Ale nie rozumiem, po co te linki dales z JKM. Probujesz go rozpropagowac, czy dales te filmiki, by nas rozweselic? Szczerze to Mikke i jego ugrupowania sa na tyle rozpoznawalne,
No nie wiem.
ze jakby go ludzie popierali to by dawno wygral jakies wybory. A ze pieprzy w wiekszosci glupoty (w wiekszosci - z czescia jego pogladaow sie zgadzam)
Ludzie w więkoszści głosują na tych co wskazuje propaganda i ilość spotów reklamowych; rzadko cyztając programy partii. Poza tym PO, SLD mają zajebiście populistyczne hasła, ostatnimi czasy do nich dołączył też PiS. Populizm zawsze wygrywa z trzeźwym i chłodnym spojrzeniem na rzeczywistość; dziwię się Polakom, że się dają na te obiecanki ciągle nabierać. Ciekawa sprawa, że poza rządem Olszewskiego stricte prawica w Polsce jeszcze nie rządziła. Swoją drogą popierasz rząd PO i poglądy Korwina a idziesz głosować na SLD; nie ogarniam tego.
Ale podobne pogladay da sie slyszec z roznych stron. Nie tak dawno Kalisz w RMF FM praktycznie to samo mowil - trzeba podniesc jakosc rzadow, poslowie i ministrowie powinni miec odpowiednie, wysokie kwalifikacje, byc ekspertami w swoich dziedzinach w skali kraju
Mówić a chcieć wprowadzić to w życie to 2 różne sprawy. Kalisza lubię ale to stary lewak i czesto mówi to co ludzie chcą usłyszeć. Od słów do czynów jest jeszcze daleka droga a właśnie SLD na tej 2 części kończyło swój bieg.
Mowil tez by obciac sklad sejmu drastycznie o polowe albo nawet bardziej.
Niby można ale po co?
Oprócz obcięcia ilości rządzących dobrze by było zmniejszyć im gaże, ale to bardzo mało realne
Ja bym podwyższył o ile ustawy wychodzące z Sejmu byłyby naprawdę przygotowywane przez fachowców ( praktycznie niemożliwe do wykonania ). Pensje posłów to ułamek tego, ile kosztuje źle przygotowana ustawa a która później trzeba wycofywać. Inna sprawa, że jestem zdania, że fachowcy i zawody wymagające użycia mózgu jak najbardziej powinny być godziwie opłacana - tak jak na zachodzie.
Uwierz, że każda nieścisłość w treści ustawy; przecinek, kropka, myślnik nie tak postawiony kosztuje przy realizacji w wyniku nieporozumień olbrzymie pieniądze. Zmniejszenie składu Sejmu przy jednoczesnym zaostrzeniu cenzusów w sensie kompetencji stricte bycia posłem to ciekawy pomysł SLD, którego jestem pewien, nie zrealizowaliby, jak wszystko co obiecują; za dużo świeżych wieprzów by się do koryta dorwało (w razie wygranych wyborów ) - więc jak to tak ukrócać koryto?
Poza tym pro(pis)fan - wez sie nie osmieszaj.
O co ci chodzi? Przecież napisałem, że nie jestem żadnym fanem PiSu - tylko stwierdzam, że rządzili lepiej - z resztą to jest po prostu fakt. Jeśli ktoś skrytykuje rząd to od razu musi być Pisowcem; Jarka doceniam bo to bystry koleś i silny charakter.
Poza tym coś się tak mnie czepił i teraz mi nick przekręcasz?
co wedlug ciebie jest bardziej obiektywne niz prawo i konstytucja?
Prawo można w różnoraki sposób interpretować
A co do konstytucji to nasza jest paskudna; z jednej strony zabrania propagować treści faszystowskie a z drugiej strony jakoś się nie gania ludzi w koszulkach z Che Guevara ( kilkakrotnie wiekszy skurwys*** od takiego Mussoliniego, czapeczkach z czerwoną gwiazdą, bluzach z sierpem i młotem. Co jak co ale komunizm zabił nieporównywalnei więcej ludzi niż wszystkie faszyzmy razem wzięte. Prawo stanowią rządzący a naszym rządzącym nie przeszkadzają jakoś tego typu akcje.
Probujesz mnie i innych przekonac, ze faszyzm faszyzmowi nie rowny
Nie próbuję; po prostu to jest fakt. Faszyzm u Nietzschego miał jeszcze inna postać. Ten Hitlerowski to już nie faszyzm ( bać faszyzm maksymalnie wypaczony ) znany jako nazizm. Włoski był nawet chyba łagodniejszy od autorytaryzmu Piłsudskiego.
generalnie jest to jeden z najlepszych ustrojow jakie ludzkosc wymyslila.
Dlaczego zarzucasz mi coś czego nie powiedziałem? Po raz kolejny z resztą. Po prostu specjalnie użyłem nazwy włoski by przywołać kontekst historyczny, którego chyba nie muszę wyjaśniać; nieudana zmiana obozu, wojna, która nic nie przyniosła, wysokie bezrobocie, brak kolonii ( poza afryką północną ) etc. Włochy w bardzo trudnej sytuacji gospodarczej - o wszystkim można poczytać. Włoski faszyzm dął ludziom pracę, odwoływał się do patriotycznych czy nawet nacjonalistycznych haseł, powoływał się na wspaniałe tradycje czasów imperium rzymskiego i doby włoskiego renesansu; że Włosi to wspaniały naród - co w tym złego? Chociaż jak każdy socjalizm prowadził do zniewolenia jednostki, nacisku na rozwoju armii - no ale było zatrudnienie; generalnie - jak powiedziałem; na dłuższą metę by się nie sprawdził.
Szczerze, nie wnikam czy masz racje czy nie, ale zacznijmy od jednej podstawowej rzeczy - od II Wojny Swiatowej w wiekszosci krajow (w tym i w Polsce) faszyzm i nazizm sa zabronione. Nie wazne, czy wloski, niemiecki, brytyjski, czy zibabwuanski. Propagowanie tresci faszystowskich jest karalne i koniec.
No jasne
To nic, że Stalinizm za najlepszych czasów był wersją uber hard III Rzeszy.
Z reszta tak samo jak obraza prezydenta - za czasow sp. Lecha Kaczysnkiego tez w tej sprawie toczyl sie glosny proces. To ze ABW wparowala do mieszkania to byc moze jest przesada. Nie wiem, nie czytam z zalozenia takich portali, ale jesli koles skladal jakies grozby karalne wobec prezydenta to mogl byc uznany za zagrazajacemu bezpieczenstwu panstwa. Wtedy interwencja ABW bylaby sensowna.
Oj tam pisał sobie antyrządowe teksty; może trochę ostro no ale w granicach wolności słowa. Generalnie pojechali po bandzie tą interwencją; najśmieszniejsze w tym całym zatrzymaniu było to, iż najpierw kolesia zatrzymano i skonfiskowano mu sprzęt a dopiero później postawiono mu zarzuty i zaczesto się zastanawiać czy faktycznie naruszył prawo; no chyba, że w gestii czysto technicznej postępowania dowodowego wróciliśmy do XVIIw i mamy tu klasyczny przykład postępowania inkwizycyjnego. Choć zarzuty to przecież tylko kwestia techniczna A co do Leszka to też się sprawa toczyła ale koleś wykrzyczał mu spieprzaj dziadu - więc trochę przegiął...
Dalej - mowisz ze pseudokibice to temat zatepczy. To w takim razie nagonka na homoseksualistow w czasie rzadow PiS to co to bylo? Kluczowe zagadnienie dla bezpieczenstwa i rozwoju panstwa? Nie, to tez byl temat dokladne tego samego typu co pseudokibice.
Oj tam, główna zadyma poszła o tą całą lustrację i to, że jakieś haki na Blidę znaleźli ( panią z SLD, która była umooczna po szyje w różnego rodzaju machlojkach i oszustwach - kradła franca ), to się ze złodziejki męczennice zrobiło; po se strzeliła w banie. Choć fakt, że nie musieli robić aż takiej inscenizacji. Generalnie geje to był temat poboczny i takim go zapamiętałem. Przynajmniej się coś działo a tutaj rząd chowa głowę w piasek i podnosi podatki; zasłaniając się zieloną wyspą.
Nie wiem czy zauwazyles, ale spoleczenstwo to nie to co pisze rzepa, wybiurcza, nasz dziennik, newsweek, itd. ale to ty, ja, twoi sasiedzi, pracodawcy, pracownicy, znajomi itd.
Oj; no fakt.
Pogadaj kiedys z jakims przedsiebiorca, zacznij temat polityki od gejow i lezbijek a gwarantuje ci, ze kazdy rozmowca cie wysmieje i nie potraktuje powaznie.
Przeciez nie od tego zacząłem a tą sprawę potraktowałem jako zupełnei poboczną; mnie oni nie obchodzą; byleby swą innością nie emanowali na inne grupy społeczne, nie próbowali dostosować społeczeństwa fikcyjnymi problemami do siebie.
Prawda jest taka, wiekszosc osob ma powazniejsze zmartwienia niz to, czy geje prowadza propagnade czy nie.
No, np sesja za miesiąc