam na wasze podwórko, liczę na to samo.
Ponadto, jeżeli tak wszyscy jesteście przeciwko Wehrmachtowi, to po kiego grzyba gracie w RO?
Przecież tam się gra Niemcami (no chyba, że ktoś tylko gra ZSRR, to zwracam honor).
Jak takie czujecie obrzydzenie i nie możecie tego przeboleć, to proponuje inne gry - np. Szachy (bardzo elegancka gra) - zapewniam, że tam niema nic z tego klimatu.

Skar

• Guest
« Reply #17 on: 19 March 2008, 20:14:13 »
np. Szachy (bardzo elegancka gra)
oo Franz jak chcesz mozemy zagrac :D :yes

Wojski

• Guest
« Reply #18 on: 19 March 2008, 20:18:36 »
Najlepiej po prostu już zamilknij i nie napinaj tematu Franz.

Skar

• Guest
« Reply #19 on: 19 March 2008, 20:21:44 »
Wojski :
Najlepiej po prostu już zamilknij i nie napinaj tematu Franz.

Nie pyskuj :D

stkprfritz

• Guest
« Reply #20 on: 19 March 2008, 20:32:12 »
ciekaw jestem czy gdyby nazwali sie 7.Gwardyjska Dywizja Pancerna , czy to tez wywolaloby takie halo ???

Offline Odi^PrOfAnUm

• Towarzysz broni
  • Honor: +4/-0
    • View Profile
« Reply #21 on: 19 March 2008, 21:06:20 »
ciekaw jestem czy gdyby nazwali sie 7.Gwardyjska Dywizja Pancerna , czy to tez wywolaloby takie halo ???
"szczury pustyni"? Prawdopodobnie nie.
w RO gram jako raq

stkprfritz

• Guest
« Reply #22 on: 19 March 2008, 21:44:09 »
Odi^PrOfAnUm -"szczurami pustyni" okreslano pancerniakow z 7 Dpanc, ale zgadzam sie z Toba gdyz najprawdopodobniej gdyby taki klan sie pojawil ,to nie byloby zapewne dyskusji z tego powodu.O ile dobrze pamietam w ub roku podobna zaciekla dysputa rozgorzala na temat nickow graczy, byla ankieta i skakanie do gardel, wiec IMO proponuje nie walkowac tego tematu po raz drugi:)

Offline Odi^PrOfAnUm

• Towarzysz broni
  • Honor: +4/-0
    • View Profile
« Reply #23 on: 19 March 2008, 22:21:27 »
"szczurami pustyni" okreslano pancerniakow z 7 Dpanc
wiem, ale 7 miała przydomek gwardyjskiej, lub królewskiej;)
ale zgadzam sie z Toba gdyz najprawdopodobniej gdyby taki klan sie pojawil ,to nie byloby zapewne dyskusji z tego powodu.O ile dobrze pamietam w ub roku podobna zaciekla dysputa rozgorzala na temat nickow graczy, byla ankieta i skakanie do gardel, wiec IMO proponuje nie walkowac tego tematu po raz drugi
Ale weźmy dla przykładu takiego Mansteina, któremu umiejętności dowódczych nikt nie odmawia, w sumie to jest to chyba najlepszy dowódca w II wś, to jesdnak był sądzony w Norymberdze za stosowanie na ruskich taktyki "spalonej ziemi". Jeśli ktoś obiera sobie za nick właśnie tego generała, to niech pamięta nie tylko o jego walorach dowódczych, ale również o tym czy był np zbrodniarzem, ogólnie charakterystykę^^. Chyba nie najlepiej to wygląda jak np taki Hitler "entern the battlefield" o.O Chodzi w sumie o kwestie czysto moralne, etyczne, a według mnie granie pod nickiem, który odnosi się do np takiego Kamiński ego, który za powstania dokonywał zbrodni na ludności cywilnej. Chyba mam rację, że takie coś nie jest na miejscu?
w RO gram jako raq

stkprfritz

• Guest
« Reply #24 on: 19 March 2008, 22:29:45 »
Tak masz racje, tylko ze ktos moze tez miec na nazwisko Kaminski i co dalej?Powtorze sie ale uwazam ze dalsza dyskusja na ten temat jest bezcelowa. Uwazam ze akurat w tym przypadku nazwa tego klanu nie jest gloryfikujaca nazizm wiec po co sie czepiac???

Wojski

• Guest
« Reply #25 on: 19 March 2008, 23:46:21 »
A tak, żeby nowi zapłacili frycowe :p

van_mars

• Guest
« Reply #26 on: 20 March 2008, 14:49:15 »
Ale weźmy dla przykładu takiego Mansteina, któremu umiejętności dowódczych nikt nie odmawia, w sumie to jest to chyba najlepszy dowódca w II wś, to jednak był sądzony w Norymberdze za stosowanie na ruskich taktyki "spalonej ziemi".

Tylko pamietaj, ze historie pisza zwyciezcy. Jak taktyke "spalonej ziemi" stosowali niemcy, bylo to be, ale jak ruscy, to bylo to traktowane jak "taktyczny odwrot na z gory upatrzone pozycje". Gdyby losy wojny potoczyly sie inaczej to Zukow i spolka traktowani byliby jak zbrodniarze wojenni.  To, ze zbrodniazami byli, to juz zupelnie inny temat i zadna to chluba i zasluga brac ich na 'patronow' klanow, badz nikow.

jenkins

• Guest
« Reply #27 on: 20 March 2008, 17:21:26 »
Franz :
Kommandeur - Komandor

Kommandant, Heerführer, Befehlshaber - Dowódca

Widzę, że zdania są dzielone jak dupy. Nie będę z wami wchodził w dalszą zbędną dyskusję. Niewiem skąd tyle zawiści, skoro jest to klan, zabawa. A Wy sie przychrzaniacie o takie detale? Ale tacy się zawsze znajdą. Pierwsi Nas życzliwie powitali na scenie. Powinniście się cieszyć, że przybywa polskich klanów, a nie urządzacie tutaj taki teatrzyk. I tak nic nie zmienicie. Tacy są polacy swego w łyżce utopi a np. usa dupy da.
Z tym, pułkiem grenadierów, po części ktoś miał rację, - no ale mniejsza z tym, gdzieś poprostu musiałem ulokować sekcję dla "piechoty".
A ja dalej widzę na serwerach nazwy klanów LSSAH, także jest dużo dywizji pancernych SS.

"po co brać przykład z takiego głupiego Wehrmachtu, jak Polacy też dzielnie walczyli" - taaaa...tylko szkoda, że trwało to 3 tygodnie. Dzielnie walczyli?, hehe, jak polska brygada pomorska kawalerii zaatakowała bronią białą Niemieckie czołgi. Wyobrażasz to sobie?. Ogólnie przez dekady byliśmy stale nękani zaborami;rozbiorami, byliśmy ciągle jebani. Po II Wojnie Światowej, to co?, za tą całą naszą przelaną krew...sprzedano polskę na Jałcie. Ot nasza polskość...

..............interesuje mnie atak Polskiej kawalerii bronią białą na czołgi, jakbyś mógł podać jakieś poważne źródło to byłbym wdzięczny...........

Franz

• Guest
« Reply #28 on: 20 March 2008, 18:27:16 »
Poważne źródło? Heinz Guderian "Wspomnienia Żołnierza", hmmmmm...no portalach polskich, niemieckich sobie też poszukaj o kampanii wrześniowej. Co nie chce się wierzyć, że polaczki z szabelkami na czołgi wybiegali?, trudno polacy nie mieli żadnego wyobrażenia o czołgach Niemieckich (nie znali budowy ani działania).

Guz

• Guest
« Reply #29 on: 20 March 2008, 19:17:49 »
Franz czytam to co piszesz i oczom nie wierze ze niemiecka propaganda zbiera plony po 70 latach...

Czy Guderian wspominal o tym ze korpus ktorym dowodzil zostal zatrzymany pod Wizna przez raptem kilkuset polakow? Ponadto jako ze nie przepadasz za dawaniem konkretnych info o zrodlach wiec i ja analogicznie powiem bys poszukal informacji o SS-Germania.

Wracajac do wymienionych "szarz" kawalerii to jest to wlasnie wymysl propagandy, poczytaj sobie o bitwie pod mokra czy o walka kolo glowna w czasie bitwy o bzure. Zreszta powiedz mi jaki by byl sens atakowania czolgow przy pomocy broni bialej jezeli na etacie BK znajdowalo sie dosc duzo broni p-panc?