Author Topic: Fall Barbarossa - temat ogólny  (Read 99527 times)

JeyPL

• Guest
Fall Barbarossa - temat ogólny
« Reply #90 on: 29 June 2008, 08:51:45 »
moze bedzie jakis temat dla kazdej ze stron gdzie kazdy sie jako tako scharakteryzuje, predyspozycje itp.

patrykus93

• Guest
« Reply #91 on: 29 June 2008, 11:25:50 »
No i kiedy będzie te forum???? :D

Wawer

• Guest
« Reply #92 on: 29 June 2008, 12:48:07 »
Przy rekrutacji każdy będzie pisał swoje preferencje, które będzie mógł ( ale nie musiał) uwzględnić dowódca.

Mimo to większość i tak będzie latała z rifflami - ilość innej broni będzie ograniczona. Każdy więc musi się liczyć z tym, ze czasem pobiega ze swoja ulubioną bronią a czasem jako zwykły strzelec.

Hiacenty

• Guest
« Reply #93 on: 29 June 2008, 12:58:35 »
no to superrrrr...:(

Wawer

• Guest
« Reply #94 on: 29 June 2008, 13:24:24 »
Ulubioną broń pewnie łatwiej będzie dostać 'specjalistom" - mg, snajper czy antitank - bo tych wielu nie ma.
Pamiętajcie jednak, że to jest rozgrywka 16 vs 16 więc jasne jest że nie będzie szesnastu semi czy stg do wyboru ( można podnieść broń po trupie:D)
Tutaj dodatkowo dochodzi możliwość modyfikowania ilości dostępnych broni na mapie - może się np zdarzyć że na jakiejś mapie zamiast MG dowódca zadecyduje o dodaniu drugiej snajperki albo na odwrót.

Banita

• Guest
« Reply #95 on: 29 June 2008, 13:38:57 »
Ja za to myslalem, w zasadzie to glupi pomysl i znowu wiazalby sie z liczeniem punktow kazdemu, ze mozna zrobic jakis system rpg: na poczatku jest rok 1939 i wszyscy maja karabiny. potem po zdobyciu ilustam puntow dostajesz pistolet/p.automatyczny potem semi etc. glupie prawda?:D

kryszek

• Guest
« Reply #96 on: 29 June 2008, 13:52:36 »
Banita :
Ja za to myslalem, w zasadzie to glupi pomysl i znowu wiazalby sie z liczeniem punktow kazdemu, ze mozna zrobic jakis system rpg: na poczatku jest rok 1939 i wszyscy maja karabiny. potem po zdobyciu ilustam puntow dostajesz pistolet/p.automatyczny potem semi etc. glupie prawda?:D

Głupie, bo tak liczę,ze ugram coś snajperką od razu xD
A tak mogłaby być kaszana:P

Skar

• Guest
« Reply #97 on: 29 June 2008, 13:58:59 »
i tak nic nie trafisz :P

Swoja droga fajnie tak...
np
2 semi
1 snipa
1 sl
1 mg
iiiii xD
11 rifli :P

Hiacenty

• Guest
« Reply #98 on: 29 June 2008, 14:08:19 »
kryszek :
Banita :

Głupie, bo tak liczę,ze ugram coś snajperką od razu xD
A tak mogłaby być kaszana:P

No to kryszek tak samo jak u mnie :D
Jak mam grac riflą to tak jakbym w ogóle nie zagrał :D

Skar

• Guest
« Reply #99 on: 29 June 2008, 14:12:44 »
Bo wy łamy jestescie, dobry soldat kazda bronia sobie poradzi,
@Kryszek - Vasili tez byl sniperem a z riflem nie slabo sobie radzil :P

Wawer

• Guest
« Reply #100 on: 29 June 2008, 14:30:10 »
@Banita
System rpg mocno obniżyłby grywalność ( przynajmniej na początku)  a chodzi przecież o to byśmy się dobrze bawili.
@Hiacenty
No cóż - musisz się w takim razie trochę podszkolić w strzelaniu:D
@Skar
riffle na pewno będą w przewadze, przynajmniej na mapkach inflantry. Ale bez przesady - inne bronie też będą:p

Apos

• Guest
« Reply #101 on: 29 June 2008, 15:28:57 »
Bronie - dowódca będzie decydował ile i jaką broni zakupi na mapę. Z względu na sytuacje na froncie może tych broni być więcej lub znacznie mniej (to zostanie wytłumaczone w zasadach), ale na pewno nie będzie dochodziło do sytuacji, że cały skład lata z SMG, paczką panzerfaustów oraz expakami. Trzeba będzie liczyć się z tym, że z riflą każdy będzie biegał częściej lub rzadziej, a to ponownie będzie zależało od dowódcy, predyspozycji żołnierza i ilości broni.

Rangi, medale - nie będzie to polegało na żadnych systemach RPG i innych cudach. Tutaj ma być wojsko, a nie jakaś gra MMO! :P Sprawa awansów również pozostaje w kwestii sztabu.

kryszek

• Guest
« Reply #102 on: 29 June 2008, 16:05:14 »
Apos :

Rangi, medale - nie będzie to polegało na żadnych systemach RPG i innych cudach. Tutaj ma być wojsko, a nie jakaś gra MMO! :P Sprawa awansów również pozostaje w kwestii sztabu.

A czy można wykorzystywać zjawisko lobbingu, lub korupcji do zdobywania rang i medali ?? xD

A tak poza tym, to moglibysmy to zaczynać jak najszybciej, bo widze, coraz fajniej się to prezentuje.

Herr_Batke

• Guest
« Reply #103 on: 29 June 2008, 16:31:37 »
Quote from: Banita
A ja mam tak poza tym, mala propozycje: otoz moznaby stworzyc jakis system medali-wyroznien, albo przyznawania wyzszych stopni (pomijajac glownodowodzacych feldmarszalkow o ile dobrze pamietam henia i wawra) zaczynajac od szeregowca przez chorazych porucznikow etc. Jedynym problemem byloby zliczanie punktow (bo od czego innego mogloby to zalezec) ale ktos sie powinien znalzc :P. i tak powiedzmy za 100 pkt zdobytych na polu bitwy tym dostawalby st. szeregowca potem za 200 kaprala itd. czyz to nie wspanialy i jakze zmieniajacy oblicze fall rabarbaru?

No, z tym mógłby być pewien problem. Weź pod uwagę, że tu tak naprawdę nikt nie zginie. Jeśli skład będzie stały, a wszyscy tak czy inaczej się wyróżnią, to pod koniec kampanii walczyliby niemal sami oficerowie :wink Dlatego popieram pomysł, że awanse zależne bedą od decyzji "góry".
Co do broni, też jestem za realistycznym odwzorowaniem czasu walk i dostepnego wtedy sprzętu. Koniec końców kazdy "rekrut" zaczynał od poznania Mausera czy Mosina. Reszta zależy tylko od indywidualnych umiejętności.
Jeszcze w temacie odznaczeń: mam nadzieję, że (dla realizmu) uwzglednione zostaną także "drobniejsze" odznaczenia (np. "za rany", szpangi, tarcze, "za zniszczenie czołgu" lub /po stronie radzieckiej/ "za zdobycie czegoś", czy "za bohaterstwo"). To sprawi, że uhonorowani będą dowartościowani, a zmniejszy odium odpowiedzialności za wyróżnienia samymi "żelaznymi" czy "czerwonymi gwiazdami" lub "gwardyjskimi"... :)

Apos

• Guest
« Reply #104 on: 29 June 2008, 16:44:04 »
@Kryszek, spokojnie, nawet na 'czterogwiazdkowych' mamy teczki ;)

I fakt - też chcemy ruszyć z tym jak najszybciej :)

@Herr_Batke, co do odznaczeń, około 30 przypada na stronę... więc jest w czym wybierać :)