ad 1. Na pewno mam połączenie
ad 2. Usunąłem, niestety zapora nie pyta o zrobienie wyjątku, (a steam się uruchomił dało się przeglądać jego zawartość) więc ją wyłączyłem
ad 3. Odblokowałem porty, a nawet wyłączyłem zaporę
ad 4. Nie wiem co to za geniusz wymyślił. Mam Windowsa wyłączyć? nie znam większości programów pracujących w tle (a te które znam to praca systemu), a z doświadczenia wiem, że próba wyłączenia większości z nich za pomocą menadżera zadań kończy się zawieszeniem lub problemami w pracy systemu.
ad 5. Zaporę wyłączyłem, Co do AVG to nie wiem gdzie sprawdzić czy blokuje jakieś programy (na stronie Steama nawet polecają ten program), nie wyskakuje również żadne powiadomienie podczas próby połączenia się z siecią RO
ad.6 dzisiaj już za późno ale będę próbował.
Co do pozostałych pomysłów jakich próbowałem i obserwacji jakich dokonałem:
- usunąłem RO w celu pobrania od nowa (najnowszej wersji z sieci), niestety steam stwierdził że mam 0 MB na dysku. -> zrobiłem porządek na obu dyskach: usunąłem stare programy, CCleaner, oczyszczanie dysku, defragmentacja, restart systemu -> Steam nadal twierdził że mam 0 MG, ( na każdym dysku mam po ok 12 GB wolnego miejsca -dysk twardy ok 100 GB ) więc i jego wywaliłem -> po zainstalowaniu od nowa (ściągnąłem z oficjalnej strony), ta marna aplikacja nadal twierdziła że mam 0 MG -> przeinstalowałem na drugi dysk i nadal, ta ślepa kłoda nie widzi pamięci (najlepsze jest to, że w informacjach o systemie steam ją widzi co co Bajta) -> nie zrażając się tą lipną klepaniną marnych programistów, przetrząsnąłem szufladę w poszukiwaniu dysku ->po instalacji i ściągnięciu aktualizacji (jak trzeba ściągnąć grę to nie widzi pamięci ale na aktualizacje zawsze znajdzie się miejsce:dozingoff ), problem nie znikną.
- jeśli chodzi o połączenie się z jakimś serwerem bezpośrednio przez steama to owszem pojawia się lista, (widać nawet graczy), jednak podczas próby połączenia pojawia się komunikat "POŁĄCZENIE NIEUDANE".
- co do dalszych dziwnych zachowań tego mniejszego "kuzyna" visty, to w ustawieniach "pobieranie + cloud" ustawił najwolniejsze połączenie z siecią (mimo iż podczas instalacji podałem mu właściwe), a jako region Niderlandy.
Osobiście mam wrażenie że to nie problem z RO tylko ze Steamem, na innych forach znalazłem posty opisujące bardzo podobne anomalje, jednak bez jakiegoś sensownego rozwiązania. Czy ktoś mógłby mi doradzić gdzie mogę szukać pomocy?